Grilēti tomāti Bendika gaumē
Pupiņu pastēte
Vai tomēr pupiņu smēriņš? Vai varbūt biezenis? Vai ķausis? Sauc, kā gribi, šo blendēto pupiņu masu ar dažādām piedevām, atdzesētu smērē uz maizītes, ēd ar karoti, siltu var ēst kā piedevu vai pamatēdienu. Ja kartupeļu biezeni ar baudu ēd ikviens, tad līdzīgā veidā pagatavotas pupiņas līdz šim nav tik ļoti ierasts ēdiens.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Grilēti tomāti Bendika gaumē labi garšo ar plovu, bet tos var ēst arī kā piedevu citiem gaļas ēdieniem vai vienkārši tāpat. Tomātiem īpaši labu garšu piešķir ķiploku skaidiņas un garšaugu mērce. Mārča viesībās šī karstā piedeva parasti pazūd zibenīgi, nedrīkst pārāk ilgi domāt un grozīties, paliksi bešā!
Sastāvdaļas
- 2 kg vidēju, apaļu tomātu
- 1 liela vai 2 mazākas galviņas ķiploku
- sāls
Mērcei (daudzums pēc izvēles)
- 1 citrona sula
- nedaudz labas eļļas
- pētersīļi
- kinza
- baziliks
Soļi
Solis 1
Tomātus noskalo un griež uz pusēm horizontāli (Mārcis šo veidu sauc par griešanu pa ekvatoru).
Solis 2
Tomātu pusītes saliek uz paplātes vai liela šķīvja.
Solis 3
Ķiplokus notīra un sagriež skaidiņās.
Solis 4
No citrona izspiež sulu.
Solis 5
Zaļumus smalki sagriež.
Solis 6
Sakuļ mērci: citrona sulu saputo ar eļļu un pievieno garšaugiem.
Solis 7
Ķiploka skaidiņas sasprauž tomātos.
Solis 8
Tomātiem pārkaisa piparus un sāli.
Solis 9
Ar karoti pārlej tomātiem garšaugu mērci.
Solis 10
Atstāj marinēties apmēram 15 – 30 minūtes. Pārāk ilgi marinēt nevajadzētu, lai tomāti neatsulojas.
Solis 11
Sakarsē ogles. Liek tomātus uz sakarsēta grila.
Solis 12
Cep gatavus zem nolaista vāka, līdz tomāti ir smuki apbrūnējuši un ķiploku skaidiņas – mīkstas.
Saistītās receptes

Pupiņu pastēte
Vai tomēr pupiņu smēriņš? Vai varbūt biezenis? Vai ķausis? Sauc, kā gribi, šo blendēto pupiņu masu ar dažādām piedevām, atdzesētu smērē uz maizītes, ēd ar karoti, siltu var ēst kā piedevu vai pamatēdienu. Ja kartupeļu biezeni ar baudu ēd ikviens, tad līdzīgā veidā pagatavotas pupiņas līdz šim nav tik ļoti ierasts ēdiens.

Ķimeņu kartupeļu cepumi
Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Jāņogu čatnijs
Jāņogu čatnija burciņu mums uzdāvināja Barbara Smildzere, patiesībā jau klāt bija visa ģimene, kad mēs 2020. gada jūlijā ciemojāmies viņu šarmantajā mājā Rīgā, klusā Pārdaugavas ieliņā. Mājā, kurā ikviena istaba, kaktiņš vai plauktiņš liecina, ka šeit dzīvo mākslinieki un dizaineri.