Laša steiks ar lakšiem, spinātiem un rīsiem

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

04/05/2014

Laši un lakši – kopā tas skan labi!

Lakši ir ierakstīti Latvijas Sarkanajā grāmatā kā aizsargājamie augi. Tomēr tos var nopirkt tirdziņos. Jādomā, ir cilvēki, kuri tos audzē savos dārzos. Ceram, ka ir kāds kontroles mehānisms, kas seko līdzi likumības ievērošanai. Ja nu smaržīgās lapiņas ir iegādātas, jādomā, kā tās pagatavot.

Garšas ziņā lakši ir līdzīgi ķiplokiem, bet atšķiras ar to, ka pēc lakšu ēšanas nav jūtams specifiskais ķiploku aromāts. Pirms gadiem man bija iespēja doties tūrisma braucienā uz Baikāla ezeru. Sibīrijas ēdnīcās lakši lielos saišķos tika pasniegti blakus sāls un piparu traukiem bez maksas, tos ēda pie boršča, ņemot klāt pilnām saujām. Paši esam izmēģinājuši pievienot lakšus grila gaļas marinādēm un dažādiem salātiem, un novērtējuši šos savdabīgos pavasara zaļumus par lieliskiem.

Šoreiz izmēģinām lakšus salāgot ar ceptu lasi, rīsiem un spinātiem. Visas pārējās sastāvdaļas ir ļoti maigas, lakšu garša šai kompānijā brīnišķīgi izceļas. Vēl jāpiemin, ka šo ēdienu var un vajag pagatavot ļoti ātri. Ja vēl ledusskapī atrodas auksts baltvīns vai kāda dzirkstoša bērzu sulas pudele, baudot šķiet, ka dzīve ir izdevusies.

#Zivju ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Ātri pagatvojams ēdiens

Sastāvdaļas

  • 4 laša steiki
  • Sviests cepšanai
  • ½ citrona
  • Sāls, malti melnie pipari
    • Piedevām
    • 1 glāze gargraudu rīsu
    • Sviests cepšanai
    • 200 g spinātu
    • 1 bunte lakšu
    • Sāls
    • Citrons

    Soļi

    Solis 1

    Uzvāra ūdeni, katliņā glāzi rīsu pārlej ar 2 glāzēm vāroša ūdens, pievieno sāli. Atstāj briedināties uz vismazāko iespējamo plīts karstumu uz laiku, kas norādīts uz rīsu paciņas.

    Solis 2

    Noskalo spinātus un lakšus. Spinātiem atdala lapu kātus un saknes, ja tādas ir. Mazie spināti parasti tiek pārdoti gatavi lietošanai. Lakšus sagriež, ja spinātu lapas lielas, tās arī var sagriezt. Kad rīsi gandrīz gatavi, uz pannas izkausē sviestu, ātri apcep spinātus un lakšus, pievienojot šķipsnu sāls. Jārīkojas ātri, citādi pazaudē skaisto zaļo krāsu.

    Solis 3

    Sviestā cep laša steikus no abām pusēm, beigās uzkaisot sāli, piparus un uzspiežot citronu sulu.

    Solis 4

    Rīsus nokāš.

    Solis 5

    Kārto uz šķīvjiem vispirms rīsus, tad pārliek saceptos lakšus un spinātus, virsū liek laša steikus. Klāt var pievienot citrona šķēlīti.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Vistas filejas kabatiņas

    Vistas filejas kabatiņas

    Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

    Ķirbju risoto

    Ķirbju risoto

    Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

    Kartupeļu salāti švābu gaumē

    Kartupeļu salāti švābu gaumē

    Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

    Mūsu sadarbības partneri