Piektdiena, 10 novembris, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Rupjmaize ar medu. Spēka ēdiens Lāčplēšiem svētku nedēļas priekšvakarā

 

Saktas_VO_9201231

 

Šo ierakstu veltām visām latviešu dēlu mammām Lāčplēša dienas priekšvakarā. Rudzi, kas Latvijas zemē izaug tik brangi, ir kā stipra saite un zemes kods. Rudzu maizes tapšanas darbos mums ļāva ielūkoties Edīte Krastiņa, kura ir izaudzinājusi kuplu bērnu pulku – četras meitas un dēlu. Kad satiec tādas ģimenes, tad allaž jādomā par to, kā māte savus bērnus audzinājusi, ko galdā cēlusi, kas ģimenē bijis svarīgs. Bērni nu ir katrs savos ceļos, bet apciemo mammu, un ģimenes gars ir dzīvs. Pie lielā galda bieži norisinās šerpa humora pilnas sarunas, uz galda bieži ir dēla Jurģa bioloģiskajā saimniecībā Kunturi audzētu rukšu gaļas ēdieni, bet pilnīgi vienmēr ir Edītes ceptā rudzu maize un pašu bišu medus. Gaidīti un lutināti ir gan bērni, gan mazbērni. Lasīt vairāk.

Svētdiena, 29 oktobris, 2017
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Staks. Vecais, labais staks no kaņepēm

Staks_VO_190795

Šoruden mūsu ceļi ved uz Vidzemi, kur ar KKF atbalstu un sadarbībā ar Latvijas vēstures muzeju un RSU antropologiem sākam vairākus gadus ilgu pētījumu par to, kā dzīvo cilvēki Latvijas laukos.

Lasīt vairāk.

Otrdiena, 7 marts, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Ābolu pankūkas

Ābolu pankūkas

Recepte veltīta Paulai un Mārcim.

Ābolu pankūkas vairākas reizes gadā ir īpašas. Pirmo reizi tās var cept vasaras pilnbriedā, kad dārzos sāk birt “dzidrie” vai rožāboli. Otrā reize ir tad, kad ienākas “antonovkas”. Bet uz pavasara pusi ļoti labi var izlietot arī maķenīt apvītušus ābolīšus, kuri no skata vairs nav tik pievilcīgi. Pankūkām tas nekaitē. Jo āboli skābāki, jo vairāk cukura vajadzēs iejaukt mīklā. Bet īstās pankūkas var izcept tikai no skābajiem āboliem, kas cepoties kļūst mutē kūstoši un maigi. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 20 februāris, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Ierauga rupjmaize. Sandras Ošiņas recepte

Ierauga maize

Nu jau divu gadu garumā katru nedēļu cepu ierauga rupjmaizi. Ieraugs ledusskapī omulīgi veļ savus burbuļus, vēl ne reizi nav pievīlis, un esam ar to regulāri dalījušies ar citiem kārīgiem rupjmaizes cepējiem. Ierodoties pēc maģiskās burciņas, viņi pie viena nogaršo mūsu mājās cepto maizi. Tūlīt seko jautājums, vai tā ir cepta pēc mājas lapā publicētās kurzemnieču receptes. Sāku gan ar šo recepti, bet laika gaitā esmu to pielāgojusi pēc mūsu vēlmēm. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 17 jūnijs, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Maizītes brokastīm un vakariņām. Un citām ēdienreizēm

Garsigas maizites brokastim un vakarinam

Maizes ražotāji Fazer Latvija brančā Annas dārzā pirms kāda laiciņa iepazīstināja ar jaunajiem maizes veidiem. Annas Birmane un Linda Vilmansone bija pagatavojušas maizītes ar dažādām piedevām: pirmais veids: biezpiens + banāns + mellenes, otrais veids: tītara fileja + vārīta paipalu ola + biezpiens + rīvēts gurķis + kumīns + citrona miziņa; trešais veids: avokado + krāsnī cepti tomāti + grilēta vistas fileja, ceturtais veids: cepts ābols + drumstalas + vaniļas saldējums + kanēlis. Notika balsošana, kuru veidu labāk ēst brokastīs, kuru – pusdienās, launagā vai vakariņās. Kā izrādījās, katrs no mums izvēlas ļoti dažādus variantus. Kāds labāk ēd kalorijām bagātas brokastis, kāds izvēlas spēcinošāku maltīti pirms sporta nodarbībām pēcpusdienā, ieradumi mijas ar impulsiem un emocijām. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 22 aprīlis, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Pasta ar tunci un pieneņu pumpuriem

Pasta-ar-tunci

Šodien pienāca diena, kad izmēģinājām Marutas dāvanu – marinētus pieneņu pumpurus. Vieglām pavasara sestdienas pusdienām pagatavojām pastu ar tunča mērci un pieneņu pumpuriem.

Pasta ar dažādām mērcēm ļoti labi noder brīvdienām, kad ārā jauks laiks un negribas ilgi stāvēt pie plīts. Ja vēl pa ķērienam ir salds krējums, kāda baltvīna glāze, baudījums garantēts, lai ko arī vēl tur pievienotu klāt. Sīpoli, ķiploki un kāda tunča kārba mūsu mājās ir vienmēr, tā nu izmēģinājām šo visu kopā ar marinētajiem pieneņu pumpuriem, kas ēdienu padarīja smalku kā restorānā. Paldies Marutai (un arī Jānim, kurš palīdzēja lasīt pumpurus)!

