Otrdiena, 11 februāris, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Gulašzupa Remarka gaumē

Gulaszupa-1144541

Īpaši laba zupa gada aukstajai sezonai, sasilda un vieš omulību. Ar gulašu īpašas attiecības ir cilvēkiem, kas lasījuši Ē. Remarka romānu “Ēnas paradīzē”. Tur bija aprakstīta kāda brīnišķīga emigrantu ģimenes ungāru izcelsmes pavāre, kas sekoja saviem darba devējiem pāri okeānam, ierijusi dažus ģimenes dārgakmeņus. Un par pavāri un viņas gatavotajiem ēdieniem šo ģimeni stipri apskauda visi emigrantu draugi, kas bieži tika lūgti viesībās un pēc tām ciema kukuļos saņēma bļodas ar Segedas gulašu.

“Man istabā ir kastrolis ar ungāru virtuvenes gatavotu Segedas gulašu, – es teicu. – Jau vakarvakarā bija gardum gards, šodien būs vēl garšīgāks. Segedas gulašs ar ķimenēm un garšvielām vēl labāk garšo uzsildīts…

…Patiesi, gulašs bija vēl garšīgāks nekā iepriekšējā dienā. Jau tāpēc vien, ka mēs to baudījām, ērģeļu skaņu pacilāti. Savādi gan, bet Johans Sebastians Bahs gluži labi piederējās pie Segedas gulaša, lai gan man šķita, ka Ferencs Lists būtu vairāk piemērots. Lai vai kā, parastais gulašs ar Bahu nebūtu iespējams. Marinētos gurķus ēdām ar pirkstiem un gulašu ar karotēm.“ (Ē. M. Remarks, Ēnas paradīzē).

Sastāvdaļas

1,5 kg liellopu, teļa vai cūkas gaļas

5-6 kartupeļi

3 vidēji burkāni

1 paprikas pāksts

2 vidēji lieli sīpoli

2 daiviņas ķiploka

2 lauru lapas

2 ēdamkarotes miltu (nav nepieciešams, ja kartupeļi ir miltainas šķirnes un vāroties mazliet pašķīst)

1,5-2 l ūdens

2 ēdamkarotes augu eļļas

½ l tomātu mērces

2 tējkarotes paprikas pulvera

pēc izvēles šķipsna čili piparu

1 tējkarote cukura

1 tējkarote sāls

2 ēdamkarotes ķimeņu sēklu

1/2 tējkarotes piparu

Pēc izvēles skābs krējums, zaļumi piedevām

Darba gaita

1. Gaļu sagriež aptuveni 2 cm lielos kubiņos. Uzkarsē katliņā eļļu, gaļu apcep brūnu.

2. Pievieno kubiņos sagrieztus burkānus, sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus un vēl nedaudz apcep, līdz saknes zeltainas.

3. Pielej ūdeni un vāra nelielā karstumā, līdz gaļa mīksta. Cūkgaļa vai teļa gaļa izvārīsies ātrāk, liellopa gaļa būs jāpavāra ilgāk.

4. Pievieno 2 cm lielos kubiņos sagrieztus kartupeļus, papriku, ķimenes un vāra vēl 10 minūtes.

5. Pievieno vēl nedaudz ūdens, ja tas par daudz novārījies. Zupai gan jābūt pabiezai. Pievieno tomātu mērci, sāli, piparus, cukuru un lauru lapas un vāra vēl piecas minūtes.

6. Nelielā trauciņā, pakāpeniski maisot, miltiem pievieno tik daudz auksta ūdens, lai veidotos viendabīga šķidras konsistences tume bez kunkuļiem. Pievieno zupai un uzvāra.

7. Atstāj uz desmit minūtēm “atpūsties”, tad lej šķīvjos, pievieno zaļumus un skābo krējumu pēc garšas un ēd, piekožot rupju maizīti vai grauzdētu garšaugu bageti.

8. Ja notiek brīnums un kaut kas vēl paliek pāri, ziniet, Remarkam ir taisnība – uzsildīts garšo vēl labāk!

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas