Ceturtdiena, 22 septembris, 2016 - Gatavo

Bauskas pils sietais siers ar dārzeņiem

Bauskas pils siers

Bauskas pilī šovasar divus mēnešus varēja aplūkot Edītes Pauls Vīgneres izstādi “Koronetes”, kuru papildināja Valda Ošiņa lielformāta fotogrāfijas ar vainagu, diadēmu un galvassegu tuvplānu fotogrāfijām. Mākslinieces sapnis par izstādi Bauskas pils restaurētajās telpās nu ir piepildījies. Sakoptie vecie mūri un gaisotne pilī bija īsti piemērota vide 80 grezno un neparasto galvasrotu kolekcijai. Paldies pils vadībai un darbiniekiem par atsaucību! Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 8 augusts, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Deserta siers „zemeņu pomāde”. Svaigais skābpiena siers

 

Deserta siers

 

Saldo zemeņu sieru Jūlija Semjonova pagatavoja Baldones garšas konkursam, kas norisinājās šā gada 5. augustā Mercendarbes muižā. Jūlijas ikdiena patlaban tiek veltīta diviem jaukiem bērniem – piecus gadus vecajam dēlam Martam un mazulītei Jasmīnai, kurai vēl nav gadiņš. Visu konkursa laiku Jasmīnu uz rokām auklēja Jūlijas vīrs Jānis, mūziķis, kura prasmi spēlēt fagotu varam baudīt simfonisko orķestru koncertos. Jūlijai piemīt liela enerģija, laba gaume, viņai ir čaklas rokas (padodas brīnumaini rokdarbi) un radošs gars. Šoreiz tas rezultējās augstākajā Baldones garšas 2016. konkursa žūrijas novērtējumā, kas pašai Jūlijai bija liels pārsteigums un prieks. Dažādi dzīves pagriezieni Jūliju rosinājuši interesēties par veģetārām un bezglutēna receptēm. Daļu no tām ģimene iekļāvusi savā ēdienkartē. Jūlijai patīk izplānot ēdienkarti visai nākamajai nedēļai. Ēdieniem jābūt veselīgiem, sezonāliem un svaigiem. Lai veicas arī turpmāk radošajos meklējumos! Un nu dodam vārdu Jūlijai. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 17 jūnijs, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Maizītes brokastīm un vakariņām. Un citām ēdienreizēm

Garsigas maizites brokastim un vakarinam

Maizes ražotāji Fazer Latvija brančā Annas dārzā pirms kāda laiciņa iepazīstināja ar jaunajiem maizes veidiem. Annas Birmane un Linda Vilmansone bija pagatavojušas maizītes ar dažādām piedevām: pirmais veids: biezpiens + banāns + mellenes, otrais veids: tītara fileja + vārīta paipalu ola + biezpiens + rīvēts gurķis + kumīns + citrona miziņa; trešais veids: avokado + krāsnī cepti tomāti + grilēta vistas fileja, ceturtais veids: cepts ābols + drumstalas + vaniļas saldējums + kanēlis. Notika balsošana, kuru veidu labāk ēst brokastīs, kuru – pusdienās, launagā vai vakariņās. Kā izrādījās, katrs no mums izvēlas ļoti dažādus variantus. Kāds labāk ēd kalorijām bagātas brokastis, kāds izvēlas spēcinošāku maltīti pirms sporta nodarbībām pēcpusdienā, ieradumi mijas ar impulsiem un emocijām. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 22 marts, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Lieldienu pasha. Nekarsētā Marijas pasha

Pasha_VO_2260068

Šo brīnišķīgo recepti mums iedeva Hēlija Staņislavska. Tā ir mantota ģimenes recepte, Hēlijas mammas Kētes skaistā rokrakstā pierakstīta. Savulaik mamma recepti dabūjusi no kādas pareizticīgo sievietes Marijas, kas bijusi spiesta bēgt no Krievijas un nonākusi Latvijā. Tā tiešām ir labākā pasha, kādu nācies baudīt. Katram pašam jāatrod sava ideālā piedevu kombinācija, lai tā nenomāktu svaigo un krēmīgo biezpiena masas garšu. Ja kādam ir vēlme pievienot svaigas un aromātiskas apelsīnu miziņu sukādes, tās var pagatavot pēc Kārinas Pētersones dotās receptes.

Pasha_VO_2260026

Paldies Hēlijai arī par skaisto pashas formu, kuru aizņēmāmies fotografēšanai – mūsu dienās pie tādas tikt ir neiespējami! Pat ja var atrast un iegādāties mūsdienu darinājumus, vecie koka dēlīši ir pievilkušies ar kādu netveramu maģiju, ko nekad nevarēs sajust no jaunām lietām. Pashas nošķeltā piramīdas forma līdzinās Kristus zārka formai, uz tās katra sāna iegrebti simboli – krusts, kauss, mēdz būt arī ziedi, šķēpi, reizēm balodis, un noteikti burti XB, «Христос Воскресе!» (Kristus ir augšāmcēlies!). Tie visi ir Kristus ciešanu un augšāmcelšanās simboli. Divi dēlīši ir ar mazām austiņām, divi – ar caurumiņiem. Tos saliek kopā un sastiprina ar maziem koka ķīlīšiem.