No aprakstītā daudzuma paēda 6 cilvēku ģimene.

Svētdiena, 23 augusts, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Zane Ulmane

Kartupeļu sklandu rauši – “Baldones garša 2015” uzvarētāji

Sklandrauši_VO_2397

Šogad 31. jūlijā Mercendarbes muižā novada svētku ietvaros otro reizi norisinājās konkurss „Baldones garša 2015”, kurā piedalīties varēja ikviens baldonietis. Goda vietā cēla kartupeli. Garais galds bija pārpilns daždažādiem kartupeļu gardumiem, kurus ar radošu izdomu sarūpēja un pievilcīgi pasniedza Ineta Karule, Līga Dāboliņa un Edgars Brigmanis, Juris un Ulrika Morici, Sarmīte Kukle, Sandra Gerdta, Irēna Rusaka un Vija Pundiņa. Tradicionālās, klasiskās vērtības pārstāvēja kartupeļu pankūciņas ar dažādām piedevām, kartupeļi ar siļķi vai ķilavām, kartupeļu salāti, un, protams, dažādos veidos cepti kartupeļi. Neparastākas bija kartupeļu picas, kēksiņi ar maltas gaļas pildījumu un avokado mērcīti, kēksiņi ar mandeļu skaidiņām, cepumiņi un pat kartupeļu un siera torte. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 15 maijs, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra un Valdis Ošiņi

Kur paēst laukos. No karbonādēm līdz ūdenskliņģeriem.

 

Ķoņu dzirnavas. Ūdenskliņģeri.

Pērn kopā ar “Lauku Ceļotāju” veidojām mazas grāmatiņas par Latvijas virtuvi latviešu angļu un vācu valodās, kā arī kulinārās kartes, kurās ar nelieliem aprakstiem ievietoti dažādi mazie ražotāji, krogi, restorāni un kafejnīcas. Tas viss šī gada janvārī brauca uz Berlīni un piedalījās Zaļajā nedēļā. Vāciešiem esot labi gājis pie sirds, gaidīsim nu ciemos. Uz papīra iespiestas kartes kādu laiku būs iespējams atrast “Lauku Ceļotāja” birojā, bet elektronisko formātu var aplūkot tiešsaistē: http://galerija.celotajs.lv/lv/f/Publ/2014/KulinaraKarte

http://www.celotajs.lv/lv/p/ebook/LatviesuEdieni2014#/Chapter_1

Ēdienu aprakstu grāmatiņas vairāk domātas cilvēkiem, kuri par latviešu virtuvi nezina neko vai gandrīz neko. Kartes gan noderēs ikvienam, kas vēlas iepazīt dažādus Latvijas novadus, kuros nav iepriekš izmēģinātu pusdienošanas vietu. Protams, papīra kartes ir īpaši vērtīgas brīžos, kad mežos vai pļavās nav iespējams pieslēgties modernākiem sakaru līdzekļiem. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 7 aprīlis, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Ierauga rupjmaize ar sēkliņām

Ierauga-rupjmaize_VO_4030027

Līdz šim pietrūka drosmes savā mājas virtuvē izcept ierauga rupjmaizi. Ne man īstās, simtgadīgās koka abras, ne man maizes krāsns, kurā ogles uzkarsēt līdz 300 grādiem. Jāatzīstas, šķita, ka arī tā mīcīšana līdz trešajiem sviedriem nebūtu pa spēkam. Turklāt tik gardu rupjmaizi Latvijā var nopirkt veikalā – gan Lāči, gan Alberts, gan Ķelmēni un Svētes cepēji gādā, lai laba maize būtu pieejama vienmēr. Līdz kādu dienu ieradās Mārcis Bendiks, lepns jo lepns. Līdzi viņam bija pirmie pašceptās maizes paraugi, ar ķirbju sēklām, ar saulē kaltētiem tomātiem un olīvām, ar dažādu sēkliņu maisījumu. Ar ķimenēm un bez. Ar balto cukuru un brūno. Nu, kura jums labāk garšo? Maize bija cepta formā, mīkla starp biezu un šķidru, nekādas lielas piepūles pie mīcīšanas, recepti iedevusi Ilmīte (tēlniece Ilme Lāce). Maize cepta elektriskajā krāsnī, 180 C grādos. Faktūrām un smaržām bagātīgās šķēlītes iekārdināja pamēģināt arī mūs. Lasīt vairāk.

Trešdiena, 29 oktobris, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Pasta ar vēršaci

VO-287727

25. oktobris ir pasludināts par Pastas dienu, un viss oktobris – par Vispasaules Pastas mēnesi. Dobeles Dzirnavnieks šajā mēnesī solās apvienot patīkamo ar lietderīgo, rīkojot labdarības akciju. Pagatavo kādu savu iecienītu ēdienu no Dobeles Dzirnavnieka pastas, nofotografē, publicē sociālajos tīklos. Par katru šādu ēdienu viens kilograms pastas aizceļos pie kādas no mūsu sabiedrības grupām, kurai tik ļoti nepieciešama palīdzība – trūcīgām ģimenēm, daudzbērnu ģimenēm vai mūsu cienījamajiem senioriem. Šai akcijai vēl dažas dienas var aicināt pievienoties draugus un radus. Vairāk informācijas šeit. Lasīt vairāk.

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas