Piektdiena, 22 aprīlis, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Pasta ar tunci un pieneņu pumpuriem

Pasta-ar-tunci

Šodien pienāca diena, kad izmēģinājām Marutas dāvanu – marinētus pieneņu pumpurus. Vieglām pavasara sestdienas pusdienām pagatavojām pastu ar tunča mērci un pieneņu pumpuriem.

Pasta ar dažādām mērcēm ļoti labi noder brīvdienām, kad ārā jauks laiks un negribas ilgi stāvēt pie plīts. Ja vēl pa ķērienam ir salds krējums, kāda baltvīna glāze, baudījums garantēts, lai ko arī vēl tur pievienotu klāt. Sīpoli, ķiploki un kāda tunča kārba mūsu mājās ir vienmēr, tā nu izmēģinājām šo visu kopā ar marinētajiem pieneņu pumpuriem, kas ēdienu padarīja smalku kā restorānā. Paldies Marutai (un arī Jānim, kurš palīdzēja lasīt pumpurus)!

No aprakstītā daudzuma paēda 6 cilvēku ģimene.

Sestdiena, 27 februāris, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Arktikas palija ar plūmju mērci gavēņa laikam

Palija_plumju_merce_VO_8190057

Arktikas palija ir brīnumgarda laša radiniece, kuru mums atveda Mārīte no Oscar’s Fish. Tā kā mūsu ģimenē diemžēl nav makšķernieku, bet zivis mums ļoti garšo, Oscar’s Fish produkcija no lielveikalos nopērkamā saldētavu sortimenta ir labākā izvēle, priecājamies par katru jaunu produktu viņu sortimentā. Palija ir lieliska alternatīva lasim vai forelei. Palijas ir atšķirīgu toņu, citas tumšākas, citas rozīgākas, rodas iespaids, ka tās ir augušas dabīgā vidē un nav nākušas no „zivju fermām”. Garša ir maiga un tīra. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 7 septembris, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Uz oglēm cepti jaunie kartupeļi vistas, laša un bekona mundieros

Kartupelu_rozes_VO_2195

Šis ēdiens piemērots brīvdienām, kad nav steigas, kad gaidāmas nelielas viesības vai gribas ko īpašu pagatavot savai ģimenei. Atšķirībā no gaļas grilēšanas šos bumbuļus var izcept ļoti ātri. Lasīt vairāk.

Sestdiena, 25 aprīlis, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Reņģu salāti ar zaķkāpostiem

Rengu_salati_VO_1275

Tūlīt būs klāt maijs ar lapu reņģēm. Pavasaris iepriecina ar svaigiem zaļumiem, kurus tā vien gribas pievienot visur, kur vien var, un ēst pilnām mutēm. Ja izdodas tikt līdz mežam, kur šobrīd trako putnu dziesmas un no zemes spraucas vizbulītes, sāk parādīties tik ļoti maigie un patīkami skābenie zaķkāposti (jeb zaķskābenes). Lasīt vairāk.

Otrdiena, 5 augusts, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Piena dārzeņu zupa ar mazsālītu siļķi

VO-2125443

Šī zupa vislabāk izdodas vasaras sākumā, kad sāk ienākties pirmie jaunie dārzeņi. Mazi, sulīgi, kraukšķīgi burkāniņi, ziedkāposti ar nelielām rozetēm. Jaunie kartupelīši, kam nobrucināta plānā miziņa, maigais kālis. Un visam klāt – spilgti zaļās jauno zirņu krelles. Krāsu mozaīka priecē acis! Ir vērts sagriezt dārzeņus rūpīgi, piedomājot par katra dārzeņu veida gabaliņu proporciju un formu. Ja zirņi ir apaļi, tad pretstatam labi der kubiņi, šķēlītes un izteiksmīgās ziedkāpostu vai brokoļu rozetes. Lasīt vairāk.

Svētdiena, 4 maijs, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Laša steiks ar lakšiem, spinātiem un rīsiem


Laši un lakši – kopā tas skan labi!

