Otrdiena, 11 aprīlis, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Lieldienu deserts no biezpiena pashas masas. Arī sasaldēts

 

Pasha

Pashas receptes atšķiras niansēs. Obligātās sastāvdaļas ir mīksts, ne pārāk skābs pilnpiena biezpiens, sviests, salds krējums un olas. Labāk no zināmām lauku saimniecībām.  Piedevas katrs saliek pēc savas patikšanas un rocības. Mēs esam atraduši savu ideālo garšas kombināciju ar lobītām mandelēm, marmelādes gabaliņiem un cukurotām apelsīnu miziņām (kā tās sagatavot, lasiet Kārinas Pētersones pashas receptē).

Tā kā mēs līdz šim neesam tikuši pie savas pashas formas, izlīdzamies ar caurduri, kurā ieklājam marli. Otrs variants, kurš labāks savlaicīgai sagatavošanai, ir masu pildīt formiņās, kuras var ievietot saldētavā. Mums ir silikona forma, no kuras desertus viegli izņemt. Šajā gadījumā masai neatdalās liekais šķidrums, bet tas nekaitē, ja desertu bauda vēl aukstu.

Tā kā mūsu ģimenē cieņā ir šokolādes sieriņi, pamēģinājām desertu pārklāt ar šokolādes glazūru. Garšo lieliski gan saldētajā, gan parastajā variantā.

Pasha

Paldies Kārinai Pētersonei un Hēlijai Staņislavskai, kuras mūs savulaik iedvesmoja eksperimentiem par pashas tēmu! Viņu abu receptes ir nonākušas mūsu grāmatā “Eiropas krustceles latviešu virtuvē”.

Lai jums visiem priecīgas Lieldienas!

Sastāvdaļas

Masai

400 g biezpiena

100 g sviesta

2 olu dzeltenumi

0,5 tasīte saldā krējuma 35 %

1 tējkarote vaniļas cukura

0,75 tasītes pūdercukura

1/3 tasītes cukura

1/3 tasītes mandeļu

1/3 tasītes apelsīnu miziņu sukāžu, marmelādes gabaliņu pēc izvēles

Glazūrai

100 g tumšās šokolādes

100 ml salda krējuma

1 apelsīna un/vai citrona miziņu strēmelītes rotāšanai

Caurduris notecināšanai vai silikona formiņas saldēšanai

Ja lietos caurduri, tik liels jaunas, tīras marles gabals, lai var ieklāt un pēc tam ietīt pashu

Darba gaita

1. Biezpienu sablendē viendabīgā masā vai 2 reizes izmaļ caur gaļas maļamo mašīnu.

2. Mandeles aplej ar verdošu ūdeni, pēc 10 minūtēm nokāš un noloba tumšo miziņu.

3. Sviestu ar daļu cukura un daļu pūdercukura sakuļ.

4. Olu dzeltenumus ar atlikušo daļu cukura sakuļ.

5. Biezpienam pievieno sakulto sviestu un labi samaisa.

6. Pēc tam pievieno sakultos olu dzeltenumus, atkal labi samaisa.

7. Sasmalcina un iejauc masā sukādes, marmelādes un mandeles.

8. Uzputo un iemaisa masā saldo krējumu.

9. Marli samitrina, nospiež, ieklāj formā. Ielej masu, uzliek slogu, liek ledusskapī līdz nākamajai dienai.

10. Pasniegšanas dienā uzmanīgi atver formu, noņem marli, pārliek uz cita šķīvja (uz tā šķīvja, kur pasha dzesējās ledusskapī, būs notecējis liekais šķidrums.)

11. Gatavo glazūru. Katliņā uzvāra saldo krējumu, noņem no plīts, tūlīt iemet gabaliņos salauztu šokolādi un maisot izkausē, lai veidotos viendabīga glazūra. Pārlej desertam.

12. No apelsīna un/vai citrona norīvē vai nogriež garenas miziņu strēmelītes, rotā desertu.

13. Dala gabaliņos un pasniedz pēc Lieldienu brokastu olu kaujām. Atlikušo ledusskapī var uzglabāt un ēst visas Lieldienas.

14. Ja vēlas, var deserta masu sagatavot vairākas dienas agrāk un ievietot saldētavā. Lieldienu rītā izņem no trauciņiem pusstundu pirms pasniegšanas, pārlej ar šokolādes glazūru un rotā pēc vēlēšanās. Pasniedz nedaudz atlaidinātu.

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas