Jēra stilba cepetis

Klučkas

Klučkas ir Vidzemes novada ēdiens. Recepte nāk no Līgas Ivanovas ģimenes Skrīveros. Ģimenē klučkas vienmēr taisījuši pēc lielākiem rudens darbiem, atceras Līgas mamma Rasma Volfārte. Tad sēdušies visi kopā pie saimes galda.

Ievads

Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Daudzviet kristīgās ticības zemēs Lieldienās gatavo jēra stilba cepeti. Iespējams, tas saistīts ar kristīgajiem simboliem, jēru kā upuri. Iespējams, tradīcija pastāv vēl no laikiem, kad gaļas lietošanu uzturā noteica gada ritms un dabīgais lopu vairošanās cikls. Pienākot pavasarim, jēri bija pirmā iespēja tikt pie gardām svētku pusdienām, beidzot garo Lieldienu gavēni.

Aitas un jēri Oleru muižā

Jēra stilbs ir salīdzinoši dārgs gaļas gabals, bet svētkos varam sevi palutināt. Tā pagatavošana ir vienkārša un rezultāts nepieviļ. Ja kādam saglabājušies aizspriedumi no agrākiem laikiem, kad veikalos pārdeva aitas gaļu un daudzi rauca degunus par tās specifisko garšu un smaržu, tie laiki ir pagājuši. Jaunai, maigai jēra gaļai garša ir smalka un niansēta. Ja vēl buķeti bagātina ar timiāna lapiņām, rozmarīna zariņiem un aromātisko ķiploku, virtuvē pludojošā smarža cepšanas laikā mājiniekos radīs satrauktas gaidas, kad beidzot varēs sēsties pie galda.

Priecīgas Lieldienas visiem! Un šoreiz īpaši visiem Latvijas jēru audzētājiem!

Sastāvdaļas

  • Jēra stilbs, 1,5–2 kg
  • Rozmarīna zaļumi
  • Dažas ķiploka daiviņas
  • Sinepes ierīvēšanai
  • Sāls, malti melnie pipari
  • Cepamais maisiņš pēc izvēles

Piedevām

  • Burkāni, kāļi, kartupeļi, cukīni, cepamais ķirbis
  • Ķiploks
  • Sāls, rozmarīna zaļumi pēc izvēles
  • Eļļa ierīvēšanai

Soļi

Solis 1

Jēra stilbu vismaz divas stundas, bet vislabāk dienu pirms cepšanas ierīvē ar sāli, sinepēm, caur ķiploku spiedi izspiestiem ķiplokiem, rozmarīnu un pipariem, liek vēsumā marinēties.

Solis 2

Nākamajā dienā pāris stundu pirms maltītes uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C, jēra stilbu liek maisiņā, nostiprina galu, virspusē izdur dažus caurumus ventilācijai. Cep uz 1 kg svara vienu stundu. Ja nelieto maisiņu, cepeti palaikam aplaista ar šķidrumu, kas cepoties izdalījies no gaļas. Gaļas gatavību pārbauda, iedurot koka irbulīti. Gatavai gaļai ir dzidra sula.

Solis 3

Nomizo saknes, sagriež gabalos, ierīvē ar sāli, saspiestu ķiploku un garš­vielām. Liek blakus uz pannas cepetim apmēram stundu pēc cepšanas sākuma, cep, līdz dārzeņi ir mīksti. Ja gaļu vēl nepieciešams cept ilgāk, dārzeņus saliek lielā bļodā, nosedz un uzglabā siltumā līdz pasniegšanai.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Klučkas

Klučkas

Klučkas ir Vidzemes novada ēdiens. Recepte nāk no Līgas Ivanovas ģimenes Skrīveros. Ģimenē klučkas vienmēr taisījuši pēc lielākiem rudens darbiem, atceras Līgas mamma Rasma Volfārte. Tad sēdušies visi kopā pie saimes galda.

Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatuijs ir dārzeņu ēdiens, kurā vasaras krāsas un garšas izpaužas visā pilnībā. To pagatavojām no dārzniecības “Dobītes” varenās ražas, ar ko ciemošanās reizē mūs apdāvināja Sandra Marcinkēviča.

Pildīti cukini ziedi

Pildīti cukini ziedi

To, kā garšo cepti cukini ziedi, tā vienkārši nemaz nevar iedomāties. Pirmā pieredze ir iespaidīga – no ārpuses kraukšķa kārta, iekšā – sulīgs pildījums. Dārzos šie ziedi, šķiet, vēl ir atrodami. Receptei der arī ķirbja ziedi. Svarīgi, ka tie novākti noteiktā stadijā, ne par agru, ne par vēlu.

Mūsu sadarbības partneri