Lieldienu deserts no biezpiena pashas masas. Arī sasaldēts

Zivs galerts

Galertu vāra gan no gaļas, gan zivīm, klāt liekot arī dažādus dārzeņus un zaļumus. Tas ir ļoti iecienīts ēdiens Jaungada svētku galdam. 30. decembrī nesam mājās lielu karpu, un šeit ir runa ne tikai par garšas baudām, bet arī par tradīcijām.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

11/04/2017

Pashas receptes atšķiras niansēs. Obligātās sastāvdaļas ir mīksts, ne pārāk skābs pilnpiena biezpiens, sviests, salds krējums un olas. Labāk no zināmām lauku saimniecībām. Piedevas katrs saliek pēc savas patikšanas un rocības. Mēs esam atraduši savu ideālo garšas kombināciju ar lobītām mandelēm, marmelādes gabaliņiem un cukurotām apelsīnu miziņām.

Līdz šim neesam tikuši pie savas pashas formas, tādēļ izlīdzamies ar caurduri, kurā ieklājam marli. Otrs variants, kurš labāks savlaicīgai sagatavošanai, ir masu pildīt formiņās, kuras var ievietot saldētavā. Mums ir silikona forma, no kuras desertus viegli izņemt. Šajā gadījumā masai neatdalās liekais šķidrums, bet tas nekaitē, ja desertu bauda vēl aukstu.

Tā kā mūsu ģimenē cieņā ir šokolādes sieriņi, pamēģinājām desertu pārklāt ar šokolādes glazūru. Garšo lieliski gan saldētajā, gan parastajā variantā.

Paldies Kārinai Pētersonei un Hēlijai Staņislavskai, kuras mūs savulaik iedvesmoja eksperimentiem par pashas tēmu! Viņu abu receptes ir nonākušas mūsu grāmatā “Eiropas vēsture latviešu virtuvē”.

Lai jums visiem priecīgas Lieldienas!

#Veģetārs ēdiens #Latviešu virtuves klasika #Svētku ēdiens #Tradicionāls ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

Masai

  • 400 g biezpiena
  • 100 g sviesta
  • 2 olu dzeltenumi
  • 0,5 tasīte saldā krējuma 35 %
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • 0,75 tasītes pūdercukura
  • 1/3 tasītes cukura
  • 1/3 tasītes mandeļu
  • 1/3 tasītes apelsīnu miziņu sukāžu, marmelādes gabaliņu pēc izvēles

 

Glazūrai

  • 100 g tumšās šokolādes
  • 100 ml salda krējuma
  • 1 apelsīna un/vai citrona miziņu strēmelītes rotāšanai
  • Caurduris notecināšanai vai silikona formiņas saldēšanai

Ja tiks izmantots caurduris, nepieciešams tik liels jauns, tīrs marles gabals, lai var ieklāt un pēc tam ietīt pashu

Soļi

Solis 1

Biezpienu sablendē viendabīgā masā vai 2 reizes izmaļ caur gaļas maļamo mašīnu.

Solis 2

Mandeles aplej ar verdošu ūdeni, pēc 10 minūtēm nokāš un noloba tumšo miziņu.

Solis 3

Sviestu ar daļu cukura un daļu pūdercukura sakuļ.

Solis 4

Olu dzeltenumus ar atlikušo daļu cukura sakuļ.

Solis 5

Biezpienam pievieno sakulto sviestu un labi samaisa.

Solis 6

Pēc tam pievieno sakultos olu dzeltenumus, atkal labi samaisa.

Solis 7

Sasmalcina un iejauc masā sukādes, marmelādes un mandeles.

Solis 8

Uzputo un iemaisa masā saldo krējumu.

Solis 9

Marli samitrina, nospiež, ieklāj caurdurī. Ielej masu, ietin marlē un uzliek slogu. Caurduri liek uz šķīvja un liek ledusskapī līdz nākamajai dienai.

Solis 10

Pasniegšanas dienā desertu uzmanīgi izceļ no caurdura, noņem marli, pashu apgriež otrādi un pārliek uz cita šķīvja (uz tā šķīvja, kur pasha dzesējās ledusskapī, būs notecējis liekais šķidrums.)

Solis 11

No apelsīna un/vai citrona norīvē vai nogriež garenas miziņu strēmelītes. 

Solis 12

Gatavo glazūru. Katliņā uzvāra saldo krējumu, noņem no plīts, tūlīt iemet gabaliņos salauztu šokolādi un maisot izkausē, lai veidotos viendabīga glazūra. Pārlej desertam. Beigās rotā desertu ar miziņām.

Solis 13

Pashu dala gabaliņos un pasniedz pēc Lieldienu brokastu olu kaujām. Atlikušo ledusskapī var uzglabāt un ēst visas Lieldienas.

Solis 14

Ja vēlas, var deserta masu sagatavot vairākas dienas agrāk un mazos trauciņos ievietot saldētavā. Lieldienu rītā izņem no trauciņiem pusstundu pirms pasniegšanas, pārlej ar šokolādes glazūru un rotā pēc vēlēšanās. Pasniedz nedaudz atlaidinātu.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Zivs galerts

Zivs galerts

Galertu vāra gan no gaļas, gan zivīm, klāt liekot arī dažādus dārzeņus un zaļumus. Tas ir ļoti iecienīts ēdiens Jaungada svētku galdam. 30. decembrī nesam mājās lielu karpu, un šeit ir runa ne tikai par garšas baudām, bet arī par tradīcijām.

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm

Ģeniāli atklājumi dažkārt rodas apstākļu sakritības dēļ. Reiz bija tā. Mūsu meita Milda kopā ar draugiem kādā kopā sanākšanas reizē nolēma pagatavot rupjmaizes kārtojumu. Izpētījuši recepti un ķērušies pie darba. Grūti gājis ar rupjmaizi. Maluši to gaļas maļamajā mašīnā, grauzdējuši, bet maize nez kādēļ vispirms saķepusi, tad par daudz sadegusi, galu beigās sanākušas mazas, cietas spiriņas.

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Mūsu sadarbības partneri