Franču sīpolzupa latviešu gaumē

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu ir ļoti maiga un aromātiska. Kad pagājušajā vasarā pēc senas pavārgrāmatas gatavojām receptes Zaubes savvaļas kulinārajam festivālam, starp sastāvdaļām bija minēts “mušatenblūm”, latviski – muskatzieds.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šorīt pamodāmies jaunā gadā, kurš no citiem atšķiras ar to, ka sākam atvadīties no mūsu mīļā lata. Tā kā mūsu portāla veidotājiem ir bijis tas gods pirms gadiem divdesmit piedalīties papīra latu dizaina izstrādē (Imants Žodžiks izstrādāja papīrnaudas dizainu kopā ar Valdi Ošiņu, mūsu fotogrāfu, saite LTV filmai par atvadām no Latvijas naudas šeit), par izjūtu trūkumu nevar sūdzēties. Gribam pateikties pārsteidzoši daudzajiem cilvēkiem, kuri šajās dienās ir zvanījuši un rakstījuši, lai pateiktu paldies Valdim par savulaik padarīto darbu. Mums prieks, ka šo naudu paticis lietot gan latviešiem, gan daudz komplimentu saņemts arī no citu valstu cilvēkiem. Bet dzīve turpinās, un savu latvisko identitāti varam turpināt kopt gan valodā, gan dziesmās, gan mākslā, amatniecībā un citās radošās izpausmēs. Protams, arī virtuvē.

Tā kā latvieši ir bijuši čakli dažādu tautu ēdienu piemērošanā savām garšām, par godu vēl vienam solim Eiropas virzienā publicējam sīpolzupas recepti. Sīpolzupa tik ļoti piestāv Jaunā gada pirmajai dienai. Šī recepte ir klasiskās franču sīpolzupas latviskota versija. Atšķirība ir sierā – Francijā, kad zupa gatava, to lej šķīvjos, zupā liek ar rīvētu Grijēras sieru pārkaisītas bagetes šķēles un grilē, līdz siers izkusis. Izmēģinot oriģinālo recepti, man nepatika, ka viss gardais buljons sasūcās maizē un zuda tās kraukšķīgums. Izmēģināju pievienot zupai kausēto sieru, kas zupai piedod krēmīgu tumīgumu, bet baltmaizes šķēlītes uzgrauzdēju klāt ēšanai. Kam garšo ķiploki, iesaku kraukšķīgās baltmaizītes no vienas puses ierīvēt ar ķiploka daiviņu, bet otrai pusei uzziest nedaudz sviesta.

Šī zupa labi garšos vēsā laikā, ja, atgriezušies mājās pēc svaigā gaisā pavadītas dienas, atklājat, ka pārtikas krājumi izsīkuši. Daži sīpoli atrodas gandrīz vienmēr, un pārējās sastāvdaļas var arī variēt. Francijā sīpolzupa ir ļoti iecienīta kā kāzu otrās dienas zupa, bet labi noder arī pēc citām svinībām. Zupai piemīt maigi pikanta garša un smalka aromātu buķete, ko veido ceptie sīpoli, ķiploki, vīns, lauru lapa un timiāns.

Sastāvdaļas

  • 50 g sviesta
  • 1 ēdamkarote eļļas
  • ~ 1 kg sīpolu
  • 2 daiviņas ķiploka
  • 1 ēdamkarote miltu
  • 1 l gaļas vai dārzeņu buljona
  • 600 ml sausa baltvīna
  • 200 g kausēta siera, piemēram, klasiskais “Dzintars”
  • 1 svaiga vai kaltēta lauru lapa
  • 2 zariņi timiāna
  • sāls, malti melnie pipari
  • pēc izvēles nedaudz sarīvēta cietā siera pārkaisīšanai, piemēram, Parmezāna

Soļi

Solis 1

Sīpolus pārgriež uz pusēm un sagriež plānās šķēlītēs.

Solis 2

Ķiploka daiviņas izspiež caur spiedi vai sasmalcina.

Solis 3

Katlā uz vidējas liesmas sakarsē sviestu un eļļu. Pievieno sīpolus un uz mazas liesmas cep zeltaini brūnus (~ 15–20 minūtes), līdz tie karamelizējušies.

Solis 4

Pievieno ķiplokus un miltus, pacep vēl ~ 1 minūti.

Solis 5

Pievieno buljonu, vīnu, lauru lapu un timiāna zariņus. Pēc garšas pievieno sāli un maltus melnos piparus. Kad zupa sāk vārīties, samazina liesmu un lēni vāra ~ 20 minūtes.

Solis 6

Pievieno kausēto sieru un maisa, līdz tas izšķīdis.

Solis 7

Šajā brīdī zupa ir gatava, bet, lai visas garšas īsti savilktos, vēlams zupu noņemt no uguns un ļaut tai atpūsties vismaz 30 minūtes. Izņem lauru lapu un timiāna zariņus.

Solis 8

Ēd karstu, piedevām pasniedzot baltmaizes grauzdiņus. Var pārkaisīt ar rīvētu cieto sieru.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu ir ļoti maiga un aromātiska. Kad pagājušajā vasarā pēc senas pavārgrāmatas gatavojām receptes Zaubes savvaļas kulinārajam festivālam, starp sastāvdaļām bija minēts “mušatenblūm”, latviski – muskatzieds.

Meža sēņu zupa

Meža sēņu zupa

Sēņu zupu šodien vārījām no bērzlapēm. Tās ir saaugušas tik skaistas, daždažādās krāsās, mazie podiņi vai kā saulessardziņi atvērušās cepurītes. Jā, tieši saulessardziņi, jo lietus šogad mūs pārāk nenomoka.

Ķirbja zupa

Ķirbja zupa

Ķirbja zupu gatavo teju ikvienā mājā, un lielās ogas var būt labs stiprinājums gavēņa laikā. Manā bērnībā nebija tik daudz dažādu šķirņu, arī zupa bija viena vienīga – ar mannas putraimiem, pienu un cukuru.

Mūsu sadarbības partneri