Jāņu zāļu maizītes

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šī ir siera maizīšu Jāņu versija. Spriedām, ka īsteni labi būtu maizīšu pildījumā iejaukt smalcinātas papardes un ozollapas. Tā kā nav īstas pārliecības par šo augu garšas īpašībām, palikām pie pētersīļiem un dillēm. Zaļumus var mainīt pēc garšas un patikšanas, pildījumā var iejaukt sīki sakapātu baziliku, raudeni, rozmarīnu vai vēl ko citu.

Sastāvdaļas

Ieraugam

  • 100 g miltu
  • 25 g svaiga rauga
  • 130 ml remdena piena vai kefīra, der arī rūgušpiens

Mīklai

  • 450 g miltu
  • 230 g sviesta (var aizvietot ar labas kvalitātes cepamo margarīnu)
  • 130 g cukura
  • 2 olas

    Maizītēm

    • 1 olas dzeltenums pārziešanai
    • 150-200 g Krievijas vai Holandes siera
    • Zaļumu bunte -dilles un pētersīļi, pēc garšas var lietot baziliku, raudeni, timiānu vai citus
    • 1-2 ķiploka daiviņas
    • 1 ēdamkarote sauso garšaugu maisījuma (man bija Mocarellas sieram paredzētais maisījums)
    • Rupjais sāls pārkaisīšanai
    • 30-50 g sviesta

    Soļi

    Solis 1

    Sadrupina bļodiņā raugu, iejauc ar patīkami siltu pienu (pēc izvēles kefīru vai rūgušpienu) un miltiem ieraugu. Siltumā uzraudzē, līdz palielinās tilpumā.

    Solis 2

    Kamēr ieraugs rūgst, sagatavo mīklas sastāvdaļas. Bļodā ber miltus. Pievieno cukuru, miltus, olu un kausētu sviestu.

    Solis 3

    Bļodā pievieno ieraugu, samīca mīklu, pārkaisa ar miltiem, pārklāj dvielīti, liek raudzēt siltā vietā.

    Solis 4

    Pēc stundas mīklu atspaida, pārklāj ar dvielīti, raudzē vēl stundu.

    Solis 5

    Sieru sarīvē, zaļumus un ķiplokus sīki sakapā. Sviestu bļodiņā izkausē, iejauc sieru, zaļumus, ķiploku. Nedaudz siera un zaļumu atliek malā.

    Solis 6

    Mīklu sadala daļās. Uz miltiem nokaisītas virsmas izrullē. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem pēc Celsija.

    Solis 7

    Uzziež siera-sviesta-zaļumu masu, aststājot brīvu vienu malu.

    Solis 8

    Tukšo mīklas joslu noziež ar olas dzeltenumu.

    Solis 9

    Sarullē rullītī.

    Solis 10

    Ar nazi sagriež 12-16 gabaliņos.

    Solis 11

    No gabaliņiem ar rokām apaļīgām kustībām izveido mazītes, liek uz plāts.

    Solis 12

    Maizītes pārkaisa ar rīvētu sieru un zaļumiem. Uzbirdina nedaudz sāls.

    Solis 13

    Liek cepeškrāsnī un cep 15-30 minūtes, līdz maizītes pacēlušās un brūnas.

    Solis 14

    Lai labi garšo!

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

    Kuskusa kūka

    Kuskusa kūka

    Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

    Mūsu sadarbības partneri