Grilēti tomāti Bendika gaumē

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Grilēti tomāti Bendika gaumē labi garšo ar plovu, bet tos var ēst arī kā piedevu citiem gaļas ēdieniem vai vienkārši tāpat. Tomātiem īpaši labu garšu piešķir ķiploku skaidiņas un garšaugu mērce. Mārča viesībās šī karstā piedeva parasti pazūd zibenīgi, nedrīkst pārāk ilgi domāt un grozīties, paliksi bešā!

Sastāvdaļas

  • 2 kg vidēju, apaļu tomātu
  • 1 liela vai 2 mazākas galviņas ķiploku
  • sāls

Mērcei (daudzums pēc izvēles)

  • 1 citrona sula
  • nedaudz labas eļļas
  • pētersīļi
  • kinza
  • baziliks

Soļi

Solis 1

Tomātus noskalo un griež uz pusēm horizontāli (Mārcis šo veidu sauc par griešanu pa ekvatoru).

Solis 2

Tomātu pusītes saliek uz paplātes vai liela šķīvja.

Solis 3

Ķiplokus notīra un sagriež skaidiņās.

Solis 4

No citrona izspiež sulu.

Solis 5

Zaļumus smalki sagriež.

Solis 6

Sakuļ mērci: citrona sulu saputo ar eļļu un pievieno garšaugiem.

Solis 7

Ķiploka skaidiņas sasprauž tomātos.

Solis 8

Tomātiem pārkaisa piparus un sāli.

Solis 9

Ar karoti pārlej tomātiem garšaugu mērci.

Solis 10

Atstāj marinēties apmēram 15 – 30 minūtes. Pārāk ilgi marinēt nevajadzētu, lai tomāti neatsulojas.

Solis 11

Sakarsē ogles. Liek tomātus uz sakarsēta grila.

Solis 12

Cep gatavus zem nolaista vāka, līdz tomāti ir smuki apbrūnējuši un ķiploku skaidiņas – mīkstas.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Franču grauzdiņi

Franču grauzdiņi

Šo it kā vienkāršo ēdienu gatavo paaudzēs, bet tas ļoti labi iet kopā ar tik mūsdienīgo zero waste koncepciju – nemetīsim ārā ēdienu, pat ja tas ir mazliet apkaltis un tāpat vairs nešķiet baudāms, tā pasaudzējot ne tikai pašu maciņus, bet arī planētas resursus.

Bismarka siļķes

Bismarka siļķes

Marinēti siļķu rolmopši ir ēdiens, kas Latvijā ienācis no Vācijas. 19. gadsimta Vācijas kanclers Oto fon Bismarks ir teicis: „Ja siļķes maksātu tikpat dārgi kā kaviārs, cilvēki tās novērtētu daudz augstāk.” Mūsdienās marinēta siļķe atrodama ikviena lielveikala plauktā, bet mājās marinēta vienmēr būs garšīgāka.

Mūsu sadarbības partneri