Piektdiena, 17 jūnijs, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Maizītes brokastīm un vakariņām. Un citām ēdienreizēm

Garsigas maizites brokastim un vakarinam

Maizes ražotāji Fazer Latvija brančā Annas dārzā pirms kāda laiciņa iepazīstināja ar jaunajiem maizes veidiem. Annas Birmane un Linda Vilmansone bija pagatavojušas maizītes ar dažādām piedevām: pirmais veids: biezpiens + banāns + mellenes, otrais veids: tītara fileja + vārīta paipalu ola + biezpiens + rīvēts gurķis + kumīns + citrona miziņa; trešais veids: avokado + krāsnī cepti tomāti + grilēta vistas fileja, ceturtais veids: cepts ābols + drumstalas + vaniļas saldējums + kanēlis. Notika balsošana, kuru veidu labāk ēst brokastīs, kuru – pusdienās, launagā vai vakariņās. Kā izrādījās, katrs no mums izvēlas ļoti dažādus variantus. Kāds labāk ēd kalorijām bagātas brokastis, kāds izvēlas spēcinošāku maltīti pirms sporta nodarbībām pēcpusdienā, ieradumi mijas ar impulsiem un emocijām. Lasīt vairāk.

Sestdiena, 26 marts, 2016 - Gatavo ,

Lieldienu olas 2016

VO_4040397

Mums kā radošiem cilvēkiem arī tradicionālos svētkos allaž vajag pamēģināt ko jaunu. No augiem raibumam pamēģinājām atraitnītes (paldies Agitai Kotovičai no dārzniecības “Bites”par stādiņiem). No dažām iekrāsojās pārsteidzoši spilgti zaļgani plankumi. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 31 marts, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Olu krāsošana 2015

00_Lieldienu_olas_VO_4209626

Kad lielais trauks pilns ar sīpolu mizām, skaidrs, ka Lieldienas vairs nav aiz kalniem. Nopirkām arī sarkano kāpostu, tas mūsmājās pēc labās pieredzes iecienīts olu krāsošanai, turpmāk lietosim to ik Lieldienas. Tā kā katru reizi izmēģinām arī ko jaunu, pērn izvēlējāmies sarkano karkade tēju un valriekstu čaulas. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 18 novembris, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Rasols

Rasols ir visu salātu karalis. Vairākus desmitus gadu Latvijas ģimenes pirms svētkiem apsprieda, ko gatavot vēl bez rasola, jo paša rasola gatavošana nebija apspriežama, bet pašsaprotama. Rasols pirms padomju laika Latvijā tika gatavots no kartupeļiem, burkāniem, bietēm, olām, siļķes, gurķiem, zaļajiem zirnīšiem un krējuma. Pēc kara ēdiens ar šādu nosaukumu ietekmējās no krievu Olivjē salātiem (par godu franču pavāram Lisjēnam Olivjē, receptes autoram no Pēterburgas restorāna Ermitāža), tam vairs nepievienoja bietes un siļķi, to vietā pievienoja gaļu vai desu, mērcei pievienoja majonēzi. Lasīt vairāk.

Trešdiena, 29 oktobris, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Pasta ar vēršaci

VO-287727

25. oktobris ir pasludināts par Pastas dienu, un viss oktobris – par Vispasaules Pastas mēnesi. Dobeles Dzirnavnieks šajā mēnesī solās apvienot patīkamo ar lietderīgo, rīkojot labdarības akciju. Pagatavo kādu savu iecienītu ēdienu no Dobeles Dzirnavnieka pastas, nofotografē, publicē sociālajos tīklos. Par katru šādu ēdienu viens kilograms pastas aizceļos pie kādas no mūsu sabiedrības grupām, kurai tik ļoti nepieciešama palīdzība – trūcīgām ģimenēm, daudzbērnu ģimenēm vai mūsu cienījamajiem senioriem. Šai akcijai vēl dažas dienas var aicināt pievienoties draugus un radus. Vairāk informācijas šeit. Lasīt vairāk.

Sestdiena, 19 aprīlis, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Lieldienu olas 2014

Šogad esam izmēģinājuši vēl dažus olu krāsu veidus. Ne visi bija veiksmīgi, ja kādam no šeit aprakstītajiem neveiksmīgajiem variantiem ir izdevies labs rezultāts, lūdzu, atrakstiet mums! Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 1 aprīlis, 2013 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Pildītas olas

 

Pilditas_olas

Kad aiz muguras Lieldienu olu kaujas, lieti noderēs pildīto olu receptes. Olas ir reti draudzīgs produkts, sadzīvo un veido jaukas attiecības gan ar majonēzi, sviestu, sieru un visādām garšvielām, gan dažādām zivtiņām, sākot ar pikantās garšvielās sālītām ķilavām vai siļķes gabaliņiem, beidzot ar mazsālītu vai kūpinātu lasi, garnelēm un ikriem. Garnējumam piestāv dārzeņu šķēlītes un zaļumi. Ļaujot fantāzijai vaļu, šis necilais ēdiens var kļūt par kārdinošu apēdamu juvelierizstrādājumu. Šādi ar prieku un bez apnikuma var pievarēt vislielākos olu kalnus. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 29 marts, 2013
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Lielās dienas svinības z/s “Vaidelotes”

 

Lielās dienas svinēšana kopā ar “Lauku Ceļotāju” Bauskas novada Codes pagasta bioloģiskajā zemnieku saimniecībā “Vaidelotes” pie saimniekiem Dairas un Arnolda Jātniekiem un viņu pieciem dēliem. Šeit var svinēt arī citus gadskārtu svētkus, uzzināt, kā audzē garšaugus un tējas. Saimniecībā iespējams iepazīties ar latvisko dzīves ziņu, lauku ikdienu un veselīgu uzturu, izprast maizes tapšanas ceļu.

Vaidelotes-07 Lasīt vairāk.

Svētdiena, 7 oktobris, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Cepti kartupeļi

 

Ceptiem kartupeļiem varētu uzrakstīt slavinājumu vairāku sējumu apjomā. Tas ir visdemokrātiskākais ēdiens, garšo gandrīz visiem. Tos var atrast uz studentu galda, un tos pasniedz kā piedevas smalkos restorānos.
Lai cepti kartupeļi sagādātu patiesu baudu, tos jāprot izcept ar brūnu garoziņu, lai iekšpuse būtu mīksta un miltaina, bet šķēlītes – smukas un nesalūzušas. Cepšanai labāk izvēlēties kartupeļu miltainās šķirnes.

Mājās šis ēdiens ir no retajiem, kas pieejams gandrīz vienmēr, jo kartupeļi un vismaz nedaudz eļļas vai sviesta ir pieejami katrā latviešu mājā. Ja vēl ir kādas bekona šķēlītes, tas ir vēl labāk. Un ja vēl atrodas kāds sīpols un dažas olas, laime garantēta.

Ceptiem kartupeļiem dažādības pēc pirms pašām cepšanas beigām var pievienot sausu biezpienu, kas kļūs nedaudz staipīgs, līdzīgs sieram.
Vēl viens labs variants ir kartupeļi + sīpoli + tomāti + olas + sāls + pipari.

Galvenais, kartupeļus ēst uzreiz pēc cepšanas, iespējami karstus. Ja tie uz pannas atdziest, tie uzsūc liekās taukvielas.

Ceturtdiena, 5 aprīlis, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Garšīga mērce Lieldienu olām

Šo mērci Znotiņu ģimenē gatavo Lieldienās, recepte aizgūta no Ilzes mammas recepšu klades. Mamma to pierakstījusi septiņdesmitajos gados apmeklētos kulinārijas kursos ar nosaukumu Bulgāru mērce.
Tā Znotiņu ģimenē atzīta par garšīgāko piedevu vārītām olām. Tā kā nav lielākas vārīto olu ēšanas visa gada laikā kā Lieldienās, tad Ilze par šo mērci saka, ka tai ir Lieldienu garša. Lasīt vairāk.

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas