Ceturtdiena, 18 maijs, 2017 - Gatavo ,
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Cepti lāčpurni jeb murķeļi

 

Lāčpurni, murķeļi

Lāčpurni jeb murķeļi ir pavasara sēnes, atrodamas lapu koku mežos vai parkos. Paldies Norai, kura mums uzdāvināja šo sezonālo delikatesi.

Par šīm izcilajām sēnēm klīst mīti un leģendas. Diemžēl tās bieži jauc ar bisītēm, kuras uzskata par indīgām un tādēļ jānovāra vairākos ūdeņos (uzmanīties vajag tieši vārīšanas laikā, jo toksiskās vielas izdalās no tvaikiem, kas paceļas no katla, tos nedrīkst ieelpot). Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 1 maijs, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Buļbešņīki. Latgaliešu nacionālais ēdiens

 

Aija Kuzminska, buļbešņīki

Buļbešņīkus mums gatavoja Zeltmājās Kaunatas pagastā, un tas ir tradicionāls latgaliešu ēdiens. Recepti mājas saimniece Aija Kuzminska iemācījusies no sava tēva, kurš labi gatavojis, cepis gardas pankūkas un meistarojis dažādus citus ēdienus. Tēvs savulaik recepti mantojis no savas mammas. Par kuplo, radošo un raženo Kuzminsku ģimeni vairāk lasiet sadaļā Stāsti. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 8 novembris, 2016 - Gatavo ,
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Kartupeļu klēses ar gulašu

gulass_kleses_vo_5240066

Kartupeļu klēses ir ēdiens, kura nosaukumu iepriekš bijām dzirdējuši no Edītes Pauls Vīgneres atmiņu stāstiem par bērnības garšām. Uz Ziemassvētkiem tādas esot gatavojis viņas tēvabrālis, ēduši kopā ar zoss cepeti. Īsto svētku garšas buķeti veidojušas klēses, pārlietas ar tauciņiem, kas iztecējuši no zoss cepšanas laikā. Bet recepte tā arī neesot pierakstīta un gadu gaitā zudusi. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 17 jūnijs, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Maizītes brokastīm un vakariņām. Un citām ēdienreizēm

Garsigas maizites brokastim un vakarinam

Maizes ražotāji Fazer Latvija brančā Annas dārzā pirms kāda laiciņa iepazīstināja ar jaunajiem maizes veidiem. Annas Birmane un Linda Vilmansone bija pagatavojušas maizītes ar dažādām piedevām: pirmais veids: biezpiens + banāns + mellenes, otrais veids: tītara fileja + vārīta paipalu ola + biezpiens + rīvēts gurķis + kumīns + citrona miziņa; trešais veids: avokado + krāsnī cepti tomāti + grilēta vistas fileja, ceturtais veids: cepts ābols + drumstalas + vaniļas saldējums + kanēlis. Notika balsošana, kuru veidu labāk ēst brokastīs, kuru – pusdienās, launagā vai vakariņās. Kā izrādījās, katrs no mums izvēlas ļoti dažādus variantus. Kāds labāk ēd kalorijām bagātas brokastis, kāds izvēlas spēcinošāku maltīti pirms sporta nodarbībām pēcpusdienā, ieradumi mijas ar impulsiem un emocijām. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 13 jūnijs, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Sparģeļu zupa (Skostiņu zupa pēc vecā nosaukuma)

 

Sparģeļu zupa, Spargel Suppe

Sparģeļu zupa ir brīnišķīgs sezonas ēdiens, tā ir salīdzinoši ātri un vienkārši pagatavojama. Zupa ir gatavota pēc oriģinālās receptes, vienīgi daļu sparģeļu pumpuru atstājām veselus zupas rotāšanai. Recepti palienējām no jaunās, bet vēsturē sakņotās, neparastās pavārgrāmatas „Muižas zupas”, kuras tekstu autore ir Inga Prauliņa, bet smalki niansēto fotogrāfiju autors – Gvido Kajons. Patapinot slaveno alus reklāmas saukli, varam apgalvot, ka šī, iespējams, ir pagaidām skaistākā pavārgrāmata Latvijā. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 22 aprīlis, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Pieneņu pumpuri marinādē

 

Pienenu-pumpuri

Marinēti pieneņu pumpuri pie mums ieradās kā ciemakukulis no mākslinieces Marutas Raudes. Marutai patīk eksperimentēt virtuvē, izmēģināt dažādas garšu kombinācijas. Viņu ģimenē gatavo visi, arī vīrs Alfs un dēls Jānis. Svētku galdi ir grandiozi, tur kopā sanāk tradicionālas un jaunas receptes no dažādām pasaules valstīm, bet arī ikdienā viņu ģimenē vienmēr piedomā par stilu, baudu un radošu piegājienu.

