Krējuma, banānu un cepumu torte

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Elīza ir jauna māksliniece, turpinot dzimtas tradīcijas, patlaban studē Mākslas akadēmijas tekstila nodaļā. Viņas vecāki dzīvo Engurē, un, kad visa ģimene sabrauc kopā un svin jubilejas vai svētkus, bieži galdā ceļ šo vienkārši pagatavojamo, bet ļoti garšīgo krējuma kūku. Patiešām, gatavojot šo torti, varētu uzstādīt kādu ātruma rekordu – ja neskaita atdzesēšanas laiku, pati gatavošana kopumā diez vai aizņem pusstundu.

Vajadzēs apaļo tortes formu ar noņemamo malu. Bildē redzamā forma ir 26 cm diametrā, no dotā produktu daudzuma forma bija daļēji pilna. No šeit minētā daudzuma pilna forma būtu mazākam diametram. Ja taisa 26 cm formā un vēlas pēc iespējas lielāku kūku, banānu un krējuma masas sastāvdaļas jāņem proporcionāli vairāk.

Ģimenes recepte ir iemēģināta daždažādās variācijās – tortes virspuses rotāšanai izmanto katrā gadalaikā pieejamās ogas vai augļus. Vasarā pārber sulīgas un saulē izsildījušās zemenes vai mellenes, rudenī – kādas rudens ogas, bet ziemā parasti torti rotā ar kompota persiku saulainajām šķēlītēm.

Šī torte varētu brīnišķīgi iederēties uz Lieldienu galda.

Sastāvdaļas

  • 400–500 ml skāba krējuma
  • 4–5 banāni
  • apmēram pusglāze (250 ml glāze) cukura
  • 2 mazās paciņas pulverveida želatīna
    nedaudz piena cepumu mitrināšanai
  • 1 paciņa pamatnei piemērotu cepumu (180 g)
  • pēc izvēles 1 tējkarote vaniļas cukura
  • kārba persiku kompota (apmēram 800 ml)
  • Vasarā kompota vietā var lietot svaigas ogas – zemenes, mellenes, kazenes vai citas, pārliešanai vajadzēs pagatavot glāzi cukura sīrupa (vārošā ūdenī izšķīdināt pāris karotes cukura)

Soļi

Solis 1

Formas pamatu izklāj ar cepumiem.

Solis 2

Cepumus nedaudz apslaka ar pienu, pavisam nedaudz, lai tie kļūtu mitri, bet nesāktu peldēt pienā.

Solis 3

Banānus nomizo, sagriež šķēlītēs, liek bļodā, pārber ar cukuru un sastampā ar kartupeļu stampu viendabīgā masā (ļoti ērti un ātri banānus izspiest caur dārzeņu biezeņa spiedi ar maziem caurumiņiem).

Solis 4

Tūlīt pievieno skābo krējumu, sajauc, pēc vēlēšanās pievieno vēl vaniļas cukuru.

Solis 5

1,5 paciņas želatīna aplej ar nelielu karsta ūdens daudzumu (tādu, kurš nesen uzvārījies).

Solis 6

Masu lej formā uz cepumiem, liek ledusskapī dzesēties.

Solis 7

Kad masa saželējusi (pēc 1–2 stundām), pagatavo kūkas augšējo kārtu. Persikus sagriež daiviņās un rotā tortes virsu. Ja kompota vietā lieto ogas, pārber tās tortei.

Solis 8

Atlikušo 0,5 paciņu želatīna izšķīdina nelielā karsta ūdens daudzumā, pievieno to glāzei persiku kompota sīrupa.

Solis 9

Ar karoti pārlej želeju tortes virsmas rotājumam. Liek ledusskapī sacietēt uz vismaz pāris stundām.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Kuskusa kūka

Kuskusa kūka

Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

Mūsu sadarbības partneri