Jāņu zāļu maizītes

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

20/06/2014

Šī ir siera maizīšu Jāņu versija. Spriedām, ka īsteni labi būtu maizīšu pildījumā iejaukt smalcinātas papardes un ozollapas. Tā kā nav īstas pārliecības par šo augu garšas īpašībām, palikām pie pētersīļiem un dillēm. Zaļumus var mainīt pēc garšas un patikšanas, pildījumā var iejaukt sīki sakapātu baziliku, raudeni, rozmarīnu vai vēl ko citu.

#Veģetārs ēdiens 

Sastāvdaļas

Ieraugam

  • 100 g miltu
  • 25 g svaiga rauga
  • 130 ml remdena piena vai kefīra, der arī rūgušpiens

Mīklai

  • 450 g miltu
  • 230 g sviesta (var aizvietot ar labas kvalitātes cepamo margarīnu)
  • 130 g cukura
  • 2 olas

    Maizītēm

    • 1 olas dzeltenums pārziešanai
    • 150-200 g Krievijas vai Holandes siera
    • Zaļumu bunte -dilles un pētersīļi, pēc garšas var lietot baziliku, raudeni, timiānu vai citus
    • 1-2 ķiploka daiviņas
    • 1 ēdamkarote sauso garšaugu maisījuma (man bija Mocarellas sieram paredzētais maisījums)
    • Rupjais sāls pārkaisīšanai
    • 30-50 g sviesta

    Soļi

    Solis 1

    Sadrupina bļodiņā raugu, iejauc ar patīkami siltu pienu (pēc izvēles kefīru vai rūgušpienu) un miltiem ieraugu. Ieraugu siltumā uzraudzē, līdz palielinās tilpumā.

    Solis 2

    Kamēr ieraugs rūgst, sagatavo mīklas sastāvdaļas. Bļodā ber miltus. Pievieno cukuru, miltus, olu un kausētu sviestu.

    Solis 3

    Bļodā pievieno ieraugu, samīca mīklu, pārkaisa ar miltiem, pārklāj dvielīti un liek raudzēt siltā vietā.

    Solis 4

    Pēc stundas mīklu atspaida, pārklāj ar dvielīti, raudzē vēl stundu.

    Solis 5

    Sieru sarīvē, zaļumus un ķiplokus sīki sakapā. Sviestu bļodiņā izkausē, iejauc sieru, zaļumus un ķiplokus. Nedaudz siera un zaļumu atliek malā.

    Solis 6

    Mīklu sadala daļās. Uz miltiem nokaisītas virsmas izrullē. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 °C temperatūru.

    Solis 7

    Uzziež siera-sviesta-zaļumu masu, aststājot vienu malu brīvu.

    Solis 8

    Brīvo mīklas joslu noziež ar olas dzeltenumu.

    Solis 9

    Mīklu sarullē rullītī, pabeidzot ar joslu, kura noziesta ar olas dzeltenumu.

    Solis 10

    Rullīti ar nazi sagriež 12-16 gabaliņos.

    Solis 11

    No gabaliņiem ar rokām apaļīgām kustībām izveido mazītes, liek uz plāts.

    Solis 12

    Maizītes pārkaisa ar rīvētu sieru un zaļumiem. Uzbirdina nedaudz sāls.

    Solis 13

    Liek cepeškrāsnī un cep 15-30 minūtes, līdz maizītes pacēlušās un brūnas.

    Solis 14

    Lai labi garšo!

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Ātrā ābolkūka franču gaumē

    Ātrā ābolkūka franču gaumē

    Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

    Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

    Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

    Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

    Rabarberu apelsīnu kūka

    Rabarberu apelsīnu kūka

    To, ka rabarbers draudzējas ar apelsīnu, zinu kopš bērnības. Toreiz apelsīnus nemaz tā nevarēja nopirkt. Kad tāda laime gadījās, mana vecāmāte, ko ģimenē sauca par Manīti, tos mizoja plāni jo plāni, pēc tam miziņas rūpīgi izkaltēja un glabāja cieši aizskrūvētā burciņā.

    Mūsu sadarbības partneri