“Dansukker Labākā lauku torte” Zaubes savvaļas kulinārajā festivālā 2019

Brokastis “Zaļajā salā”

Vai maz jāpārliecina kāds, ka vietās, kur ceļojot paliec pa nakti, labas brokastis ir ļoti svarīgas. Putriņa ar pašvārītu ievārījumu. Mazas uzkodas, kas mainās, atkarībā no gadalaika un saimnieku iedvesmas. Zaļumi un dārzeņi. Bekons un omlete. Pildītas biezpiena pankūkas. Kafijas kanna. Noslēgumā – mazs rupjmaizes kārtojums. Galdi ar baltiem galdautiem, saklāti verandā ar skatu uz dārzu.

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

  1. jūlijā Zaubes savvaļas kulinārais festivāls tradicionāli pulcēja labākās lauku toršu cepējas no dažādām Latvijas malām. Konkursā “Dansukker Labākā lauku torte 2019” savu dalību varēja pieteikt ikviens, kas prot cept īstas lauku tortes. Sacensību par labākās lauku tortes titulu vadīja restorāna “Jonathan Restaurant” šefpavāre, toršu meistare Ina Poliščenko. Žūrijas sastāvā bija arī Aira Mellēna, Iveta Zariņa, Sandra Slavišena-Dorša un šī raksta autore.

Kāda jābūt īsteni labai LAUKU tortei? Klasisks biskvīts no lauku olām, krēms no lauku piena, olām un sviesta, kāds skābens ievārījums, vēlams no meža ogām. Un tortei jābūt skaisti garnētai, izmantojot pēc iespējas dabīgus, gadalaikam atbilstošus rotājumus. Par šo formulu žūrijas vidū nebija domstarpību. Tāpēc papildpunktus guva tortes, kas atbilda šiem kritērijiem.

Šī gada tēma bija Mežs. Bija vairāki tiešām oriģināli apraksti, bija izspēlēts Sarkangalvītes stāsts, neparastāka bija drāma par dabas aizsardzību, torte kā protests pret cilvēku postījumiem mežā. Mežs tortēs ienāca ar visdažādākajām meža ogām, izbirušām, rūpīgi rakstos saliktām, pat uz smilgām savērtām. Netrūka smalki darinātu rotājumu – ziedu, sēņu, riekstu, čiekuru un ežu. Jjā, arī miglā! Dažās tortēs parādījās zāģētā bluķa tēls – tas man asociējās ar daudzu tautu saulgriežos un Jaunajā gadā cepto Ziemassvētku pagali. Latviešiem šis motīvs ar savu simbolismu šad un tad redzams arī kāzu rituālu tortēs. Māris Grigalis, šarmanti un humorīgi vadot kūku prezentāciju, noskaidroja, kas ir Burkānu Dzedzelis un ko uz tortes dara zalkšu puika.

Ikviena no 24 cepējām bija izvētījusi savus, mammas vai vecmāmiņu recepšu krājumus, ļāvusies radošiem eksperimentiem, ieguldījusi milzu radošu darbu un mīlestību, meklējot maģiskos garšu salikumus. Par to viņām liels paldies! Bez pieredzējušām konditorēm bija arī pavisam jaunas meitenes, palīdzīgu roku bija pielikuši bērni – nav šaubu, ka tradicionālajām receptēm ir nākotne, tās pārmantos nākamās paaudzes. Ir uzteicama mājas cepēju drosme stāties blakus profesionālām konditorēm, apņēmība doties tālā ceļā no visiem Latvijas novadiem, mērojot pat vairākus simtus kilometru. Zaubes savvaļas garšu festivāla apmeklētājiem bija iespēja nogaršot visas lieliskās lauku tortes. Laimīgie!

Kā notika vērtēšana? Katram žūrijas dalībniekam piecu ballu sistēmā bija jānovērtē tortes izskats, atbilstība tematikai, stāsts un garša. Visi punkti tika sasummēti, tā noskaidrojot uzvarētājus. Lēmām, ka tortei tomēr galvenā un izšķirošā vērtība ir garša. Burvīgā buķete – mutē kūstošs, sulīgs biskvīts, patīkams krēms, kura attiecības ar biskvītu ir teicamās proporcijās, un atsvaidzinošs ogu vai ievārījuma skābenums. Tā ir torte, kuru viesībās palūdz vēl vienu gabaliņu.

Pirmo vietu ieguva Marija Krevica no Beļavas pagasta Gulbenes novada.

Otro vietu ieņēma Evija Ērmane Timermane no Smiltenes.

Trešo vietu dalīja Kristīne Ekbauma no Baltezera…

… un Leontīne Kaņepe no Briežuciema pagasta Balvu novadā.

Kāds bija visu dalībnieču lielākais ieguvums? Manuprāt, tā bija brīnišķīga iespēja satikt citas cepējas, iedvesmoties no kolēģēm, kurām toršu cepšana ir sirdslieta. Kur vēl vienā pēcpusdienā būtu iespējams nogaršot 24 dažādus variantus, kā krēmi un biskvīti saspēlējas ar dabas veltēm, ja ne šādā konkursā? Bez ierastākajām mellenēm, zemenēm un avenēm varēja nogaršot kūkas ar lācenēm, smiltsērkšķiem, dažādiem riekstu veidiem, un vēl, un vēl. Turklāt profesionālajām cepējas, kuras šeit piedāvāja degustēt savus meistardarbus, noteikti varēs sagaidīt jaunus klientus. Garšas un gaumes atšķiras, ikviena torte kādam no festivāla viesiem noteikti bija tā labākā, pat ja tā nebija starp pirmo trīs vietu ieguvējiem. Bet dalības diplomus un Dansukker saldās dāvanas saņēma visas dalībnieces.

Sirsnīgs paldies Zaubes savvaļas garšu festivāla organizatoriem – šī bija jau ceturtā reize, un festivāls ar katru gadu kļūst labāks. Daudzveidīgāks, izzinošāks, sakārtotāks un garšīgāks. Uz redzēšanos līdz nākamajam gadam!

Attēlu galerija

Mūsu grāmata

Citi stāsti

Brokastis “Zaļajā salā”

Brokastis “Zaļajā salā”

Vai maz jāpārliecina kāds, ka vietās, kur ceļojot paliec pa nakti, labas brokastis ir ļoti svarīgas. Putriņa ar pašvārītu ievārījumu. Mazas uzkodas, kas mainās, atkarībā no gadalaika un saimnieku iedvesmas. Zaļumi un dārzeņi. Bekons un omlete. Pildītas biezpiena pankūkas. Kafijas kanna. Noslēgumā – mazs rupjmaizes kārtojums. Galdi ar baltiem galdautiem, saklāti verandā ar skatu uz dārzu.

Meteņi Vecumniekos

Meteņi Vecumniekos

Kas ir īstais Zemgales budēlis? To šogad braucām lūkoties uz Vecumniekiem, kur jau piekto gadu senās Meteņu tradīcijas atjauno ar prieku un sparu.

Rūķu piparkūku darbnīca Blomē

Rūķu piparkūku darbnīca Blomē

Pasakaina brīnumu gaisotne pārņēmusi maizes darbnīcu Donas Blomē, Smiltenes pusē gada nogalē. Lai gan no šeit minētajiem tēliem pa īstam satikt varēja rūķus, izjūtu ziņā nams rosināja iztēli arī citos virzienos.

Mūsu sadarbības partneri

Par autortiesībām

Šeit publicētais saturs (teksts un attēli) ir aizsargāti saskaņā ar Latvijas Republikas Autortiesību likumu. Jebkura šo materiālu pilnīga vai daļēja izmantošana pārpublicēšanai ir aizliegta bez "Garšīgā Latvija" rakstiskas atļaujas.

Par datu aizsardzību

Sadaļā Par privātumu variet lasīt detalizētāku aprakstu par to, kā tiek izmantoti Jūsu lietotāja dati.

 

Projekta atbalstam

Respektējot jūsu lietošanas ērtības, mēs nepārdodam reklāmas vietas mūsu mājas lapā, tādēļ aicinām atbalstīt šī un citu mūsu projektu attīstību, ziedojot mūsu sadarbības partnerim – Izglītības un kultūras atbalsta biedrībai Balta