Kuskusa kūka

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

Vakar Marutu pieminējām LNB izstādes atklāšanā “Vienmēr maksimāli”. Gleznas, porcelāns, foto un audio stāsti. Kā vienmēr, krāšņi, spilgti, tā, lai prieks. Marutai patika smieties. Patika dārzi, augi, ziedi, eņģeļi, putni un zvēri. Simboli, zemteksti, dimensijas, smalkas matērijas slāņu slāņiem. Patika strādāt, tā, no sirds un pamatīgi, ar vērienu. Un ar tādu pašu vērienu patika svētkus svinēt, dziedāt un muzicēt. Uzņemt ciemiņus un klāt skaistus galdus.

Paldies dzīvesbiedram Alfam Raudem par iespēju atkal saņemt enerģijas lādiņu no Marutas Raudes mākslas retrospektīvas kolekcijas. Un vēl vairāk paldies par to, ka viņas darbs tiek turpināts iespējami labā veidā, uzturot dzīvu porcelāna darbnīcu. Kā izstādes atklāšanā teica Marutas kolēģe, māksliniece Inese Brants, ceram, ka Marutai ir labi debesu ķiršu dārzos. Viņas skaisto eņģeļu sabiedrībā.

Izstāde būs atvērta LNB 4. stāvā līdz 2019. gada 31. maijam. Vēlams izstādi apmeklēt dienā, kad nav jāsteidzas, ir gana daudz laika nesteidzīgi izpētīt krāšņos, detaļām pārbagātos mākslas objektus.

Neliels ieskats izstādē pieejams LTV Kultūras ziņās.

Un šeit piedāvājam Marutas kuskus kūkas recepti, servētu uz viņas apgleznotā porcelāna šķīvja, rotātu ar krokusiem no Marutas dārza.

Sastāvdaļas

  • 1 glāze kuskusa
  • 4–5 olas (atkarībā no izmēra)
  • 100–110 g cukura
  • 200 ml saldā krējuma
  • 1 apelsīns
  • pūdercukurs pārkaisīšanai pēc izvēles
  • apaļā kēksa forma 26 cm/dm

Pasniegšanai

  • vaniļas saldējums pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Cepamo formu ieziež ar sviestu un izkaisa ar kuskusu.

Solis 2

Kuskusu ber bļodā un pārlej ar tikpat daudz vāroša ūdens.

Solis 3

Izspiež sulu no apelsīna.

Solis 4

Pusi no apelsīna mizas ar visu balto daļu sagriež gabaliņos.

Solis 5

Uzbriedušo kuskusu apmaisa…

Solis 6

… pievieno olas…

Solis 7

… cukuru…

Solis 8

… saldo krējumu…

Solis 9

… un sagrieztās apelsīnu miziņas. 

Solis 10

Mīklu lej formā. Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 °C temperatūrai un liek kūku cepties 25 minūtes.

Solis 11

Gatavai kūkai pārlaista izspiesto apelsīnu sulu, ļauj tai atdzist un savilkties.

Solis 12

Ņem laukā no formas, griež gabaliņos un pasniedz tāpat vai ar vaniļas saldējumu.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

Cēsu kliņģeris

Cēsu kliņģeris

Kliņģeri galdā ceļam nopietnu svinību gadījumos, tas ir cieņā visā Latvijā. Pirms godiem vienmēr notiek spriešana – ko labāk izvēlēties – torti vai kliņģeri?

Groziņkūka ar biezpiena krēmu

Groziņkūka ar biezpiena krēmu

Zemgalē godos bieži pasniedz groziņkūkas – tās ir ērti apēst, vienkārši turot rokās. Tām ir bezgalīgi daudz variantu – ar ievārījumu, svaigām vai saldētām un atlaidinātām ogām, svaigu vai žāvētu augļu gabaliņiem, šokolādes un cepumu masu pirmajā pildījuma kārtā.

Mūsu sadarbības partneri