Deserta siers „zemeņu pomāde”. 

Rabarberu sukādes un sīrups

Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

08/08/2016

Saldo zemeņu sieru Jūlija Semjonova pagatavoja “Baldones garša 2016” konkursam Mercendarbes muižā. Jūlijas ikdiena tiek veltīta diviem jaukiem bērniem – dēlam Martam un meitai Jasmīnai. 

Jūlijai piemīt liela enerģija, laba gaume, viņai ir čaklas rokas (padodas brīnumaini rokdarbi) un radošs gars. Šoreiz tas rezultējās augstākajā “Baldones garša 2016” konkursa žūrijas novērtējumā, kas pašai Jūlijai bija liels pārsteigums un prieks. Dažādi dzīves pagriezieni Jūliju rosinājuši interesēties par veģetārām un bezglutēna receptēm. Daļu no tām ģimene iekļāvusi savā ēdienkartē. Jūlijai patīk izplānot ēdienkarti visai nākamajai nedēļai. Ēdieniem jābūt veselīgiem, sezonāliem un svaigiem. Lai veicas arī turpmāk radošajos meklējumos! Un nu dodam vārdu Jūlijai.

Visu konkursa laiku Jasmīnu uz rokām auklēja Jūlijas vīrs Jānis, mūziķis, kura prasmi spēlēt fagotu varam baudīt simfonisko orķestru koncertos.

Zemeņu siers būs interesants papildinājums Saulgriežu svētku galdam, lai dažādotu siera plati un pārsteigtu viesus. Dekorē to ar vasaras ogu asorti un pasniedz kā gardu uzkodu.

Sastāvdaļas

  • 2l piena (jo treknāks, jo labāk)
  • 0,5 kg zemeņu
  • cukurs pēc garšas
  • vaniļas cukurs

Nepieciešams

  • katls vārīšanai
  • katls nokāšanai
  • marle un siets
  • blenderis

Soļi

Solis 1

Zemenes pārlasa, noņem zaļās kauslapiņas. Ogas noskalo un sablenderē.

Solis 2

Katlā lej pienu un karsē. Svarīgi ir neuzvārīt pienu, bet sagaidīt īsto brīdi pirms piena pacelšanās, kad burbulīši ļoti raiti uzpeld – tā it kā tie ātri „dancotu” pa piena virsu – un tad lej klāt zemeņu masu.

Solis 3

Piens sāks sarauties kunkulīšos. Masu maisa, kamēr siers pilnībā atdalījies no sūkalām. Tad katlā ber cukuru un garšvielas (var pievienot arī maltu ingveru), visu kārtīgi samaisa un ņem nost no uguns.

Solis 4

Sietā, kurā ieklāta divās kārtās salocīta marle, nokāš sieru. Ļauj šķidrumam notecēt kādu laiku, tad sieru stingri iesien marlē, liek virsū slogu un novieto ledusskapī, lai siers atdziest un sacietē.

Papildu ieteikumi

Solis 5

Mācāmies bezatlikumu saimniekošanu, tāpēc sūkalas neizlejam. No zemeņu siera sūkalām sanāk garšīgi kokteiļi. Sūkalām pievieno augļus, piemēram, persikus un saldētus banānus, un kārtīgi saputo krūzes blenderī. Sūkalas ir garšīgas arī tāpat vien vai izmantojamas, piemēram, cepot pankūkas.

Solis 6

Jāņem vērā, ka lielākā cukura deva paliek tieši sūkalās un siers sanāk mazāk salds.

Solis 7

No zemeņu siera masas, ja netur to zem sloga, sanāk garšīgs zemeņu biezpiens vai, pieliekot vēl darbu – saldās svaigā siera bumbiņas. Šajā gadījumā masai ļauj nedaudz atdzist. Tā kārtīgi jāsamīca, jāsaberž ar rokām un jāveido bumbiņas.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Rabarberu sukādes un sīrups

Rabarberu sukādes un sīrups

Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.

Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi

Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi

Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.

Apelsīnu krēma deserts ar bezē

Apelsīnu krēma deserts ar bezē

Šogad ziema ar sauli mūs nelutina, svina pelēkas dienas nomaina cita citu. Līdz pavasarim vēl laiciņš jāgaida, un jāmeklē pēc kāda prieka un enerģijas avota, lai dziļā tumsas bedrē neiekristu mentāli un fiziski. Te palīgā var nākt apelsīni. Oranžās, smaržīgās bumbas, pilnas sulas un vitamīnu, skaistas kā vakara saulīte.

Mūsu sadarbības partneri