Piektdiena, 17 novembris, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Leģendām apvītā Mimītes kūka jeb Mīlestības kūka

 

Mimites-kuka

Dace Baumgarte dalās ar kūkas recepti, ko ir mantojusi no savas vecmāmiņas, ģimenē sauktu par Mimīti. Nu jau Mimīte visus vēro no mākoņu maliņas, bet ģimenē kūku turpina cept svētku reizēs. Mimīte kūku cepusi uz katru mazbērnu dzimšanas un vārda dienu. Viņa to saukusi par Mīlestības kūku, jo tā ir ļoti darbietilpīga. Gatavo 4 līdz 5 stundas, un tās patiešām ir piepildītas ar nepārtrauktu darbošanos – puto vai rullē, taisa kārtas, pilda, un tā līdz gatavībai.

 

Ģimenē katram radiniekam ir sava atšķirīga leģenda par receptes līkloču ceļiem. Kādam atmiņā balerīna no Pirmskara Latvijas laika, kāds piemin no Pēterburgas pārbēgušu krievu aristokrāti. Kas to vairs var atšķetināt, kāda bijusi katra cilvēka loma, bet par vienu faktu visi ir vienisprātis – šī recepte pie Mimītes nonākusi no Latvijas prezidenta Jāņa Čakstes bērnu auklītes, kura to cepusi uz bērnu dzimšanas dienām. Tāpēc Latvijas dzimšanas dienas priekšvakars šķiet labs laiks, lai mēs interesanto recepti plašākai iepazīšanai piedāvātu tieši tagad.

 

Nedaudz par pašu kūku.

– Lai panāktu īsto garšu, kurā maigais un vieglais saldums (vaniļa, cukurs, rums) kompensējas ar ņiprāku skābumu, kūkas receptē ir nepieciešama jāņogu želeja. Tādu veikalā nenopirkt, ja vasarā nav sagatavoti ziemas krājumi no pašu dārza, izmantojiet dzērvenes, kuras sablendē ar cukuru. Rotāšanai der jebkuras ogas, rudenim piestāv dzērvenes, bet ļoti labi lietojamas arī saldētas jāņogas ar visiem ķekariņiem. Tās pēc atkušanas ir tikko kā no dārza nākušas. Šeit būtu vietā piebilde, ka oriģinālajā receptē ogu rotājums nemaz nav paredzēts, tā ir mūsu improvizācija.

– Kūka ir ļoti sātīga. Nav grūti sarēķināt, ka tajā ietilpst vesels kilograms sviesta. Tāpēc tā būs ļoti piemērota izvēle lielākam cilvēku skaitam, jo katram pietiek ar mazu gabaliņu.

– Ja lieto visu receptē paredzēto citronu sulas daudzumu un arī skābo ogu pildījumu, garša ir spēcīga. Ja nepatīk skābs, citronu sulu var pievienot mazāk, un arī kārtu pildījumu var variēt – vairākās likt krēmu, un ogu pildījumu, piemēram, divās kārtās.

– Kūkas gatavošanai nav vajadzīgs elektriskais mikseris.

– Kūkai jāparedz laiks, lai tā savilktos.

 

Gatavojiet šo kūku kopā ar ģimeni – ja viens palīdz krēma gatavošanā, otrs ar mīklas rullēšanu, trešais norīvē citronu miziņas, garais gatavošanas laiks krietni samazinās. Bet pašiem, gluži nemanot, laiks paiet interesantās sarunās, un pēc tam jau kopā var baudīt saldos mirkļus.

Tieši to mēs piedzīvojām drēgnajā sestdienas vakarā, kad zvaigžņu pilnā nakts ar dzestro jūras vēju aiz loga jo intensīvāk ļāva izjust siltumu un omulību Daces un Māra virtuvē. Kūkas gatavošanā asistēja vēl viens ģimenes loceklis, papagailis Būriņš, kurš nekavējās paust savu viedokli par visu notiekošo. Tāds jau tas Latvijas novembris ir. Un tā ir tikai mūsu pašu izvēle, vai skumstam pēc saules, vai tiekam pie siltuma un laba garastāvokļa citos ceļos.

 

Paldies par visu, Dacīt, Māri un Būriņ! Svinēsim!

 

Sastāvdaļas

Mīklai

800 g kviešu miltu

150 ml auksta ūdens ar pievienotu šķipsnu citronskābes vai nedaudz citrona sulas

500 g auksta sviesta

Krēmam

0,5 l piena (3,5% )

9 olu dzeltenumi

9 ēdamkarotes kviešu miltu

9 ēdamkarotes + 300 g cukura

500 g mīksta sviesta

15 g vaniļas cukura vai dažas lāsītes ekstrakta

2 citronu miziņa

1 citrona sula

Dažas lāsītes ruma esences vai ēdamkarote ruma

Pildījumam

½ l jāņogu želejas vai svaigu rīvētu dzērveņu ar cukuru

Pēc izvēles ogas rotāšanai

Darba gaita

1. Miltus izber uz dēļa, turpat sagriež auksta sviesta gabaliņus un ar nazi vai lāpstiņu iekapā. Šādi sastrādāta mīkla būs trausla un slāņaina.

2. Izveido dobīti, kurā ielej ūdeni ar citronskābi vai citronu sulu. Ar rokām samīca viendabīgu mīklu, izveido apaļu rausi (sk. attēlus), sadala 12 vienādās daļās, katru no tām saveļ bumbiņā. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz pusstundu.

3. Pa to laiku gatavo krēma pirmo daļu. Olu dzeltenumus atdala un kopā ar cukuru samaisa.

4. Katliņā liek uz plīts un silda daļu piena, atlikušo pienu pievieno olu un cukura masai un izmaisa, lai tā būtu plūstošāka, un tūlīt pievieno pienam katlā. Nepārtraukti enerģiski maisot ar koka karoti, karsē, līdz masa uzmet burbuli un atlec no katliņa sienām. Masai ir tendence “pieraut” pie katla, ja ir bažas par brūniem kunkulīšiem, kas var rasties un iejaukties krēmā, labāk krēma masu sildīt ūdens peldē, līdz masa sabiezē. Noliek vēsā vietā atdzist. Var katliņu ielikt citā, ar aukstu ūdeni piepildītā.

5. Krāsni ieslēdz uz 200 līdz 220 °C. Pie pirmo plākšņu cepšanas pamēģiniet, kurš karstums jums labāk der. Mīklu pa vienai bumbiņai sāk rullēt uz cepamā papīra, lai izveidotu apaļu formu. Nav vajadzības panākt, lai visas kārtas būtu precīzā izmērā vai formā, jo tās tiks pielīdzinātas pēc cepšanas.

6. Mīklas plāksni ar dakšiņu sabaksta, lai tā cepot nedeformētos. Citu pēc citas cep visas plāksnes gaiši brūnas. Pēc 7 minūtēm var sākt skatīties, cik plāksne ir gatava. Katra plīts mazliet atšķiras, kopējais cepšanas ilgums plāksnei ir 7 līdz 10 minūtes. Mīkla kļūs viegla un drupana, tāpēc gatavajai plāksnei labāk uzlikt dēlīti un pannu strauji apmest riņķī, tad pārslidināt plāksnes uz gludas virsmas atdzišanai. Tā izcep un atdzesē visas 12 plāksnes.

7. Gatavo krēma otro daļu. Norīvē 2 citronu miziņu uz smalkās rīves un pievieno sviestam. Krēmam pievieno no 1 citrona izspiestu sulu (vai mazāk), ruma esenci vai rumu un vaniļas cukuru vai ekstraktu. Puto ar koka karoti, līdz krēms kļuvis viendabīgs un vieglāks.

8. Uz liela, skaista šķīvja 10 mīklas plāksnes liek citu pēc citas, klāj uz pirmās kārtas krēmu, pamīšus uz nākamās jāņogu želeju, malas pēc katras jaunas kārtas ar nazi apgriež vienādas. Tā izveido torti no visām desmit kārtām. Ja vēlas ne tik skābenu kūkas garšu, var daļu želejas kārtu pildīt ar krēmu. Tad vispirms labāk atdalīt krēmu virsas un malu rotāšanai un atlikušo sapildīt starp kūkas kārtām, želeju lietojot tikai divās vai trīs kārtās.

9. Virsējo kārtu un malas bagātīgi pārklāj ar atlikušo krēmu. Nogrieztās malas un atlikušās 2 kārtas liek bļodā un ar kartupeļu stampu vai rokām sadrupina drumstalās.

10. Ar drumstalām nokaisa kūkas virsu un maliņas. Dekorē pēc patikšanas ar ogām.

11. Atstāj savilkties uz vismaz pāris stundām, bet labāk uz nākamo dienu. Kad kūka būs savilkusies, to varēs viegli sagriezt gabaliņos un pasniegt. Lai labi garšo!

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas