Laimīgais saldais

Rabarberu sukādes un sīrups

Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ziemā, kad apkārt viss balts, gribas kaut ko līdzīgu nobaudīt saldajā ēdienā. Baltu sniega piku vai mazu, baltu kupenu. Varbūt ne gluži tik aukstu kā saldējums, tas labāk noder vasarā. Rīsi un putukrējums, viegli un gaisīgi. Tā kā rīsu un putukrējuma saldais ir ļoti maigs, pikantumam noder to papildināt ar dzērveņu zaftīti vai laima glazūru.

Laimīgu un garšīgu Jauno gadu!

Sastāvdaļas

  • 150 g apaļgraudu rīsu (piemēram, arborio)
  • 250 ml pilnpiena
  • 2 olas
  • 150 g cukura
  • 150 ml salda krējuma
  • 2 ēdamkarotes želatīna
  • šķipsniņa sāls

Garšvielas

  • tējkarote vaniļas cukura
  • no 1 laima norīvēta miziņa
  • nedaudz laima sulas

    Piedevām

    • 50–100 g pūdercukurs glazūrai
    • Sula no apmēram puses laima
    • laima mizas skaidiņas pēc izvēles
      vai glāze dzērveņu
    • 100 g cukura

    Cukura eglītei

    • Dažas ēdamkarotes cukura
    • piciņa sviesta

    Soļi

    Solis 1

    Rīsus aplej ar aukstu ūdeni un uzvāra uz vidējas liesmas, vāra 10 minūtes. Rīsus nokāš. Rīsus aplej katliņā ar pienu, pievieno 100 g cukura, vanilīna cukuru un rīsus uz ļoti maza karstuma maisot uzbriedina, līdz mīksti. Pēc vēlēšanās var pievienot nedaudz vairāk piena, ja šķiet, ka rīsi uzsūkuši visu šķidrumu un vēl ir nedaudz cieti. Laimam norīvē miziņu, pievieno rīsu masai.

    Solis 2

    Rīsiem pievieno nedaudz laima sulas. Sula no atlikušā laima noderēs, ja taisa cukura glazūru.

    Solis 3

    Ar atlikušo cukuru saputo olu dzeltenumus, iejauc rīsos un samaisa.

    Solis 4

    Ar šķipsniņu sāls saputo olu baltumus stingrās putās, iejauc rīsos. Masu atdzesē.

    Solis 5

    Želatīnu uzbriedina apmēram 50 ml vārītā, atdzesētā ūdenī, izkausē ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī neuzvārot. Saputo krējumu. Rīsu masā iemaisa vispirms izkausēto želatīnu.

    Solis 6

    Samaisa.

    Solis 7

    Iecilā putukrējumu.

    Solis 8

    Samaisa.

    Solis 9

    Krēmu pārlej ieeļļotās bļodiņās/traukā un liek ledusskapī uz vismaz pāris stundām, labāk atstāt līdz nākamajai dienai.

    Variants ar dzērvenēm

    Solis 10

    Dzērvenes sablendē.

    Solis 11

    Caur sietu atdala no miziņām.

    Solis 12

    Sulu ar cukuru pavāra līdz sāk recēt. Uzmanīgi jāvēro, jo karsta masa ir šķidra, bet atdzesēta sarec.

    Solis 13

    Vēlamo stadiju var pārbaudīt, ar karoti uzpilina masu uz auksta šķīvja – gatava tā sarec gandrīz momentā.

    Variants ar cukura glazūru

    Solis 14

    Pūdercukurā iejauc nedaudz laima sulas, sākumā labāk mazāk un tad pilina klāt vēl, līdz konsistence ir plūstoša, bet pietiekami bieza, lai kārtiņa pēc uzklāšanas uzreiz nekļūst caurspīdīga.

    Solis 15

    Var rotāt ar laima miziņām.

    Solis 16

    Ja vēlas rotājumam izgatavot cukura karameles eglīti, cukuru uz sausas pannas izkausē, pievieno sviestu un ar karoti izlej eglītes uz cepamā papīra. Pēc atdzišanas rotā saldos vai nograuž tāpat.

    Solis 17

    Pievieno dzērveņu zaftīti.

    Solis 18

    Ja saimniecībā nav pieejami mazi porciju trauciņi, krēmu var sastindzināt lielākā traukā un pēc tam ar karoti sadalīt atsevišķās porcijās. Garšīgi arī ar dzērveņu ķīseli.

    Solis 19

    Saldu našķošanos!

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Rabarberu sukādes un sīrups

    Rabarberu sukādes un sīrups

    Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.

    Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi

    Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi

    Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.

    Apelsīnu krēma deserts ar bezē

    Apelsīnu krēma deserts ar bezē

    Šogad ziema ar sauli mūs nelutina, svina pelēkas dienas nomaina cita citu. Līdz pavasarim vēl laiciņš jāgaida, un jāmeklē pēc kāda prieka un enerģijas avota, lai dziļā tumsas bedrē neiekristu mentāli un fiziski. Te palīgā var nākt apelsīni. Oranžās, smaržīgās bumbas, pilnas sulas un vitamīnu, skaistas kā vakara saulīte.

    Mūsu sadarbības partneri