Lieldienu deserts no biezpiena pashas masas. Arī sasaldēts
Tiramisu
“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Pashas receptes atšķiras niansēs. Obligātās sastāvdaļas ir mīksts, ne pārāk skābs pilnpiena biezpiens, sviests, salds krējums un olas. Labāk no zināmām lauku saimniecībām. Piedevas katrs saliek pēc savas patikšanas un rocības. Mēs esam atraduši savu ideālo garšas kombināciju ar lobītām mandelēm, marmelādes gabaliņiem un cukurotām apelsīnu miziņām (kā tās sagatavot, lasiet Kārinas Pētersones pashas receptē).
Līdz šim neesam tikuši pie savas pashas formas, tādēļ izlīdzamies ar caurduri, kurā ieklājam marli. Otrs variants, kurš labāks savlaicīgai sagatavošanai, ir masu pildīt formiņās, kuras var ievietot saldētavā. Mums ir silikona forma, no kuras desertus viegli izņemt. Šajā gadījumā masai neatdalās liekais šķidrums, bet tas nekaitē, ja desertu bauda vēl aukstu.

Tā kā mūsu ģimenē cieņā ir šokolādes sieriņi, pamēģinājām desertu pārklāt ar šokolādes glazūru. Garšo lieliski gan saldētajā, gan parastajā variantā.

Paldies Kārinai Pētersonei un Hēlijai Staņislavskai, kuras mūs savulaik iedvesmoja eksperimentiem par pashas tēmu! Viņu abu receptes ir nonākušas mūsu grāmatā “Eiropas vēsture latviešu virtuvē”.
Lai jums visiem priecīgas Lieldienas!
Sastāvdaļas
Masai
- 400 g biezpiena
- 100 g sviesta
- 2 olu dzeltenumi
- 0,5 tasīte saldā krējuma 35 %
- 1 tējkarote vaniļas cukura
- 0,75 tasītes pūdercukura
- 1/3 tasītes cukura
- 1/3 tasītes mandeļu
- 1/3 tasītes apelsīnu miziņu sukāžu, marmelādes gabaliņu pēc izvēles
Glazūrai
- 100 g tumšās šokolādes
- 100 ml salda krējuma
- 1 apelsīna un/vai citrona miziņu strēmelītes rotāšanai
- Caurduris notecināšanai vai silikona formiņas saldēšanai
Ja tiks izmantots caurduris, nepieciešams tik liels jauns, tīrs marles gabals, lai var ieklāt un pēc tam ietīt pashu
Soļi
Solis 1
Biezpienu sablendē viendabīgā masā vai 2 reizes izmaļ caur gaļas maļamo mašīnu.
Solis 2
Mandeles aplej ar verdošu ūdeni, pēc 10 minūtēm nokāš un noloba tumšo miziņu.
Solis 3
Sviestu ar daļu cukura un daļu pūdercukura sakuļ.
Solis 4
Olu dzeltenumus ar atlikušo daļu cukura sakuļ.
Solis 5
Biezpienam pievieno sakulto sviestu un labi samaisa.
Solis 6
Pēc tam pievieno sakultos olu dzeltenumus, atkal labi samaisa.
Solis 7
Sasmalcina un iejauc masā sukādes, marmelādes un mandeles.
Solis 8
Uzputo un iemaisa masā saldo krējumu.
Solis 9
Marli samitrina, nospiež, ieklāj caurdurī. Ielej masu, ietin marlē, uzliek slogu. Caurduri liek uz šķīvja un liek ledusskapī līdz nākamajai dienai.
Solis 10
Pasniegšanas dienā uzmanīgi izceļ desertu no caurdura, noņem marli, apgriež otrādi un pārliek uz cita šķīvja (uz tā šķīvja, kur pasha dzesējās ledusskapī, būs notecējis liekais šķidrums.)
Solis 11
No apelsīna un/vai citrona norīvē vai nogriež garenas miziņu strēmelītes.
Solis 12
Gatavo glazūru. Katliņā uzvāra saldo krējumu, noņem no plīts, tūlīt iemet gabaliņos salauztu šokolādi un maisot izkausē, lai veidotos viendabīga glazūra. Pārlej desertam. Beigās rotā desertu ar miziņām.
Solis 13
Dala gabaliņos un pasniedz pēc Lieldienu brokastu olu kaujām. Atlikušo ledusskapī var uzglabāt un ēst visas Lieldienas.
Solis 14
Ja vēlas, var deserta masu sagatavot vairākas dienas agrāk un ievietot saldētavā. Lieldienu rītā izņem no trauciņiem pusstundu pirms pasniegšanas, pārlej ar šokolādes glazūru un rotā pēc vēlēšanās. Pasniedz nedaudz atlaidinātu.

Saistītās receptes

Tiramisu
“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Biezpiena sacepums
Biezpiena sacepums ir ļoti latvisks saldais ēdiens. Lai tas izdotos īsteni labs, biezpienam jābūt svaigam un mīkstam, tam nevajadzētu būt graudainam, skābam vai pārāk sūkalainam.

Cepti āboli
Cepti āboli var būt pavisam parasts darbdienas kārums…