Ķirbju maize

Annas Romanovskas rupjmaize

Ar šo rudzu rupjmaizes recepti dalās Anna Roamer, un tā nāca kā liels pārsteigums. Ar Annu pagājušā gadsimta astoņdesmitajos vienā laikā mācījos “lietišķajos” (Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

19/03/2019

Ķirbju maizes pirmais valdzinošais iespaids rodas no saulaini dzeltenās krāsas. Jau sen gribējām tādu izcept. Laimīgā kārtā sakrita laiks, kad no Barkānu ģimenes mūsmājās ievēlās milzu ķirbja puse un ieradās Latvijas Mediju iedāvinātā maizei veltītā tematiskā avīze ar daudz un dažādām receptēm, arī Gunas Ķiberes ķirbju maizes recepti. Žurnālā publicētās receptes sastāvdaļu daudzumu izdalījām ar divi – pirmajā reizē cilvēks nevar būt pārliecināts par sagaidāmo veikumu. Maize mums tomēr ir svēta – ja nevienam mājās negaršotu, ko tad? Roka neceltos to mest laukā. Bažas šoreiz bija veltīgas – maizei bija ļoti patīkama struktūra, garša bija labāka nekā vienkārši kviešu miltu baltmaizei. Turklāt tās uzturvērtībai pievienojās visi ķirbī mītošie labumi.

Atšķirībā no oriģinālās receptes, mēs nelikām klāt dzērvenes. Mēs maizi vedām uz ballīti un gribējām, lai tā būtu neitrālas garšas un saderētu ar dažādiem ēdieniem. Runājot par dažādām piedevām, ikvienam ir iespēja rīkoties pēc patikas – miklai var pievienot nedaudz kardamona, ķimeņu, kapātu riekstu, saulespuķu sēklu vai šķipsnu kapāta rozmarīna, kas nu kuram tīk.

Mēs mīklai pievienojām pāris ēdamkarotes skāba krējuma (der arī kefīrs vai jogurts) un pavisam nedaudz silta, nevārīta ūdens. Mūsu pieredze rāda, ka tie uzlabo mīklas rūgšanu. Maizei pārkaisījām sēkliņas. Lai tās labāk pieliptu, klaipiņus pārziedām ar olas dzeltenumu.

Interesanti ir ar raugu. Jo ilgāk var atļauties mīklu raudzēt, jo mazāk rauga vajag pievienot. Ja nav steigas, mīklu sākumā var raudzēt ledusskapī. Tā kā mums šoreiz bija jārīkojas ātri, pielikām 20 g rauga (pēc oriģinālās receptes 15 g). Un mīklu raudzējām siltumā. Šeit atradīsiet rakstu par auksto mīklas raudzēšanas metodi, kas mūsmājās pēdējo gadu laikā ir ļoti iecienīta vairāku iemeslu dēļ.

Paldies Barkānu ģimenei par ķirbi! Paldies Evijai Veidei un Latvijas Medijiem par Maizes avīzi! Iesakām to iegādāties visiem, kuri paši cep maizi vai vēl tikai sapņo piepildīt māju ar burvīgo smaržu, kas rodas cepšanas laikā, un izveidot tieši savu ideālo maizes recepti. Daudz interesantas pieredzes, padomu, recepšu, stāstu par dažādām krāsnīm, bezglutēna maizi, piedevām mīklai – kopumā ļoti iedvesmojošs izdevums. Iesakām to visiem, kuri meklē, kā pašam mājās izaudzēt ieraugu. Lai izdodas!

http://veikals.la.lv/shop/product/667

Sastāvdaļas

  • ½ l vārītas ķirbja masas
  • 700 g kviešu miltu
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • 1 tējkarote sāls
  • 15–20 g svaiga rauga
  • Pāris ēdamkarošu skāba krējuma, kefīra vai jogurta (nav obligāti)
  • Mazliet silta, nevārīta ūdens
  • 2 olas dzeltenumi
  • Sēkliņas pārkaisīšanai pēc izvēles
  • 2 vai 3 formas cepšanai (var lietot arī tādus metāla katliņus, kas piemēroti likšanai cepeškrāsnī, tādos ieklāj cepamo papīru, lai kukulis nepielīp)
  • Nedaudz sviesta un miltu formu sagatavošanai, ja nelieto cepamo papīru

Soļi

Solis 1

Raugu ar tējkaroti cukura un 2 tējkarotēm miltu saberž ar lāsīti silta ūdens, lai izveidotos krējuma biezuma masa. Liek siltumā.

Solis 2

Lielākā bļodā ber miltus, pievieno ķirbja masu (ja ir vārīti, mīksti gabaliņi, tos nevajag blendēt – mīcot tie sašķīdīs), sāli, cukuru, vienu olas dzeltenumu un mazliet silta, nevārīta ūdens. Var piejaukt nedaudz skāba krējuma vai kefīra – mīkla labāk rūgs.

Solis 3

Kad rauga masa sākusi putot un pieaug apjomā, ielej to bļodā pie citām sastāvdaļām un mīca, līdz mīkla sāk atlekt. Tā gan paliks mazliet ķepīga, tai jābūt mīkstai. Izveido mīklas bumbu (ķepīgām mīklām formu ērti veidot ar silikona lāpstiņu), pārkaisa ar miltiem, pārklāj dvielīti un raudzē kādas 40 minūtes siltā vietā.

Solis 4

Kamēr mīkla rūgst, sagatavo formas. Vai nu tās ieziež ar sviestu un iepūderē ar miltiem, vai nu izklāj ar cepamo papīru. Lai papīrs labāk ieņemtu formu, to var samitrināt zem ūdens strūklas, nospiest lieko šķidrumu un ieklāt katlā vai cepamajā formā. Tas nekas, ja malās paliek krokas – maize tāpat izskatīsies jauki.

Solis 5

Kad mīkla apjomā palielinājusies divas reizes, to atspaida, ar miltainām rokām vai lāpstiņu sadala divās vai trīs daļās un veido kukuļus. Ja vēlas, lai gatavās maizes virsma būtu spīdīga, klaipus ar otu noglazē ar olas dzeltenumu. Kukuļiem var pārkaisīt sēkliņas (mums bija sezama un ķirbju sēklas).

Solis 6

Ar ļoti asu nazi var iegriezt svītras klaipu virspusē, kas, maizei briestot, pavērsies. Klaipus liek formās. Pārklāj formām dvielīti un atstāj mazliet uzrūgt.

Solis 7

Uzkarsē elektrisko cepeškrāsni uz 230 Celsija grādiem un cep maizi aptuveni 45 minūtes. Ja virspuse sāk apdegt, temperatūru paregulē zemāku.

Solis 8

Gatavos kukuļus satin tīros virtuves dvielīšos un pārsedz ar sedziņu, lai maize vienmērīgi atdziest. Atšķirībā no rudzu maizes, kviešu maizi var ēst arī siltu. Pirmās rikas iesakām baudīt ar sviestu vai kādu maigu sieru, lai izjustu pašas maizes lielisko garšu.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Annas Romanovskas rupjmaize

Annas Romanovskas rupjmaize

Ar šo rudzu rupjmaizes recepti dalās Anna Roamer, un tā nāca kā liels pārsteigums. Ar Annu pagājušā gadsimta astoņdesmitajos vienā laikā mācījos “lietišķajos” (Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā).

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes.

Karaša. Ilzes Briedes recepte

Karaša. Ilzes Briedes recepte

Šoreiz Ilze piedāvā miežu karašas recepti, jo tā ir tipiska tieši Vidzemei. Tā ir ļoti iecienīta arī pie mūsu Ziemeļu kaimiņiem igauņiem.

Mūsu sadarbības partneri