Lakši ir ierakstīti Latvijas Sarkanajā grāmatā kā aizsargājamie augi. Tomēr tos var nopirkt tirdziņos. Jādomā, ir cilvēki, kuri tos audzē savos dārzos. Ceram, ka ir kāds kontroles mehānisms, kas seko līdzi likumības ievērošanai. Ja nu smaržīgās lapiņas ir iegādātas, jādomā, kā tās pagatavot. Lasīt vairāk.

Trešdiena, 26 marts, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Zivju kotletes

VO-2175625

Šodien ir Māras diena. Šo recepti publicēsim ar mīļiem sveicieniem Mārītei Tīrumai, kura ik dienas rūpējas, lai mūsu galdos nonāk daždažādas jūras delikateses. Mārītes dzīves draugs Oskars ir islandietis, tagad dzīvo Latvijā (Islande bija pirmā valsts, kura oficiāli atzina Latvijas valstisko neatkarību deviņdesmito gadu sākumā, par ko mūsu īpaša mīlestība). Pateicoties viņiem abiem, mēs varam mieloties ar jūras veltēm no ļoti tīriem arktiskajiem ūdeņiem. Viņu pašu virtuves eksperimentos ir noskaidrots, ka visgardākās zivju kotletes izdodas no pusi uz pusi ņemtas mencas un pikšas smalkmasas. Protams, ļoti gardas kotletes izdodas arī no Latvijas ūdeņos ķertām līdakām vai citām zivīm. Ja jūsu ģimenē nav neviena makšķernieka un nav laika doties uz zivju tirgu, Islandes Oscar’s Fish mencu un pikšu smalkmasa būs labākā izvēle. Lasīt vairāk.

Sestdiena, 17 novembris, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Kūpinātu zivju salāti

Kopš šīs vasaras mūsu Dzirciema ielas iknedēļas zemnieku tirgū labumus no Vidzemes piedāvā Baiba Mīļā. Viņa ne tikai pati kūpina gaļu un zivis, bet ir arī godu saimniece. Nākamajās nedēļās ceram Baibu apciemot, lai publicētu kādu no viņas godu receptēm. Lasīt vairāk.

Sestdiena, 17 novembris, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Zivju sviestmaizītes svētku galdam

Latvijas dzimšanas dienā mēs vēlētos paspiest roku visiem, kuri ar savu darbu ļauj mums baudīt tik daudz izcilu Latvijas labumu. Šogad nolēmām īpaši izcelt zivju ēdienus, jo zvejniecība ir Latvijas rūpju bērns. Sakarā ar jaunajām kvotām šobrīd nav skaidrs, kā visa zivsaimniecības nozare varēs attīstīties nākotnē, tāpēc mēs varam to atbalstīt, Latvijas dzimšanas dienas galdā ceļot dažādus jūras un citu ūdeņu labumus. Mūsu zivis ir tik garšīgas, ka svētkos varam tās baudīt, vien klāt ņemot aromātisku maizi (mums šoreiz ir Lāču rupjmaize no mazā kukuļa kūpinātām zivīm un baltmaizes bagete nēģiem – sirsnīgi sveicieni svētkos arī Latvijas maizes cepējiem!), zaļumus un citronus. Lasīt vairāk.

Sestdiena, 17 novembris, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Siļķe kažokā

 

Siļķe kažokā ir gadu gaitā pārbaudīts ēdiens, kuru tiklab slinkuma vai laika trūkuma mākti ļautiņi var iegādāties lielveikalu kulinārijas stendos, bet čaklākie var uzmeistarot paši. Pēdējiem ir iespēja izvairīties no pārāk treknām vai aizdomīgas izcelsmes sastāvdaļām, kā arī variēt ar slāņiem un parūpēties, lai siļķes būtu gana daudz, un pārējās sastāvdaļas likt pēc garšas vai tā brīža atradumiem ledusskapī. Rudens ir īpaši piemērots gada laiks, lai kažoku saliktu no sulīgām un sarkanām, saldām bietēm, burkāniem un miltainiem jaunās ražas kartupeļiem. Lasīt vairāk.

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas