Garšīga mērce Lieldienu olām

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šo mērci Znotiņu ģimenē gatavo Lieldienās, recepte aizgūta no Ilzes mammas recepšu klades. Mamma to pierakstījusi septiņdesmitajos gados apmeklētos kulinārijas kursos ar nosaukumu Bulgāru mērce.
Tā Znotiņu ģimenē atzīta par garšīgāko piedevu vārītām olām. Tā kā nav lielākas vārīto olu ēšanas visa gada laikā kā Lieldienās, tad Ilze par šo mērci saka, ka tai ir Lieldienu garša.

Īpašu, pikantu garšu piedod seleriju sakne. Ilze uzskata, ka svarīgi seleriju rīvēt ar rokām. Ja nav laika, var izmantot virtuves kombainu vai sulu spiedi, bet jārēķinās, ka gan rīvējuma smalkums, gan garšas īpašības būs atšķirīgas.
Šoreiz Ilze salīdzināja šai receptē divas dažādas majonēzes – Franča Provansas majonēzi un Iļģuciema Klasisko majonēzi. Mēs pārliecinājāmies, ka abas majonēzes ir vienlīdz garšīgas, nevienu no tām nevar izcelt kā daudz labāku par otru. Majonēzes un kečupa proporcijas var mainīt pēc patikšanas – jo vairāk kečupa, jo sārtāka un skābenāka būs mērce.

Klāt labi garšoja divu veidu maizes: ciabata maize ar valriekstiem un ar tomātiem un baziliku. Ja olas beidzas ātrāk kā mērce, to var burciņā ledusskapī uzglabāt vairākas dienas

Maiga pavasara saulrieta gaisma spēlējās svaigu bērza sulu glāzēs (paldies Ivetai no Vidiem par sulām!). Un paldies Znotiņiem par mērci!

Sastāvdaļas

  • 1/2 selerijas saknes (330 g)
  • 150 ml majonēzes
  • 150 ml kečups

Soļi

Solis 1

Selerijas sakni nomizo, sarīvē uz smalkās rīves.

Solis 2

Liek bļodā, pievieno majonēzi.Liek bļodā, pievieno majonēzi.

Solis 3

Pievieno kečupu un sajauc.

Solis 4

Ēd ar vārītām olām.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Pupiņu pastēte

Pupiņu pastēte

Vai tomēr pupiņu smēriņš? Vai varbūt biezenis? Vai ķausis? Sauc, kā gribi, šo blendēto pupiņu masu ar dažādām piedevām, atdzesētu smērē uz maizītes, ēd ar karoti, siltu var ēst kā piedevu vai pamatēdienu. Ja kartupeļu biezeni ar baudu ēd ikviens, tad līdzīgā veidā pagatavotas pupiņas līdz šim nav tik ļoti ierasts ēdiens.

Jāņogu čatnijs

Jāņogu čatnijs

Jāņogu čatnija burciņu mums uzdāvināja Barbara Smildzere, patiesībā jau klāt bija visa ģimene, kad mēs 2020. gada jūlijā ciemojāmies viņu šarmantajā mājā Rīgā, klusā Pārdaugavas ieliņā. Mājā, kurā ikviena istaba, kaktiņš vai plauktiņš liecina, ka šeit dzīvo mākslinieki un dizaineri.

Mūsu sadarbības partneri