Kurzeme
Pirmdiena, 12 marts, 2018

Taste Kuldīga 2018

 

Taste Kuldiga 2018

Kuldīgas restorānu nedēļa notiek otro reizi, šogad tā veltīta bērnības garšai. Atklāšanas ballīte “Pieaugušo bērnu pasaule” notika Kuldīgas mākslinieku rezidences galerijā 9. martā. Atbilstošas noskaņas radīšanai varēja izvēdināt galvu šūpolēs, izlekt klases, ienirt krāsainu bumbiņu vannā, izlekt gumijas, iebaudīt cukurvati vai sprāgstošās karameles. Par tīrību rūpējās burvīga, kolorīta apkopēja, ar ko varēja sarunāt visu ko. Un vēl bija slepens skapītis ar mazām glāzītēm (Vilhelm?). Lasīt vairāk.

Latgale
Pirmdiena, 1 maijs, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Buļbešņīki. Latgaliešu nacionālais ēdiens

 

Aija Kuzminska, buļbešņīki

Buļbešņīkus mums gatavoja Zeltmājās Kaunatas pagastā, un tas ir tradicionāls latgaliešu ēdiens. Recepti mājas saimniece Aija Kuzminska iemācījusies no sava tēva, kurš labi gatavojis, cepis gardas pankūkas un meistarojis dažādus citus ēdienus. Tēvs savulaik recepti mantojis no savas mammas. Par kuplo, radošo un raženo Kuzminsku ģimeni vairāk lasiet sadaļā Stāsti. Lasīt vairāk.

Vidzeme
Svētdiena, 24 decembris, 2017

Rūķu piparkūku darbnīca Blomē

 

Ilze Briede, piparkūkas

Pasakaina brīnumu gaisotne pārņēmusi maizes darbnīcu Donas Blomē, Smiltenes pusē gada nogalē. Lai gan no šeit minētajiem tēliem pa īstam satikt varēja rūķus, izjūtu ziņā nams rosināja iztēli arī citos virzienos. Tā varētu smaržot Kaķīša dzirnavās riekstu un mandeļu gaņģi, nebūtu pārsteidzoši turpat satikt kādu no septiņiem rūķīšiem, kurš iekniebtu sānos pašai Patronesei Rūķītei Bumbulītei un šķelmīgi pamirkšķinātu gada nogalē Visjautrākajai Rūķītei Doniņai. Gluži pašsaprotami no balti putošajiem miltu mākoņiem varētu parādīties arī kāds Harija Potera tēls. Jā, miltus šajā mājā drīkst un vajag ar lielu prieku sviest gaisā, vienlaicīgi smejot un gavilējot. Dziesmas un rotaļas mijas ar virtuves darbiem, vēsturiskiem, gudriem un jautriem stāstiem, un piparkūku tapšanas pasākums norisinās kā labi eļļots pulkstenis. Piparkūkas darina no Donu rūķu jau iepriekš laicīgi sagatavotas mīklas, dekorē ar riekstiņiem, sēkliņām, kaltētām odziņām, sukādēm un krāsainiem cukuriņiem. Pēc pasākuma katrs rūķu palīgs savas izceptās piparkūkas var nest mājās, uzkost pats un cienāt radus un draugus. Lasīt vairāk.

Zemgale
Piektdiena, 15 maijs, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra un Valdis Ošiņi

Kur paēst laukos. No karbonādēm līdz ūdenskliņģeriem.

 

Ķoņu dzirnavas. Ūdenskliņģeri.

Pērn kopā ar “Lauku Ceļotāju” veidojām mazas grāmatiņas par Latvijas virtuvi latviešu angļu un vācu valodās, kā arī kulinārās kartes, kurās ar nelieliem aprakstiem ievietoti dažādi mazie ražotāji, krogi, restorāni un kafejnīcas. Tas viss šī gada janvārī brauca uz Berlīni un piedalījās Zaļajā nedēļā. Vāciešiem esot labi gājis pie sirds, gaidīsim nu ciemos. Uz papīra iespiestas kartes kādu laiku būs iespējams atrast “Lauku Ceļotāja” birojā, bet elektronisko formātu var aplūkot tiešsaistē: http://galerija.celotajs.lv/lv/f/Publ/2014/KulinaraKarte

http://www.celotajs.lv/lv/p/ebook/LatviesuEdieni2014#/Chapter_1

Ēdienu aprakstu grāmatiņas vairāk domātas cilvēkiem, kuri par latviešu virtuvi nezina neko vai gandrīz neko. Kartes gan noderēs ikvienam, kas vēlas iepazīt dažādus Latvijas novadus, kuros nav iepriekš izmēģinātu pusdienošanas vietu. Protams, papīra kartes ir īpaši vērtīgas brīžos, kad mežos vai pļavās nav iespējams pieslēgties modernākiem sakaru līdzekļiem. Lasīt vairāk.

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas