Kristīnes kārtainā ābolkūka smilšu mīklas groziņā

Zahertorte

Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

31/08/2017

Recepti mums atsūtīja Kristīne Bleka, atsaucoties uz mūsu aicinājumu dalīties ar receptēm, iemainot tās pret rupjmaizes ieraugu. Kristīnes recepte pie mums atnāca jau pērn, bet glabājām to publicēšanai ābolu laikā. Kad sulīgi, kraukšķīgi, smaržīgi augļi dārzos paukšķ nakti un dienu, nu ir pienācis īstais brīdis kūkas iznācienam. Kristīne kūku cep gan savai ģimenei, gan cienā kolēģus darbā.

Arī mēs to izcepām. Galvenais īpašības vārds bez “garšīga” noteikti ir “sulīga”. Patiks visiem, kuriem kūkās vienmēr par daudz maizes un par maz pildījuma!

Kristīne raksta: “Ja izdevies ābolus sagriezt ļoti plānās šķēlītēs, tad kūka daudzo kārtu dēļ nedaudz atgādina Napoleonu. Mani bērni ir ļoti izvēlīgi uz saldumiem, bet šo ir gatavi ēst trīs reizes dienā”.

Publicējam recepti ar Kristīnes komentāriem, kā viņa recepti pielāgojusi savai garšai.

Paldies, Kristīne!

#Veģetārs ēdiens #Latviešu virtuves klasika #Ātri pagatavojams ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

Mīklai

  • glāzes kviešu miltu
  • ½ glāzes skābā krējuma
  • 150 g sviesta (istabas temperatūrā)
  • ½ tējkarotes dzeramās sodas (nodzēstas ar etiķi) vai cepamā pulvera

    Pildījumam

    • ~1 kg cepamo (skābeno) ābolu (Kristīne: es lieku vairāk, lai ir pilna cepamā forma)
    • 1 glāze skābā krējuma
    • 1 ola
    • 2 ēdamkarotes kviešu miltu
    • 1–1½ glāzes cukura
    • Vaniļa, kanēlis pēc vēlēšanās un garšas. (Kristīne: Es parasti cepu lielākā formā un tādēļ krēmu taisu vairāk, proporcijas jaucot “uz aci”.)
    • Pūdercukurs pārkaisīšanai pēc vēlēšanās

    Soļi

    Solis 1

    Mīkla. Visas sastāvdaļas samaisa, iemīca mīklu un ieliek ledusskapī uz to laiku, kamēr tiek gatavots pildījums.

    Solis 2

    Pārlejamais krēms. Visas sastāvdaļas sajauc – kult nav obligāti.

    Solis 3

    Ābolus nomizo, iztīra serdes, ābolus sagriež pēc iespējas plānāk – vēlams ar kartupeļu nazi vai pavisam plānās rīves nazi – vēlams, lai ābolu šķēles ir teju caurspīdīgas. Jo plānāk būs sagriezti āboli, jo garšīgāka kūka.

    Solis 4

    Formā ar rokām ieklāj mīklu, izveidojot bortiņus. Mīklas groziņā izkārto plānās šķēlītēs sagrieztos ābolus un pa virsu pārlej krēmu. (Kristīne: Es tomēr leju ne tikai āboliem pa virsu, bet arī starp kārtām – tā mums garšo labāk – ābolus sadala, liek kārtu ābolu šķēlīšu, pārlej krēmu un tā turpina, līdz visi āboli sakārtoti formā).

    Solis 5

    Cep 180 °C temperatūrā uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 50 minūtes līdz 1 stundu 10 minūtes. Ābolkūku var ēst gan siltu, gan aukstu. (Kristīne: kad tā ir atdzesēta ledusskapī, tā ir īpaši garšīga, manuprāt, tas ir liels retums.)

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Zahertorte

    Zahertorte

    Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

    Siera kūka Leopards

    Siera kūka Leopards

    Bērnībā sapņos bieži redzēju karu. Laikam jau to filmu dēļ, ko mums regulāri rādīja padomju TV. Nu, kad karš tiešā tuvumā ir pavisam reāls, pie manis sapnī atnāca leopards. Mierināja, lai nebaidos. Viņš varot tikt galā arī ar lāci. Tad es to sapni izstāstīju savējiem, un tapa mūsu pirmā sadarbība ar jaunajiem robotiem.

    Linzertorte jeb Lincas torte

    Linzertorte jeb Lincas torte

    Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.

    Mūsu sadarbības partneri