Ja tavās mājas nav tādas formas, var izlīdzēties ar caurduri, kurā ieklāj marli, vai arī ar jaunu, tīru, nelietotu brūnā māla puķu podu – galvenais, lai būtu caurumiņš, pa kuru notecēt liekajam šķidrumam. Tad pashas rotājumus no marmelādes, miziņām un riekstiņiem var izveidot paši.

Sastāvdaļu daudzumus esmu ierakstījusi trīs variantos. Pirmais ir oriģinālais, bet jārēķinās, ka tur sanāk liels daudzums masas. Hēlija no tās gatavo divas pashas, un viņas lielā ģimene ar dēliem un mazbērniem saldo ēd visu Lieldienu garumā. Ja svētkos būsiet mazākā kompānijā, pietiks arī ar pusi vai pat trešo daļu masas. Pasha ir ļoti sātīga, to nevar apēst daudz.

Priecīgas Lieldienas!

Otrdiena, 16 jūnijs, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Inetas Karules Jāņu siers jeb Mū kundze mīl brīvību

Janu_siers_Ineta_Karule_VO_6140084

Martā Mercendarbes muižā Ineta Karule rādīja, kā gatavot īpašu stipro sieru. Tā kā pērn Baldones garšas meklējumos Inetas siers guva nedalītu žūrijas un baldoniešu atzinību – ieguva pirmo vietu, braucām skatīties, kā tas top. Inetai palīdzēja dzīvesbiedrs Imants un trīs bērni – Laura, Kārlis un Elīza. Pasākums bija kupli apmeklēts, varējām piedalīties, izmēģināt roku katla maisīšanā, taustīt masas biezumu, piebērt garšvielas un, protams, nogaršot. Tā kā pasākums bija bezmaksas, paldies Karuļu ģimenei un muižas saimniecei Zanei Ulmanei par laipnu uzņemšanu. Bet jau toreiz, agrā pavasarī, mēs nolēmām vasarā brīvā dabā satikties ar siera tapšanā ļoti svarīgu personu ­– govi Mū kundzi. Pirms Jāņiem, kad viss sāk ziedēt, īstā viesošanās diena ir klāt. Lasīt vairāk.

Ceturtdiena, 17 jūlijs, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Saldējums ar zemenēm

VO_7035580

Šonedēļ mūs intervēja blogs www.lindasvirtuve.lv. Starp jautājumiem bija arī tradicionālais „par spilgtākajām bērnības garšām”. Lasīt vairāk.

Svētdiena, 4 maijs, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Plānās pankūkas ar spinātiem, lakšiem un biezpienu

 

Vēl viena recepte ar lakšiem. Ja ir tāda teorija, ka veči ar kečupu un majonēzi var apēst arī zāģu skaidas, tad līdzīgi ir ar pankūkām. Tajās var ietīt visu ko, un varbūt tā var iebarot pavasara vitamīnus bērniem, kuri citādi pret spinātiem un citiem zaļumiem ir ļoti skeptiski.

Šādas pankūkas var pasniegt satītas, vai arī sagriezt gabaliņos un rotāt ar skābu krējumu. Labi garšo gan siltas, gan atdzisušas. Lasīt vairāk.

Svētdiena, 4 maijs, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Redīsu un biezpiena salāti

Redisu_salati_VO_4058448-1

Līdz ar pirmajiem redīsiem un zaļumiem virtuvē ienāk jauns pavasaris. Savā ziņā to var uzskatīt par jauna gada sākumu – kad pirmie zaļie loku asni izspraucas no tumšā kaktiņā rāmi dusoša sīpola, TAS ir klāt.  Tos sīpolus – tos nekādi nevar piemānīt, viņi ZINA! (Es vienmēr ar interesi pārgriežu sīpolu, cerībā, ka reiz uztrāpīšu svarīgajam brīdim, kad no viena viduča skaistie, simetriskie gredzeni sašķeļas vairākās daļās, divos, trīs gredzenu sakopojumos, lai vairotos un kuplotu jaunajos lokos. Pagaidām man nav izdevies – vai nu viducis ir viens, vai jau vairāki. Nez, vai tas šī šķelšanās notiek tik ātri, ka cilvēks nevar to pamanīt?). Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 2 septembris, 2013 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Ābolu piena zupa

Abolu_piena_zupa

Noras ģimenei ir veicies – viņa azartiski gatavo, arvien meklē jaunas receptes, garšvielas, pagatavošanas veidus un knifus no visas pasaules. Viņas dzīvesbiedrs arhitekts Imants Žodžiks iesaistās virtuves eksperimentos, pēc tam fotografē Noras virtuves šedevrus un dalās ar viņu interneta draugiem un domubiedriem. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 19 marts, 2013 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Krējuma, banānu un cepumu torte

Krejuma_bananu_cepumu_torte-01

Elīza ir jauna māksliniece, turpinot dzimtas tradīcijas, patlaban studē Mākslas akadēmijas tekstila nodaļā. Viņas vecāki dzīvo Engurē, un, kad visa ģimene sabrauc kopā un svin jubilejas vai svētkus, bieži galdā ceļ šo vienkārši pagatavojamo, bet ļoti garšīgo krējuma kūku. Patiešām, gatavojot šo torti, varētu uzstādīt kādu ātruma rekordu – ja neskaita atdzesēšanas laiku, pati gatavošana kopumā diez vai aizņem pusstundu. Lasīt vairāk.

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas