Deserta siers „zemeņu pomāde”. 

Rožu ievārījums

Šī bija sestdiena pašā septembra nogalē, kad sēdi ar draugiem maigas saules gaismas pielietā dārzā, un ir tik labi, ka visas raizes, rūpes un stress paliek ārpus. Kopā sanākušas četras paaudzes, visi rosās, bērni dauzās, kāds grilē gaļu, kāds cep kartupeļus, no siltumnīcas ceļo smaržīgu ķirštomātu bļoda, kāds klāj galdu, visiem pa vidu riņķo mazais suns Bruno un lielais suns Susuriņš.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Saldo zemeņu sieru Jūlija Semjonova pagatavoja “Baldones garša 2016” konkursam Mercendarbes muižā. Jūlijas ikdiena tiek veltīta diviem jaukiem bērniem – dēlam Martam un meitai Jasmīnai. 

Jūlijai piemīt liela enerģija, laba gaume, viņai ir čaklas rokas (padodas brīnumaini rokdarbi) un radošs gars. Šoreiz tas rezultējās augstākajā “Baldones garša 2016” konkursa žūrijas novērtējumā, kas pašai Jūlijai bija liels pārsteigums un prieks. Dažādi dzīves pagriezieni Jūliju rosinājuši interesēties par veģetārām un bezglutēna receptēm. Daļu no tām ģimene iekļāvusi savā ēdienkartē. Jūlijai patīk izplānot ēdienkarti visai nākamajai nedēļai. Ēdieniem jābūt veselīgiem, sezonāliem un svaigiem. Lai veicas arī turpmāk radošajos meklējumos! Un nu dodam vārdu Jūlijai.

Visu konkursa laiku Jasmīnu uz rokām auklēja Jūlijas vīrs Jānis, mūziķis, kura prasmi spēlēt fagotu varam baudīt simfonisko orķestru koncertos.

Zemeņu siers būs interesants papildinājums Saulgriežu svētku galdam, lai dažādotu siera plati un pārsteigtu viesus. Dekorē to ar vasaras ogu asorti un pasniedz kā gardu uzkodu.

Sastāvdaļas

  • 2l piena (jo treknāks, jo labāk)
  • 0,5 kg zemeņu
  • cukurs pēc garšas
  • vaniļas cukurs

Nepieciešams

  • katls vārīšanai
  • katls nokāšanai
  • marle un siets
  • blenderis

Soļi

Solis 1

Zemenes pārlasa, noņem zaļās kauslapiņas. Ogas noskalo un sablenderē.

Solis 2

Katlā lej pienu un karsē. Svarīgi ir neuzvārīt pienu, bet sagaidīt īsto brīdi pirms piena pacelšanās, kad burbulīši ļoti raiti uzpeld – tā it kā tie ātri „dancotu” pa piena virsu – un tad lej klāt zemeņu masu.

Solis 3

Piens sāks sarauties kunkulīšos. Masu maisa, kamēr siers pilnībā atdalījies no sūkalām. Tad katlā ber cukuru un garšvielas (var pievienot arī maltu ingveru), visu kārtīgi samaisa un ņem nost no uguns.

Solis 4

Sietā, kurā ieklāta divās kārtās salocīta marle, nokāš sieru. Ļauj šķidrumam notecēt kādu laiku, tad sieru stingri iesien marlē, liek virsū slogu un novieto ledusskapī, lai siers atdziest un sacietē.

Papildu ieteikumi

Solis 5

Mācāmies bezatlikumu saimniekošanu, tāpēc sūkalas neizlejam. No zemeņu siera sūkalām sanāk garšīgi kokteiļi. Sūkalām pievieno augļus, piemēram, persikus un saldētus banānus, un kārtīgi saputo krūzes blenderī. Sūkalas ir garšīgas arī tāpat vien vai izmantojamas, piemēram, cepot pankūkas.

Solis 6

Jāņem vērā, ka lielākā cukura deva paliek tieši sūkalās un siers sanāk mazāk salds.

Solis 7

No zemeņu siera masas, ja netur to zem sloga, sanāk garšīgs zemeņu biezpiens vai, pieliekot vēl darbu – saldās svaigā siera bumbiņas. Šajā gadījumā masai ļauj nedaudz atdzist. Tā kārtīgi jāsamīca, jāsaberž ar rokām un jāveido bumbiņas.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Rožu ievārījums

Rožu ievārījums

Šī bija sestdiena pašā septembra nogalē, kad sēdi ar draugiem maigas saules gaismas pielietā dārzā, un ir tik labi, ka visas raizes, rūpes un stress paliek ārpus. Kopā sanākušas četras paaudzes, visi rosās, bērni dauzās, kāds grilē gaļu, kāds cep kartupeļus, no siltumnīcas ceļo smaržīgu ķirštomātu bļoda, kāds klāj galdu, visiem pa vidu riņķo mazais suns Bruno un lielais suns Susuriņš.

Maizes zupa

Maizes zupa

Kas latviešu virtuvē ir maizes zupa, mūsu nacionālais ēdiens? Rudzu maize ir mūsu lepnums un pamatvērtība, ar stipru garšu un augstu uzturvērtību. No sakaltētas un grauzdētas rupjmaizes, garšvielām, žāvētiem augļiem un ogām vārām saldo zupu, ko ēdam atdzesētu ar sakultu putukrējumu.

Tiramisu

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Mūsu sadarbības partneri