Lieldienu olas 2021

Zahertorte

Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

02/04/2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, putraimus, rīsus un sīkus makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Jau iepriekš esam pārliecinājušies, ka ar desmit minūšu vārīšanu, cik tas nepieciešams cieti vārītai olai, skaisti olas var nokrāsot tikai ar dažām krāsām – sīpolu mizām, mellenēm, aronijām un kurkumu. Olas iepriekš novārījām sālsūdenī un kārtīgi atdzesējām aukstā ūdenī. Krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi, tās var ik pa laikam izņemt no šķīduma un paskatīties, vai ir sasniegts vēlamais efekts. Ja vēlas intensīvāku toni, olas var iegremdēt atpakaļ un paturēt vēl nedaudz. Var pat olas iemērkt uz visu nakti. Ja kāds no toņiem neliekas gana spilgts, var šo olu ielikt kādā citā krāsā un paturēt vēl nedaudz, iegūstot jaunu niansi.

Vienīgi jāuzmanās, lietojot etiķi vai krāsojot olas skābās sulās. Olas virsma kļūst trausla. Skābā vidē krāsotās olas labāk krāsot īsāku laiku, ļoti uzmanīgi tās izņemt no krāsas ar karoti, viegli noskalot ūdens bļodā un nolikt uz papīra dvieļa vai salvetes, lai olas nožūst. Krāsainā virskārta kļūs atkal cieta un nenāks nost, arī paberžot ar pirkstu.

Interesantu zaļo toni ieguvām nemizotu burkānu novārījumā. Par šādu variantu iedomājos, vārot sastāvdaļas rasolam. Baltās olas vienmēr pēc novārīšanas kopā ar saknēm ir olīvzaļganas. Mūsmājās ir ļoti kaļķains ūdens, pieļauju, varbūt tas ir iemesls, kāpēc burkānu novārījums nokrāsojas zaļš.

Saliktas vienā šķīvī, dažādo krāsu olas izskatās ļoti skaisti. Ja jums mājās ir tikai kāda no šeit minētajām krāsām, var arī no vienas krāsas iegūt dažāda spilgtuma toņus, noturot olas dažādā ilgumā. Tā panāk bagātīgāku efektu, pēc tam tās saliekot kopā traukā blakus citu pie citas.

Lieldienu olas

Kādi materiāli mums līdz šim ir sagādājuši vilšanos? Ar bietēm nekad nav izdevies iegūt silgti rozā toni, kas pirms krāsošanas šķiet tik cerīgi to intensīvās krāsas dēļ. Baltās olas kļūst rozīgi brūnas, tonis ir diezgan tuvs parastām brūnajām olām. Tāpat ar valriekstu čaulām, tēju un kafiju. Mums nav sanākušas zaļas olas ar ziemāju labības asniem, piparmētrām, ābeļu mizu novārījuma, pētersīļiem, spinātiem un citādiem zaļumiem.

Arī ar auksto metodi krāsojot olas, var pietīt tām augus vai ko citu raibumam un rakstiem. Lai izdodas! Esam sagatavojuši mazu filmiņu, kā mums gāja ar krāsošanu.

#Veģetārs ēdiens #Tradicionāls ēdiens #Lieldienu ēdiens

Priecīgas Lieldienas!

Sastāvdaļas

  • Baltas olas
  • Pāris sauju sāls
  • Dažas ēdamkarotes etiķa
  • Sīpolu mizas rudiem toņiem (der jebkurš daudzums, pavisam labi sanāks no arī no pāris saujām mizu)
  • Gabals zilā jeb sarkanā kāposta zilganiem un zilzaļiem toņiem
  • 1 burkāns ar mizu gaiši olīvzaļiem toņiem
  • Vārītas bietes rozīgi brūnganiem toņiem
  • Kurkumas pulveris dzelteniem toņiem
  • Granātābolu sula rozā toņiem
  • Tumšo vīnogu sula vai saldētas meža mellenes violetiem toņiem (der arī kompots vai ievārījums)
  • Trauki, kuros olas krāsot
  • Papīra dvieļi vai salvetes

Soļi

Solis 1

Baltas olas liek katliņā, ieber klāt pāris sauju sāls, pārlej ar aukstu ūdeni, uzvāra un vāra 10 minūtes. Olas nokāš, liek zem auksta ūdens strūklas uz dažām minūtēm, pēc tam atdzesē aukstā ūdenī.

Solis 2

Sīpolu mizas iepriekš novāra un atdzesē. Ja vēlas, lai olas iekrāsojas viendabīgas, krāsu var nokāst.

Solis 3

Burkānu ar visu mizu sagriež gabaliņos, pavāra 20 minūtes, atdzesē. Ja vēlas, lai olas iekrāsojas viendabīgas, krāsu var nokāst.

Solis 4

Zilo jeb sarkano kāpostu sagriež gabaliņos, novāra un atdzesē. Ja vēlas, lai olas iekrāsojas viendabīgas, krāsu var nokāst. Zilā jeb sarkanā kāposta novārījumā olas kļūs zilganas. Ja vēlas nokrāsot tās zilzaļas, pievieno karoti etiķa.

Solis 5

Saldētas mellenes aplej ar vārošu ūdeni un atdzesē.

Solis 6

Kurkumas pulveri pārlej ar vārošu ūdeni un atdzesē.

Solis 7

Novārītu biešu ūdeni nolej traukā. Pielej karoti etiķa.

Solis 8

Novārītās krāsas un sulas ielej tik dziļā trauciņā, lai olu vai olas varētu pilnībā iegremdēt. Kaut gan interesanti var izskatīties arī olas, kurām puse palikusi balta, bet puse – krāsaina.

Solis 9

Olas ar karoti uzmanīgi ieslidina krāsās tā, lai tās nesasitas. Atstāj vismaz uz stundu.

Solis 10

Sagatavo bļodu ar tīru ūdeni un papīra dvieļus vai salvetes. Olas pa vienai ņem laukā no krāsas, ieslidina tīrajā ūdenī noskaloties, pārliek uz salvetēm nožūt.

Solis 11

Īpaši uzmanīgi jārīkojas ar olām, kas krāsotas skābās sulās vai krāsās, kur pievienots etiķis. To virsma var kļūt trausla un jutīga pret pieskārieniem, krāsainā virskārta var nonākt nost. Olas uzmanīgi noskalo un atstāj nožūt uz papīra salvetēm, virsma kļūs atkal cieta, to varēs droši ņemt rokās un piedalīties olu kaujās.

Solis 12

Ja vēlas intensīvāku toni, olas var paturēt krāsās ilgāk vai pārlikt no vienas krāsas otrā, iegūstot papildu nianses.

Solis 13

Ar saldētajām mellenēm pēc violetā pamattoņa iekrāsošanas var vēl papildu olas piekrāsot, piespiežot ogas. Kamēr olas būs slapjas, krāsa plūdīs kā akvarelis. Sausām olām zīmējumi būs precīzāki.

Solis 14

Gatavās olas liek uz skaista šķīvja vai groziņā. Lai veicas olu kaujās!

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Zahertorte

Zahertorte

Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Pupiņu pastēte

Pupiņu pastēte

Vai tomēr pupiņu smēriņš? Vai varbūt biezenis? Vai ķausis? Sauc, kā gribi, šo blendēto pupiņu masu ar dažādām piedevām, atdzesētu smērē uz maizītes, ēd ar karoti, siltu var ēst kā piedevu vai pamatēdienu. Ja kartupeļu biezeni ar baudu ēd ikviens, tad līdzīgā veidā pagatavotas pupiņas līdz šim nav tik ļoti ierasts ēdiens.

Koča. Grūbu biezputra

Koča. Grūbu biezputra

10. oktobrī atzīmē Starptautisko putras dienu. Tam par godu dalīsimies ar kočas recepti. Šo gardo miežu grūbu putru mums gatavoja Edīte Krastiņa, saimniece no Rūjienas puses. Un gatavoja to īstā maizes krāsnī.

Mūsu sadarbības partneri