Kādā pavasarī Maruta nolēmusi izmēģināt, kā būtu, ja salasītu un iemarinētu pieneņu pumpurus. Darbs gan iznāk pamatīgs, jo pumpuri jāvāc sīki, jo mazāki, jo labāki. Nevajadzētu lietot tādus, kas ir sākuši atvērties. Vēlams tādās pļavās, kur pienenes izaug tīrā vidē, tālāk no automašīnu izplūdes gāzēm un vides piesārņojuma.

Pumpuru garša un struktūra sanākusi līdzīga kaperiem, kas nepārsteidz, jo arī tie ir pumpuri. Tā Marutas ģimenē šo mazo delikatesi lieto visur, kur parasti pievieno kaperus – uzkaisa uz sviestmaizēm, pievieno svaigajiem salātiem un otrajiem ēdieniem, piemēram, kartupeļu pankūkām ar mazsālītu lasi. Mazās burciņas noder arī sirsnīgai dāvanai, braucot ciemos. Mēs izlēmām gatavot pastu ar tunci un pieneņu pumpuriem.

Tā kā pieneņu ziedēšanas krāšņais laiks ir teju pie durvīm, iesakām pamēģināt!

Piektdiena, 18 marts, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Asie kabači Anniņas gaumē

Asie kabači ar papriku un čili pipariem

Asie kabači ir manas tantes Anniņas recepte. Tā nāk no Latgales, no Krāslavas. Kaut pati esmu dzimusi Rīgā, Latgalei pieder liela daļa manas sirds. Viesošanās reizes allaž šķiet par retu un īsu. Mani mīļie, sirsnīgie, dāsnie radi. Lauku, mežu, dārzu un ezeru viedie. Baraviku grozus piegriež, neizbraucot no pilsētas. Zāļu tējas, ievārījumi un citi krājumi ziemai pašu rokām sagādāti. Paldies par Rīgas radu uzņemšanu, lutināšanu un cienāšanu! Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 7 septembris, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņs Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Siltie vistas aknu, zaļumu un jauno kartupeļu salāti

Salati-kartupeli-vistu-aknas_VO_6110010

Salāti, kas labi der vieglām vakariņām. Ar garantiju izdosies arī iesācējiem. Līdzīgi salāti gadiem ilgi atrodami restorāna Osiris piedāvājumā, no tiem radās iedvesma ko līdzīgu pagatavot mājās. Osiris šos salātus pasniedz ar siltu krējuma mērci. Manā receptē ir tikai balzamiko un eļļas aizdars, salāti ir viegli, svaigi un tomēr sātīgi. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 7 septembris, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Uz oglēm cepti jaunie kartupeļi vistas, laša un bekona mundieros

Kartupelu_rozes_VO_2195

Šis ēdiens piemērots brīvdienām, kad nav steigas, kad gaidāmas nelielas viesības vai gribas ko īpašu pagatavot savai ģimenei. Atšķirībā no gaļas grilēšanas šos bumbuļus var izcept ļoti ātri. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 22 jūnijs, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Līgas zaļie salāti ar sausserža ogām un mārdadža eļļu

Ligas-zalie-salati_VO_6130056

Līga dzīvo Skrīveros. Es viņu pazīstu jau gadus piecpadsmit. Savulaik esam plecs pie pleca ļoti labi pastrādājušas, gādājot klientiem uzņēmumu kalendārus un dažādas citas darbā nepieciešamas lietas. Pa šo laiku Līgai ir piedzimuši divi jauki bērni, meita Rema un dēls Markus. Šobrīd Līga strādā par audzinātāju bērnudārzā, kā arī vakaros skrīveriešiem māca vingrot. Brīvajā laikā Līgai patīk sava prieka pēc gleznot, kā arī bērniem ļauj brīvi radoši izpausties visdažādākajos veidos, pat tādos, kas citos vecākos varētu radīt lielu satraukumu. Dažādu dzīves pārbaudījumu dēļ Līga ir meklējusi atbildes uz sarežģītiem jautājumiem un tās atradusi dabā. Gaiss, saule, dārzs, bites, pļavas un mežs veido viņas garīgo un fizisko līdzsvaru. No tā visa izriet aizraušanās ar pirts zinībām, zāļu tējām un veselīgu pārtiku. Līga labprāt dalās savās zināšanās, pie viņas var braukt ciemos un aplūkot viņas burvju krājumus. Lasīt vairāk.

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas