Kartupeļu pankūkas

Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatuijs ir dārzeņu ēdiens, kurā vasaras krāsas un garšas izpaužas visā pilnībā. To pagatavojām no dārzniecības “Dobītes” varenās ražas, ar ko ciemošanās reizē mūs apdāvināja Sandra Marcinkēviča.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ar kartupeļu pankūkām īpaši tuvas attiecības ir cilvēkiem, kas paši reiz tos novākuši kartupeļu talkā. Rudenīgo dienu mazliet rūgtenajām smaržām – trūdošiem lakstiem, vīstošām lapām, starp vagām sabirušiem āboliem un viegli kūpošiem ugunskuriem tik ļoti piederas kartupeļu pankūku smeķīgais aromāts! Kad vakarpusē punainiem maisi glīti rindojas un sniedz labi padarīta darba gandarījumu, pie kam solot drošu un garšīgu iztikšanu ziemai, saimniecēm nav laika talciniekiem gatavot smalkus un sarežģītus ēdienus. Pie tam tupenim šī ir lielā diena un jāparāda gods. Tāpēc kartupeļu pankūkas ir īstens rudens ēdiens, var gatavot arī ziemā, bet pavasarī, kad sāk dīgt asni, labāk atlikt šo rīvēšanas rituālu uz nākamo rudeni. Agrāk, kad virtuves kombains bija retums virtuvēs, lielajam talcinieku pulkam sarīvēt gana daudz kartupeļu prasīja pacietību un sava veida upurus noskrambātu pirkstu veidā. Mūsu dienās kombaini ir daudzās mājās, un sarīvēt kartupeļus var pāris minūšu laikā, tāpēc tie ir viscaur skaisti un balti.

Ja nu tomēr kombaina nav, bet pankūkas gribas, varam izlīdzēties ar parasto rīvi. Mūsu ģimenē iecienītākais rīvēšanas veids pankūkām ir skaidiņas, tās, kas sanāk uz rupjās rīves. Jo garša patiešām atšķiras no tā, cik rupji kartupeļi sarīvēti.

Paši kartupeļi nu reiz ir tā manta, kas atradīsies katra latvieša mājā gandrīz allažiņ. Piedevu variācijas ir tik dažādas, katrs var ņemt pēc savas garšas, maciņa biezuma un noskaņojuma. Vai pēc tā, kas šodien atrodams ledusskapī, ja uz veikalu iet negribas. Kartupeļu pankūkas var ēst ar krējumu, tas ir vienkāršākais veids. Varam ņemt klāt kādu skābo zaftīti, piemēram, brūklenes ar āboliem. Varam sajaukt biezpienu ar krējumu un sāli, varbūt ledusskapī kādā marinādes burciņā vēl atrodami siļķes gabaliņi. Šeit tik labi derēs klāt kādas sīpolu ripiņas un sakapāti zaļumi. Varbūt jums ir mazsālīts lasītis un dažas šķēlītes citrona? Un klāt arī krējums un dillītes. Mana vecmamma pie kartupeļu pankūkām gatavoja mērci no žāvēta bekona, sīpoliem un bieza skābā krējuma. Mūsu ģimenei šis variants šķiet par treknu, bet kraukšķīgas, iztecinātas bekona šķēlītes gan ir cieņā. Mūsu draugs Gunārs Janaitis ieteica pievienot šīm receptēm arī variāciju ar sarkanajiem ikriem. Jā, varot jau arī ar melnajiem, ja par rokai ir tieši tādi. Tā šis vienkāršais ēdiens var tikt pasniegts svētku galdā.
Ko svarīgi ievērot, lai kartupeļu pankūkas izdotos visvisgardākās? Kartupeļiem vēlama šķirne, kas nešķīst vāroties. Tas garantēs pankūku kraukšķīgumu. Cepšanas karstums jāuztur vidējs un vienmērīgs. Un pats galvenais – pankūkas jāēd tik karstas, cik vien iespējams. Vislabāk, ja pa tiešo no pannas uz šķīvjiem un ēd nost. Man pašai patīk cepot pa pankūkai tāpat ar roku iebāzt mutē. Ja tomēr pankūkas vajag uzglabāt, nevajag tās kraut bļodā kaudzē, tās samirks un zaudēs savu gardumu. Ja pankūkas vēlas pasniegt kā aukstās uzkodas, pievienojot tām lasi vai siļķi, tās pēc cepšanas var salikt uz papīra dvieļiem un nosusināt lieko eļļu un mitrumu.
Kurzemes pusē kartupeļu pankūkas stilīgi sauc par špicainiem. Špicainie, jo maliņas ir kā špices. Latvieši ir neglābjami romantiski, un visam jābūt smuki. Tā, lūk, mīļie. Nu jāiet cept.

Sastāvdaļas

  • Uz katru ēdāju 2-3 vidēji kartupeļi
  • sāls
  • eļļa cepšanai

Piedevām

  • skābs krējums – katram ēdājam dažas ēdamkarotes

Pēc izvēles

  • brūkleņu vai dzērveņu ievārījums
  • biezpiens, sajaukts ar krējumu un sāli
  • zaļumi – dilles, lociņi, pētersīļi
  • mazsālīta vai auksti kūpināta laša šķēlītes,
  • citrona šķēlītes, dilles
  • mazsālītas vai marinētas siļķes gabaliņi,
  • sīpola ripiņas
  • plānas svaiga vai kūpināta bekona šķēlītes
  • sarkanie vai melnie ikri

Soļi

Solis 1

Kartupeļus noskalo, nomizo un rīvē skaidiņās ar virtuves kombainu vai ar rīvi.

Solis 2

Liek bļodā, piemet krietnu šķipsnu rupjā sāls un kārtīgi samaisa.

Solis 3

Sakarsētā eļļā liek sarīvētos kartupeļus, ar karoti izlīdzinot un izveidojot ‘špicainas’ maliņas.

Solis 4

Cep no abām pusēm brūnas un ēd nekavējoties:

 

Solis 5

 ar krējumu,

Solis 6

var pievienot arī kādu skābu ievārījumu, piemēram, brūklenes ar āboliem,

Solis 7

ēd ar biezpienu, kas sajaukts ar skābu krējumu un sāli,

Solis 8

vai ar biezpienu, krējumu, marinētu/mazsālītu siļķi un sīpolu gredzeniem,

Solis 9

vai ar skābo krējumu, mazsālītu/auksti kūpinātu lasi, citronu un dillēm,

Solis 10

vai ar kraukšķīgi saceptām bekona šķēlītēm un krējumu.

Solis 11

Uzreiz neapēstās pankūkas var salikt uz salvetēm. Tās uzsūc liekos taukus un saglabā kraukšķīgumu arī uz vēlāku laiku.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatuijs ir dārzeņu ēdiens, kurā vasaras krāsas un garšas izpaužas visā pilnībā. To pagatavojām no dārzniecības “Dobītes” varenās ražas, ar ko ciemošanās reizē mūs apdāvināja Sandra Marcinkēviča.

Pildīti cukini ziedi

Pildīti cukini ziedi

To, kā garšo cepti cukini ziedi, tā vienkārši nemaz nevar iedomāties. Pirmā pieredze ir iespaidīga – no ārpuses kraukšķa kārta, iekšā – sulīgs pildījums. Dārzos šie ziedi, šķiet, vēl ir atrodami. Receptei der arī ķirbja ziedi. Svarīgi, ka tie novākti noteiktā stadijā, ne par agru, ne par vēlu.

Viltotais zaķis

Viltotais zaķis

Ēdiens, kas ietaupīs jūsu laiku, atbrīvojot no stāvēšanas pie plīts

Mūsu sadarbības partneri