Franču sīpolzupa latviešu gaumē

Buljons. Ir varianti

Labs buljons ir īsts dzīvības eliksīrs. To zināja mūsu vecmāmiņas, kuras to iemācījās no savām vecmāmiņām, un tā varētu turpināt bezgalīgi, atskatoties uz vēl senākiem laikiem.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

01/01/2014

Šorīt pamodāmies Jaunā gadā, kurš no citiem atšķiras ar to, ka sākam atvadīties no mūsu mīļā lata. Tā kā mūsu portāla veidotājiem ir bijis tas gods pirms gadiem divdesmit piedalīties papīra latu dizaina izstrādē (Imants Žodžiks izstrādāja papīrnaudas dizainu kopā ar Valdi Ošiņu, mūsu fotogrāfu, saite LTV filmai par atvadām no Latvijas naudas šeit), par izjūtu trūkumu nevar sūdzēties. Gribam pateikties pārsteidzoši daudzajiem cilvēkiem, kuri šajās dienās ir zvanījuši un rakstījuši, lai pateiktu paldies Valdim par savulaik padarīto darbu. Mums prieks, ka šo naudu paticis lietot gan latviešiem, gan daudz komplimentu saņemts arī no citu valstu cilvēkiem. Bet dzīve turpinās, un savu latvisko identitāti varam turpināt kopt gan valodā, gan dziesmās, gan mākslā, amatniecībā un citās radošās izpausmēs. Protams, arī virtuvē.

Tā kā latvieši ir bijuši čakli dažādu tautu ēdienu piemērošanā savām garšām, par godu vēl vienam solim Eiropas virzienā publicējam sīpolzupas recepti. Sīpolzupa tik ļoti piestāv Jaunā gada pirmajai dienai. Šī recepte ir klasiskās franču sīpolzupas latviskota versija. Atšķirība ir sierā – Francijā, kad zupa gatava, to lej šķīvjos, zupā liek ar rīvētu Grijēra sieru pārkaisītas bagetes šķēles un grilē, līdz siers izkusis. Izmēģinot oriģinālo recepti, man nepatika, ka viss gardais buljons sasūcās maizē, un zuda tās kraukšķīgums. Izmēģināju pievienot zupai kausēto sieru, kas zupai piedod krēmīgu tumīgumu, bet baltmaizes šķēlītes uzgrauzdēju klāt ēšanai. Kam garšo ķiploki, iesaku kraukšķīgās baltmaizītes no vienas puses ierīvēt ar ķiploka daiviņu, bet otrai pusei uzziest nedaudz sviesta.

Šī zupa labi garšos vēsā laikā, ja, atgriezušies mājās pēc svaigā gaisā pavadītas dienas, atklājat, ka pārtikas krājumi izsīkuši. Daži sīpoli atrodas gandrīz vienmēr, un pārējās sastāvdaļas var arī pamainīt. Francijā sīpolzupa ir ļoti iecienīta kā kāzu otrās dienas zupa, bet labi noder arī pēc citām svinībām. Zupai piemīt maigi pikanta garša un smalka aromātu buķete, ko veido ceptie sīpoli, ķiploki, vīns, lauru lapa un timiāns.

#Veģetārs ēdiens #Aukstā laika ēdiens #Klasiska recepte #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

  • 50 g sviesta
  • 1 ēdamkarote eļļas
  • ~ 1 kg sīpolu
  • 2 daiviņas ķiploka
  • 1 ēdamkarote miltu
  • 1 l gaļas vai dārzeņu buljona
  • 600 ml sausa baltvīna
  • 200 g kausētā siera, piemēram, klasiskais “Dzintars”
  • 1 svaiga vai kaltēta lauru lapa
  • 2 zariņi timiāna
  • Sāls, malti melnie pipari
  • Nedaudz sarīvēta cietā siera pārkaisīšanai, piemēram, Parmezāna pēc izvēles 

Soļi

Solis 1

Sīpolus nomizo, pārgriež uz pusēm un sagriež plānās šķēlītēs.

Solis 2

Ķiploka daiviņas nomizo, izspiež caur spiedi vai sasmalcina.

Solis 3

Katlā uz vidējas liesmas sakarsē sviestu un eļļu. Pievieno sīpolus un uz mazas liesmas cep zeltaini brūnus (~ 15–20 minūtes), līdz tie karamelizējušies.

Solis 4

Pievieno ķiplokus un miltus, pacep vēl ~ 1 minūti.

Solis 5

Pievieno buljonu, vīnu, lauru lapu un timiāna zariņus. Pēc garšas pievieno sāli un maltus melnos piparus. Kad zupa sāk vārīties, samazina liesmu un lēni vāra ~ 20 minūtes.

Solis 6

Pievieno kausēto sieru un maisa, līdz tas izšķīdis.

Solis 7

Šajā brīdī zupa ir gatava, bet, lai visas garšas īsti savilktos, vēlams zupu noņemt no uguns un ļaut tai atpūsties vismaz 30 minūtes. Izņem lauru lapu un timiāna zariņus.

Solis 8

Ēd karstu, piedevām pasniedzot baltmaizes grauzdiņus. Var pārkaisīt ar rīvētu cieto sieru.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Buljons. Ir varianti

Buljons. Ir varianti

Labs buljons ir īsts dzīvības eliksīrs. To zināja mūsu vecmāmiņas, kuras to iemācījās no savām vecmāmiņām, un tā varētu turpināt bezgalīgi, atskatoties uz vēl senākiem laikiem.

Uz ugunskura vārīta baraviku zupa

Uz ugunskura vārīta baraviku zupa

Baraviku zupaIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš, Andris Eglītis, Vilnis SpundiņšŠo sēņu zupas katlu 2019. gada 26. decembrī tradicionālajā "Digital Guru" dabas fotogrāfu gada noslēguma kopā sanākšanā mums izvārīja Daiga Leimane-Eglīte. Toreiz mēs...

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo tomātu aukstā zupa plašāk pazīstama kā spāņu virtuves ēdiens (Gazpacho). Ļoti atveldzējoša karstā laikā, viegli pagatavojama, īpaši, ja visas sastāvdaļas sablendē. Bez dārzeņiem tajā tradicionāli pievieno olīveļļu un kviešu maizi, etiķi, garšvielas un zaļumus, var iemest šķīvī pāris ledus gabaliņus.

Mūsu sadarbības partneri