Gaileņu mērce

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šī recepte ir veģetāriešiem un sīpolnīdējiem tīkama. Mana mamma un vecmamma sēnes cepa ar žāvētu cūkgaļu un sīpoliem. Pēc apprecēšanās vīra sīpolu nīšanas dēļ bija jāgatavo citādi, un pa šiem gadiem esmu pieradusi pie šīs mērces tā, ka atzīstu to par tikpat labu esam. Patiesībā žāvētā gaļa un sīpoli ar savu spēcīgo raksturu pārņem un noslāpē maigās sēņu garšu nianses. Gatavojot sēnes krējuma mērcē, var daudz labāk izbaudīt katras sēņu šķirnes īpašos, tikai tām raksturīgos aromātus. Gailenēm citādu, baravikām un beciņām – citādu, apšu kundziņiem vēl citādu.

Ja iegriežas sēņu gads, sēnes var sacept uz pannas ar sviestu un atdzesētas sapildīt kārbiņās sasaldēšanai. Tik labs ātrais ēdiens ziemas dienās, kad negribas iet uz veikalu vai gatavot ko īpašu.

Esmu lasījusi dažādos interneta forumos par problēmu, ka gailenes reizēm pēc gatavošanas ir rūgtas. Citiem liekas, ka tās kļūst rūgtas tieši no saldēšanas. Mana pieredze rāda, ka saldēšana nekaitē, arī svaigu sēņu dažu dienu uzglabāšana ledusskapī ne. Bet atsevišķos gadījumos gailenes tiešām ir rūgtenas. Kas tam par iemeslu, man nav izdevies atklāt. Būšu priecīga, ja kāds padalīsies ar kādu TICAMU iemeslu šai parādībai.

Sastāvdaļas

  • ~ 1 litrs gaileņu (vai citu cepamo sēņu – beku, baraviku, apšu kungu)
  • 50 g sviesta (vai nedaudz eļļas)
  • 100–150 ml salda 35 % krējuma
  • 2 ēdamkarotes kviešu miltu
  • sāls pēc garšas

Piedevām

  • vārīti jaunie kartupeļi
    dilles

Soļi

Solis 1

Gailenes notīra. Pielipušās lapiņas un sūnas ērti notīrīt ar stingrāku saru otiņu.

Solis 2

Notīra kātiņus. Lielākās sēnes sagriež gabaliņos.

Solis 3

Dziļā pannā izkausētā sviestā apcep gailenes, palaikam apmaisot.

Solis 4

Pannai var uzlikt vāku, lai sēnes ātrāk izkarstu.

Solis 5

Pēc minūtēm 10 pievieno sēnes pārkaisa ar pāris karotēm miltu, apmaisot izkarsē dažas minūtes, pievieno saldo krējumu.

Solis 6

Pēc garšas beigās pievieno sāli un ūdeni, ja mērce šķiet par biezu.

Solis 7

Ēd ar vārītiem jaunajiem kartupeļiem un mazsālītiem gurķīšiem.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Vistas filejas kabatiņas

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Mūsu sadarbības partneri