Kuskusa kūka

Persiku torte Unas māsīca

Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

06/04/2019

Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

Vakar Marutu pieminējām LNB izstādes atklāšanā “Vienmēr maksimāli”. Gleznas, porcelāns, foto un audio stāsti. Kā vienmēr, krāšņi, spilgti, tā, lai prieks. Marutai patika smieties. Patika dārzi, augi, ziedi, eņģeļi, putni un zvēri. Simboli, zemteksti, dimensijas, smalkas matērijas slāņu slāņiem. Patika strādāt, tā no sirds un pamatīgi, ar vērienu. Un ar tikpat plašu vērienu patika svinēt svētkus, dziedāt un muzicēt. Uzņemt ciemiņus un klāt skaistus galdus.

Paldies dzīvesbiedram Alfam Raudem par iespēju atkal saņemt enerģijas lādiņu no Marutas Raudes mākslas retrospektīvas kolekcijas. Un vēl vairāk paldies par to, ka viņas darbs tiek turpināts iespējami labā veidā, uzturot dzīvu porcelāna darbnīcu. Kā izstādes atklāšanā teica Marutas kolēģe, māksliniece Inese Brants, ceram, ka Marutai ir labi debesu ķiršu dārzos. Viņas skaisto eņģeļu sabiedrībā.

Izstāde būs atvērta LNB 4. stāvā līdz 2019. gada 31. maijam. Vēlams izstādi apmeklēt dienā, kad nav jāsteidzas, ir gana daudz laika nesteidzīgi izpētīt krāšņos, detaļām pārbagātos mākslas objektus.

Neliels ieskats izstādē pieejams LTV Kultūras ziņās.

Un šeit piedāvājam Marutas kuskus kūkas recepti, servētu uz viņas apgleznotā porcelāna šķīvja, rotātu ar krokusiem no Marutas dārza.

#Veģetārs ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Svētku ēdiens

Sastāvdaļas

  • 1 glāze kuskusa
  • 4–5 olas (atkarībā no izmēra)
  • 100–110 g cukura
  • 200 ml saldā krējuma
  • 1 apelsīns
  • pūdercukurs pārkaisīšanai pēc izvēles
  • apaļā kēksa forma 26 cm/dm

Pasniegšanai

  • vaniļas saldējums pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Cepamo formu ieziež ar sviestu un izkaisa ar kuskusu.

Solis 2

Kuskusu ber bļodā un pārlej ar tikpat daudz vāroša ūdens.

Solis 3

Izspiež sulu no apelsīna.

Solis 4

Pusi no apelsīna mizas ar visu balto daļu sagriež gabaliņos.

Solis 5

Uzbriedušo kuskusu apmaisa…

Solis 6

… pievieno olas…

Solis 7

… cukuru…

Solis 8

… saldo krējumu…

Solis 9

… un sagrieztās apelsīnu miziņas. 

Solis 10

Mīklu lej formā. Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 °C temperatūrai un liek kūku cepties 25 minūtes.

Solis 11

Gatavai kūkai pārlaista izspiesto apelsīnu sulu, ļauj tai atdzist un savilkties.

Solis 12

Ņem laukā no formas, griež gabaliņos un pasniedz tāpat vai ar vaniļas saldējumu.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Persiku torte Unas māsīca

Persiku torte Unas māsīca

Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Kijivas torte/Київський торт

Kijivas torte/Київський торт

1. martā ir vārda diena manam tēvam Ivaram. Nekādas lielas svinības pandēmijas dēļ tāpat nerīkojam, bet kūku izcept ir svēta lieta. Domājot par Kijevu, Ukrainas sirdi, ko šobrīd pašaizliedzīgi un drosmīgi aizstāv ukraiņu tauta prezidenta Volodimira Zeļenska vadībā, atcerējos, ka Kijevai ir sava torte. Nekad nebiju to cepusi, bet interneta dzīlēs bija atrodams liels daudzums recepšu variāciju.

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

Mūsu sadarbības partneri