Jāņu zāļu maizītes
Persiku torte Unas māsīca
Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
20/06/2014
Šī ir siera maizīšu Jāņu versija. Spriedām, ka īsteni labi būtu maizīšu pildījumā iejaukt smalcinātas papardes un ozollapas. Tā kā nav īstas pārliecības par šo augu garšas īpašībām, palikām pie pētersīļiem un dillēm. Zaļumus var mainīt pēc garšas un patikšanas, pildījumā var iejaukt sīki sakapātu baziliku, raudeni, rozmarīnu vai vēl ko citu.
#Veģetārs ēdiens

Sastāvdaļas
Ieraugam
- 100 g miltu
- 25 g svaiga rauga
- 130 ml remdena piena vai kefīra, der arī rūgušpiens
Mīklai
- 450 g miltu
- 230 g sviesta (var aizvietot ar labas kvalitātes cepamo margarīnu)
- 130 g cukura
- 2 olas
Maizītēm
- 1 olas dzeltenums pārziešanai
- 150-200 g Krievijas vai Holandes siera
- Zaļumu bunte -dilles un pētersīļi, pēc garšas var lietot baziliku, raudeni, timiānu vai citus
- 1-2 ķiploka daiviņas
- 1 ēdamkarote sauso garšaugu maisījuma (man bija Mocarellas sieram paredzētais maisījums)
- Rupjais sāls pārkaisīšanai
- 30-50 g sviesta
Soļi
Solis 1
Sadrupina bļodiņā raugu, iejauc ar patīkami siltu pienu (pēc izvēles kefīru vai rūgušpienu) un miltiem ieraugu. Ieraugu siltumā uzraudzē, līdz palielinās tilpumā.
Solis 2
Kamēr ieraugs rūgst, sagatavo mīklas sastāvdaļas. Bļodā ber miltus. Pievieno cukuru, miltus, olu un kausētu sviestu.
Solis 3
Bļodā pievieno ieraugu, samīca mīklu, pārkaisa ar miltiem, pārklāj dvielīti un liek raudzēt siltā vietā.
Solis 4
Pēc stundas mīklu atspaida, pārklāj ar dvielīti, raudzē vēl stundu.
Solis 5
Sieru sarīvē, zaļumus un ķiplokus sīki sakapā. Sviestu bļodiņā izkausē, iejauc sieru, zaļumus un ķiplokus. Nedaudz siera un zaļumu atliek malā.
Solis 6
Mīklu sadala daļās. Uz miltiem nokaisītas virsmas izrullē. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 °C temperatūru.
Solis 7
Uzziež siera-sviesta-zaļumu masu, aststājot vienu malu brīvu.
Solis 8
Brīvo mīklas joslu noziež ar olas dzeltenumu.
Solis 9
Mīklu sarullē rullītī, pabeidzot ar joslu, kura noziesta ar olas dzeltenumu.
Solis 10
Rullīti ar nazi sagriež 12-16 gabaliņos.
Solis 11
No gabaliņiem ar rokām apaļīgām kustībām izveido mazītes, liek uz plāts.
Solis 12
Maizītes pārkaisa ar rīvētu sieru un zaļumiem. Uzbirdina nedaudz sāls.
Solis 13
Liek cepeškrāsnī un cep 15-30 minūtes, līdz maizītes pacēlušās un brūnas.
Solis 14
Lai labi garšo!
Saistītās receptes

Persiku torte Unas māsīca
Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Kijivas torte/Київський торт
1. martā ir vārda diena manam tēvam Ivaram. Nekādas lielas svinības pandēmijas dēļ tāpat nerīkojam, bet kūku izcept ir svēta lieta. Domājot par Kijevu, Ukrainas sirdi, ko šobrīd pašaizliedzīgi un drosmīgi aizstāv ukraiņu tauta prezidenta Volodimira Zeļenska vadībā, atcerējos, ka Kijevai ir sava torte. Nekad nebiju to cepusi, bet interneta dzīlēs bija atrodams liels daudzums recepšu variāciju.

Ātrā ābolkūka franču gaumē
Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.