Gaļas pankūkas jeb komm Morgen wieder!

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ievads

Gatavo Janīna Sondore

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Janīna Sondore šo recepti mantojusi no vīramātes Ellas Sondores.

Gaļas pankūkām mūsu tautā ir populārs otrs nosaukums vācu valodā „Komm Morgen Wieder”, kura izcelsme ir neskaidra. Interesanti, ka vācieši šāda nosaukuma ēdienu nepazīst. Jādomā, ka dīvainā kārtā tā to sauc tikai Latvijā. Aptaujājot draugus un radus, pagaidām visticamāko izskaidrojumu saņēmām no mūsu kaimiņa Mārtiņa Zandberga. Pēc viņa bērnības atmiņām, „nāc rīt atkal” šīs gaļas pankūkas sauktas tāpēc, ka pirmajā dienā ēsta gaļas zupa, bet no gaļas atgriezumiem, kas palikuši pēc zupas, nākamajai dienai ieplānots cept pildītās pankūkas.

Vai varbūt šis nosaukums ir radies tāpēc, ka pankūkas var sagatavot nākamajai dienai un tad tikai ātri apcept un ēst? Bet kāpēc vācu valodā? Ja kādam ir zināms vēl kāds skaidrojums, lūdzu, atrakstiet mums to!

Gaļas pankūkas ir diezgan darbietilpīgs ēdiens, bet garšīgs un sātīgs. Pie tam lēts. Bildēs redzamajām pankūkām Rimi veikalā nopirkām kilogramu teļa zupas kaulus, kas maksāja Ls 0,33. No šīs gaļas, kam pievienojām buljona dārzeņus un divas olas, izcepām 15 pankūkas. Kā jau iepriekš rakstījām, pankūkas var cept no pāri palikušas zupas gaļas. Derēs visādi atgriezumi, kas nav tik glīti, lai tos pasniegtu zupas šķīvī. Gatavās zupas gaļas pildījumam var iztikt tikai ar ceptiem sīpoliem, sāli un maltiem melnajiem pipariem, šis ir minimālais pildījuma sastāvs, kas garantē garšīgu rezultātu.

Sastāvdaļas

Ja vāra buljonu no kauliņiem

  • 1 kg zupas izlases (var būt liellopa, teļa vai cūkas gaļa), no kā beigās paliks apmēram 300 g vārītas gaļas (pārējais tiks sunim par prieku)
  • 1 burkāns
  • 1 sīpols
  • gabals selerijas saknes vai
    1 pētersīļa sakne (pēc izvēles)
  • 1 lauru lapa
  • 5 melnie vai smaržīgie piparu graudi
  • sāls pēc garšas

Buljonu var piedzert pankūkām, vai arī izmantot sīpolzupas vai citu zupu gatavošanai. Ja vēlaties buljonu uzglabāt ilgāk, to var atdzesētu sasaldēt trauciņos ar vāku un lietot pēc vajadzības.

 

Pildījumam

  • var izmantot pāri palikušu zupas gaļu. Tad to gatavo, attiecīgi piemērojot pārējo sastāvdaļu daudzumu.
  • 1 sīpols
  • 2 vārītas olas
  • sāls, malti melnie pipari, buljona saknes (izņemot sīpolu)

Pankūku mīklai

  • 400 g miltu
  • ½ l piena
  • 3–4 olas (atkarībā no izmēra)
  • 1–2 ēdamkarotes cukura
  • 1/2 tējkarotes sāls
  • šķipsna cepamā pulvera
  • eļļa un sviests cepšanai

skābs krējums pasniegšanai

Soļi

Solis 1

Katlā uzvāra zupas kauliņus, noputo, pievieno visas pārējās sastāvdaļas un vāra 1–3 stundas, turpat var cieti novāra olas (10 min.). Buljons, jo ilgāk vārās, jo garšīgāks. Atdzesē, gaļu noloba no kauliņiem un sagriež gabalos.

Solis 2

Sīpolu nomizo, smalki sagriež, apcep uz pannas un liek pie gaļas, pievieno vārīto burkānu un selerijas sakni, kā arī nolobītas olas.

Solis 3

Visu kopā samaļ virtuves kombainā vai gaļas maļamajā mašīnā un izmaisa. Lai masa sulīgāka, pievieno nedaudz buljona.

Solis 4

Pildījuma masu vēlreiz izkarsē uz pannas, pagaršo un pievieno pēc vajadzības vēl sāli, maltus melnos piparus vai buljonu, lai pildījums būtu gana biezs, bet nedaudz sulīgs.

Solis 5

Izmaisa un pārliek traukā.

Solis 6

Lielā bļodā ber miltus, pievieno olas, cukuru, sāli un cepamo pulveri un daļu piena. (Garšīgi, ja piejauc nedaudz kausēta sviesta, bet bez tā var iztikt.)

Solis 7

Sajauc biezu mīklu, lai nebūtu kunkuļu.

Solis 8

Pakāpeniski iejauc atlikušo pienu. Mīklai jābūt svaiga saldā krējuma konsistencē, ja tā par biezu, var atšķaidīt ar ūdeni līdz vajadzīgajam biezumam. Ja nav steigas, miltiem mīklā var ļaut pusstundu uzbriest.

Solis 9

Pannu ieziež ar eļļu un uzkarsē. Uz pannas ar kausiņu lej mīklu (cepot var nomērīt, cik pilns kausiņš jāpiesmeļ vienai pankūkai).

Solis 10

Mīklu lej no vienas puses un pašķiebjot nopludina pa visu pannu.

Solis 11

Liek cepties uz vidēja karstuma.

Solis 12

Uzliek vāku. (Janīna pankūkas cep bez vāka un uz mirkli apmet pankūku otrādi, tad tūlīt ņem nost no pannas.) Cepot ar vāku, uzmana, kad virspuse sausa, bet apakša vēl nav stipri sacepusies. Pankūkai jābūt gaišai un elastīgai.

Solis 13

Pankūku liek uz lielā lēzenā šķīvja ar apcepto pusi uz augšu, uz vienas no malām liek pildījumu, pārloka priekšējo malu, tad sānu malas un satin pankūku līdz galam.

Solis 14

Starp pankūkām nedaudz papildinot eļļu uz pannas, sacep un satin visas pankūkas.

Solis 15

Gatavās pankūkas apcep sviestā zeltaini brūnas.

Solis 16

Pasniedz ar skābu krējumu.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Vistas filejas kabatiņas

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Mūsu sadarbības partneri