Laimīgais saldais

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ziemā, kad apkārt viss balts, gribas kaut ko līdzīgu nobaudīt saldajā ēdienā. Baltu sniega piku vai mazu, baltu kupenu. Varbūt ne gluži tik aukstu kā saldējums, tas labāk noder vasarā. Rīsi un putukrējums, viegli un gaisīgi. Tā kā rīsu un putukrējuma saldais ir ļoti maigs, pikantumam noder to papildināt ar dzērveņu zaftīti vai laima glazūru.

Laimīgu un garšīgu Jauno gadu!

Sastāvdaļas

  • 150 g apaļgraudu rīsu (piemēram, arborio)
  • 250 ml pilnpiena
  • 2 olas
  • 150 g cukura
  • 150 ml salda krējuma
  • 2 ēdamkarotes želatīna
  • šķipsniņa sāls

Garšvielas

  • tējkarote vaniļas cukura
  • no 1 laima norīvēta miziņa
  • nedaudz laima sulas

    Piedevām

    • 50–100 g pūdercukurs glazūrai
    • Sula no apmēram puses laima
    • laima mizas skaidiņas pēc izvēles
      vai glāze dzērveņu
    • 100 g cukura

    Cukura eglītei

    • Dažas ēdamkarotes cukura
    • piciņa sviesta

    Soļi

    Solis 1

    Rīsus aplej ar aukstu ūdeni un uzvāra uz vidējas liesmas, vāra 10 minūtes. Rīsus nokāš. Rīsus aplej katliņā ar pienu, pievieno 100 g cukura, vanilīna cukuru un rīsus uz ļoti maza karstuma maisot uzbriedina, līdz mīksti. Pēc vēlēšanās var pievienot nedaudz vairāk piena, ja šķiet, ka rīsi uzsūkuši visu šķidrumu un vēl ir nedaudz cieti. Laimam norīvē miziņu, pievieno rīsu masai.

    Solis 2

    Rīsiem pievieno nedaudz laima sulas. Sula no atlikušā laima noderēs, ja taisa cukura glazūru.

    Solis 3

    Ar atlikušo cukuru saputo olu dzeltenumus, iejauc rīsos un samaisa.

    Solis 4

    Ar šķipsniņu sāls saputo olu baltumus stingrās putās, iejauc rīsos. Masu atdzesē.

    Solis 5

    Želatīnu uzbriedina apmēram 50 ml vārītā, atdzesētā ūdenī, izkausē ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī neuzvārot. Saputo krējumu. Rīsu masā iemaisa vispirms izkausēto želatīnu.

    Solis 6

    Samaisa.

    Solis 7

    Iecilā putukrējumu.

    Solis 8

    Samaisa.

    Solis 9

    Krēmu pārlej ieeļļotās bļodiņās/traukā un liek ledusskapī uz vismaz pāris stundām, labāk atstāt līdz nākamajai dienai.

    Variants ar dzērvenēm

    Solis 10

    Dzērvenes sablendē.

    Solis 11

    Caur sietu atdala no miziņām.

    Solis 12

    Sulu ar cukuru pavāra līdz sāk recēt. Uzmanīgi jāvēro, jo karsta masa ir šķidra, bet atdzesēta sarec.

    Solis 13

    Vēlamo stadiju var pārbaudīt, ar karoti uzpilina masu uz auksta šķīvja – gatava tā sarec gandrīz momentā.

    Variants ar cukura glazūru

    Solis 14

    Pūdercukurā iejauc nedaudz laima sulas, sākumā labāk mazāk un tad pilina klāt vēl, līdz konsistence ir plūstoša, bet pietiekami bieza, lai kārtiņa pēc uzklāšanas uzreiz nekļūst caurspīdīga.

    Solis 15

    Var rotāt ar laima miziņām.

    Solis 16

    Ja vēlas rotājumam izgatavot cukura karameles eglīti, cukuru uz sausas pannas izkausē, pievieno sviestu un ar karoti izlej eglītes uz cepamā papīra. Pēc atdzišanas rotā saldos vai nograuž tāpat.

    Solis 17

    Pievieno dzērveņu zaftīti.

    Solis 18

    Ja saimniecībā nav pieejami mazi porciju trauciņi, krēmu var sastindzināt lielākā traukā un pēc tam ar karoti sadalīt atsevišķās porcijās. Garšīgi arī ar dzērveņu ķīseli.

    Solis 19

    Saldu našķošanos!

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    Tiramisu

    Tiramisu

    “Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

    Biezpiena sacepums

    Biezpiena sacepums

    Biezpiena sacepums ir ļoti latvisks saldais ēdiens. Lai tas izdotos īsteni labs, biezpienam jābūt svaigam un mīkstam, tam nevajadzētu būt graudainam, skābam vai pārāk sūkalainam.

    Cepti āboli

    Cepti āboli

    Cepti āboli var būt pavisam parasts darbdienas kārums…

    Mūsu sadarbības partneri