Jāņu zāļu maizītes

Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šī ir siera maizīšu Jāņu versija. Spriedām, ka īsteni labi būtu maizīšu pildījumā iejaukt smalcinātas papardes un ozollapas. Tā kā nav īstas pārliecības par šo augu garšas īpašībām, palikām pie pētersīļiem un dillēm. Zaļumus var mainīt pēc garšas un patikšanas, pildījumā var iejaukt sīki sakapātu baziliku, raudeni, rozmarīnu vai vēl ko citu.

Sastāvdaļas

Ieraugam

  • 100 g miltu
  • 25 g svaiga rauga
  • 130 ml remdena piena vai kefīra, der arī rūgušpiens

Mīklai

  • 450 g miltu
  • 230 g sviesta (var aizvietot ar labas kvalitātes cepamo margarīnu)
  • 130 g cukura
  • 2 olas

    Maizītēm

    • 1 olas dzeltenums pārziešanai
    • 150-200 g Krievijas vai Holandes siera
    • Zaļumu bunte -dilles un pētersīļi, pēc garšas var lietot baziliku, raudeni, timiānu vai citus
    • 1-2 ķiploka daiviņas
    • 1 ēdamkarote sauso garšaugu maisījuma (man bija Mocarellas sieram paredzētais maisījums)
    • Rupjais sāls pārkaisīšanai
    • 30-50 g sviesta

    Soļi

    Solis 1

    Sadrupina bļodiņā raugu, iejauc ar patīkami siltu pienu (pēc izvēles kefīru vai rūgušpienu) un miltiem ieraugu. Siltumā uzraudzē, līdz palielinās tilpumā.

    Solis 2

    Kamēr ieraugs rūgst, sagatavo mīklas sastāvdaļas. Bļodā ber miltus. Pievieno cukuru, miltus, olu un kausētu sviestu.

    Solis 3

    Bļodā pievieno ieraugu, samīca mīklu, pārkaisa ar miltiem, pārklāj dvielīti, liek raudzēt siltā vietā.

    Solis 4

    Pēc stundas mīklu atspaida, pārklāj ar dvielīti, raudzē vēl stundu.

    Solis 5

    Sieru sarīvē, zaļumus un ķiplokus sīki sakapā. Sviestu bļodiņā izkausē, iejauc sieru, zaļumus, ķiploku. Nedaudz siera un zaļumu atliek malā.

    Solis 6

    Mīklu sadala daļās. Uz miltiem nokaisītas virsmas izrullē. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem pēc Celsija.

    Solis 7

    Uzziež siera-sviesta-zaļumu masu, aststājot brīvu vienu malu.

    Solis 8

    Tukšo mīklas joslu noziež ar olas dzeltenumu.

    Solis 9

    Sarullē rullītī.

    Solis 10

    Ar nazi sagriež 12-16 gabaliņos.

    Solis 11

    No gabaliņiem ar rokām apaļīgām kustībām izveido mazītes, liek uz plāts.

    Solis 12

    Maizītes pārkaisa ar rīvētu sieru un zaļumiem. Uzbirdina nedaudz sāls.

    Solis 13

    Liek cepeškrāsnī un cep 15-30 minūtes, līdz maizītes pacēlušās un brūnas.

    Solis 14

    Lai labi garšo!

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

    Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

    Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

    Rabarberu apelsīnu kūka

    Rabarberu apelsīnu kūka

    To, ka rabarbers draudzējas ar apelsīnu, zinu kopš bērnības. Toreiz apelsīnus nemaz tā nevarēja nopirkt. Kad tāda laime gadījās, mana vecāmāte, ko ģimenē sauca par Manīti, tos mizoja plāni jo plāni, pēc tam miziņas rūpīgi izkaltēja un glabāja cieši aizskrūvētā burciņā.

    Švarcvaldes kūciņas

    Švarcvaldes kūciņas

    Ja jūsmāju krājumos martā atrodamas vēl kādas ķiršu kompota burkas, jādomā, kā tās izmantot. Vasarā mūsu opis parasti izcīna nopietnas cīņas ar strazdiem, mēģinot godīgi sadalīt, cik mums, cik viņiem. Tāpēc viņš visus ķiršu labumus ir pelnījis dubultā. Un tāpēc mums mājās ir gardi skābo ķiršu kompoti ar visiem kauliņiem. Tie, ko veikalā var nopirkt bez kauliņiem, nav mūsu gaumē.

    Mūsu sadarbības partneri