Par godu Latvijas 100. dzimšanas dienai publicējam receptes no visiem novadiem. Zemgalē godos bieži pasniedz groziņkūkas – tās ir ērti apēst, vienkārši turot rokās. Tām ir bezgalīgi daudz variantu – ar ievārījumu, svaigām vai saldētām un atlaidinātām ogām, svaigu vai žāvētu augļu gabaliņiem, šokolādes un cepumu masu pirmajā pildījuma kārtā. Rotāšanai var izmantot gan vārīto krēmu, gan uzputotu saldo krējumu, gan zefīra masu vai kādu kārdinošu variāciju no vārīta kondensētā piena. Rotājumu variāciju arī ir daudz bez gala – ar ogām, augļu gabaliņiem un želeju, riekstiem, škokolādes dekoriem, karameles stīdziņām – cik nu kuram fantāzijas, rocības un laika.
Ja pirms svētkiem ir daudz citu darbu vai ja mājās nav cepeškrāsns, var arī izlīdzēties ar gataviem, veikalos nopērkamiem labas kvalitātes smilšu mīklas groziņiem, kurus atliek tikai sapildīt.
Uz Latvijas 100. dzimšanas dienu iedvesmai piedāvājam groziņus, kas pildīti ar biezpiena masu un rotāti ar ogām. Ja jums saldētavā nav meža zemenīšu, droši lietojat 18. novembrī tik tradicionālās dzērvenes.
Recepti drukātā veidā var atrast Latvijas Mediju izdevumā “Latvijas novadu tradicionālie ēdieni”, veikalā Dzirnavu iela 21 Rīgā vai e-veikalā.
Priecīgus svētkus!
Sastāvdaļas
Smilšu mīklai
Kviešu milti 350 g
Pūdercukurs 135 g
Auksts sviests 200 g
Ola 1 gab.
Šķipsna sāls
Šķipsna dzeramās sodas vai cepamā pulvera
Šķipsna vaniļas cukura
Rīvēta citrona miziņa pēc vēlēšanās
20-24 metāla groziņu cepamās formas (var izmantot arī mafinu pannu)
Pildījumam
300 g laba biezpiena (vislabāk lauku, neder veikala paciņas, kuras sulojas)
100 g sviesta istabas temperatūrā vai 200 ml auksta saldā krējuma 35 %
100 g pūdercukura
1 paciņa putukrējuma cietinātāja
1 tējkarote vaniļas cukura
300 g ogu pildījumam un rotājumam
Nedaudz cukura ogu pildījumam
Pūdercukurs, pirparmētras lapiņas pēc izvēles rotāšanai
Darba gaita
Smilšu mīkla | |
| |
1. Bļodā ber visas sausās sastāvdaļas – miltus, pūdercukuru, sāli, sodu vai cepamo pulveri un vaniļas cukuru. Visu rūpīgi izmaisa. | |
2. Miltu maisījumam pievieno gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu, sākumā kapā ar nazi, tad ar pirkstiem saberž drumstalas, lai visa masa būtu līdzīga rupjām, slapjām smiltīm. | |
3. Pēdējo mīklai pievieno olu, to iemīca pēc iespējas ātri. Kad mīkla viendabīga un gatava, saveļ bumbā. | |
4. Mīklu sadala daļās, apmēram 45 g katru, saveļ bumbiņās. Katru iespiež formā un izlīdzina, izveidojot groziņa čaulu. | |
5. Cepuma apakšu sabaksta ar dakšiņu, lai tā neuzceltos. | |
6. Cep 180 °C uzkarsētā krāsnī, līdz groziņi kļūst zeltaini brūni. Nedaudz atdzesē, formas uzmanīgi apmet riņķī uz dēļa. Ja tomēr kūkas pamatiņš ir pacēlies, kamēr tas vēl nav sacietējis, to var nospiest uz leju. Groziņus atstāj atdzist. | |
| |
Kad groziņi izcepti | |
| |
1. Daļu ogu sablendē ar cukuru pēc garšas. | |
2. Biezpienu sablendē, lai tas būtu smalkas konsistences, krēmveidīgs. | |
3. Sviestu vai krējumu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru. Ja lieto krējumu, pievieno putukrējuma cietinātāju. | |
4. Sajauc biezpienu var sviesta vai krējuma masu, līdz tas ir viendabīgs. | |
5. Groziņu formās liek mazliet ogu masas. | |
6. Caur konditorejas turzu rotā kūkas ar biezpiena krēmu. Ja turzas nav pa ķērienam, var krēmu salikt ar karoti. | |
7. Rotā ar ogām un piparmētras lapiņām. Beigās var pārkaisīt ar pūdercukuru. | |
| |