Jēra stilba cepetis

Karbonāde

Ko latvietim nozīmē karbonāde? Intereses pēc ierakstīju google meklētājā šo vārdu – 2019. gada 28. novembrī pie vēlēšanās varētu atvērt 627 000 mājas lapu, kurās varētu par to palasīties. Salīdzināšanai – par kotletēm varētu uzzināt 276 000 ierakstos, par cepeti – 122 000.

Ievads

Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Daudzviet kristīgās ticības zemēs Lieldienās gatavo jēra stilba cepeti. Iespējams, tas saistīts ar kristīgajiem simboliem, jēru kā upuri. Iespējams, tradīcija pastāv vēl no laikiem, kad gaļas lietošanu uzturā noteica gada ritms un dabīgais lopu vairošanās cikls. Pienākot pavasarim, jēri bija pirmā iespēja tikt pie gardām svētku pusdienām, beidzot garo Lieldienu gavēni.

Aitas un jēri Oleru muižā

Jēra stilbs ir salīdzinoši dārgs gaļas gabals, bet svētkos varam sevi palutināt. Tā pagatavošana ir vienkārša un rezultāts nepieviļ. Ja kādam saglabājušies aizspriedumi no agrākiem laikiem, kad veikalos pārdeva aitas gaļu un daudzi rauca degunus par tās specifisko garšu un smaržu, tie laiki ir pagājuši. Jaunai, maigai jēra gaļai garša ir smalka un niansēta. Ja vēl buķeti bagātina ar timiāna lapiņām, rozmarīna zariņiem un aromātisko ķiploku, virtuvē pludojošā smarža cepšanas laikā mājiniekos radīs satrauktas gaidas, kad beidzot varēs sēsties pie galda.

Priecīgas Lieldienas visiem! Un šoreiz īpaši visiem Latvijas jēru audzētājiem!

Sastāvdaļas

  • Jēra stilbs, 1,5–2 kg
  • Rozmarīna zaļumi
  • Dažas ķiploka daiviņas
  • Sinepes ierīvēšanai
  • Sāls, malti melnie pipari
  • Cepamais maisiņš pēc izvēles

Piedevām

  • Burkāni, kāļi, kartupeļi, cukīni, cepamais ķirbis
  • Ķiploks
  • Sāls, rozmarīna zaļumi pēc izvēles
  • Eļļa ierīvēšanai

Soļi

Solis 1

Jēra stilbu vismaz divas stundas, bet vislabāk dienu pirms cepšanas ierīvē ar sāli, sinepēm, caur ķiploku spiedi izspiestiem ķiplokiem, rozmarīnu un pipariem, liek vēsumā marinēties.

Solis 2

Nākamajā dienā pāris stundu pirms maltītes uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C, jēra stilbu liek maisiņā, nostiprina galu, virspusē izdur dažus caurumus ventilācijai. Cep uz 1 kg svara vienu stundu. Ja nelieto maisiņu, cepeti palaikam aplaista ar šķidrumu, kas cepoties izdalījies no gaļas. Gaļas gatavību pārbauda, iedurot koka irbulīti. Gatavai gaļai ir dzidra sula.

Solis 3

Nomizo saknes, sagriež gabalos, ierīvē ar sāli, saspiestu ķiploku un garš­vielām. Liek blakus uz pannas cepetim apmēram stundu pēc cepšanas sākuma, cep, līdz dārzeņi ir mīksti. Ja gaļu vēl nepieciešams cept ilgāk, dārzeņus saliek lielā bļodā, nosedz un uzglabā siltumā līdz pasniegšanai.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Karbonāde

Karbonāde

Ko latvietim nozīmē karbonāde? Intereses pēc ierakstīju google meklētājā šo vārdu – 2019. gada 28. novembrī pie vēlēšanās varētu atvērt 627 000 mājas lapu, kurās varētu par to palasīties. Salīdzināšanai – par kotletēm varētu uzzināt 276 000 ierakstos, par cepeti – 122 000.

Klučkas

Klučkas

Klučkas ir Vidzemes novada ēdiens. Recepte nāk no Līgas Ivanovas ģimenes Skrīveros. Ģimenē klučkas vienmēr taisījuši pēc lielākiem rudens darbiem, atceras Līgas mamma Rasma Volfārte. Tad sēdušies visi kopā pie saimes galda.

Mūsu sadarbības partneri