“Dansukker Labākā lauku torte” Zaubes savvaļas kulinārajā festivālā 2019

Recepšu grāmata “Pļava”

Pavārgrāmatu nekad nevar būt par daudz. Jaunas grāmatas dzimšana tās autoriem ir kā izlolots bērns, un diena, kad pirmo reizi to var turēt rokā, ir lieli svētki. Kopš vakardienas, 2021. gada 15. jūnija, lasītājiem un gardēžiem pieejama jauna grāmata.

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

20/07/2019

  1. jūlijā Zaubes savvaļas kulinārais festivāls tradicionāli pulcēja labākās lauku toršu cepējas no dažādām Latvijas malām. Konkursā “Dansukker Labākā lauku torte 2019” savu dalību varēja pieteikt ikviens, kas prot cept īstas lauku tortes. Sacensību par labākās lauku tortes titulu vadīja restorāna “Jonathan Restaurant” šefpavāre, toršu meistare Ina Poliščenko. Žūrijas sastāvā bija arī Aira Mellēna, Iveta Zariņa, Sandra Slavišena-Dorša un šī raksta autore.

Kāda jābūt īsteni labai LAUKU tortei? Klasisks biskvīts no lauku olām, krēms no lauku piena, olām un sviesta, kāds skābens ievārījums, vēlams no meža ogām. Un tortei jābūt skaisti garnētai, izmantojot pēc iespējas dabīgus, gadalaikam atbilstošus rotājumus. Par šo formulu žūrijas vidū nebija domstarpību. Tāpēc papildpunktus guva tortes, kas atbilda šiem kritērijiem.

Šī gada tēma bija Mežs. Bija vairāki tiešām oriģināli apraksti, bija izspēlēts Sarkangalvītes stāsts, neparastāka bija drāma par dabas aizsardzību, torte kā protests pret cilvēku postījumiem mežā. Mežs tortēs ienāca ar visdažādākajām meža ogām, izbirušām, rūpīgi rakstos saliktām, pat uz smilgām savērtām. Netrūka smalki darinātu rotājumu – ziedu, sēņu, riekstu, čiekuru un ežu. Jā, arī miglā! Dažās tortēs parādījās zāģētā bluķa tēls – tas man asociējās ar daudzu tautu saulgriežos un Jaunajā gadā cepto Ziemassvētku pagali. Latviešiem šis motīvs ar savu simbolismu šad un tad redzams arī kāzu rituālu tortēs. Māris Grigalis, šarmanti un humorīgi vadot kūku prezentāciju, noskaidroja, kas ir Burkānu Dzedzelis un ko uz tortes dara zalkšu puika.

Ikviena no 24 cepējām bija izvētījusi savus, mammas vai vecmāmiņu recepšu krājumus, ļāvusies radošiem eksperimentiem, ieguldījusi milzu radošu darbu un mīlestību, meklējot maģiskos garšu salikumus. Par to viņām liels paldies! Bez pieredzējušām konditorēm bija arī pavisam jaunas meitenes, palīdzīgu roku bija pielikuši bērni – nav šaubu, ka tradicionālajām receptēm ir nākotne, tās pārmantos nākamās paaudzes. Ir uzteicama mājas cepēju drosme stāties blakus profesionālām konditorēm, apņēmība doties tālā ceļā no visiem Latvijas novadiem, mērojot pat vairākus simtus kilometru. Zaubes savvaļas garšu festivāla apmeklētājiem bija iespēja nogaršot visas lieliskās lauku tortes. Laimīgie!

Kā notika vērtēšana? Katram žūrijas dalībniekam piecu ballu sistēmā bija jānovērtē tortes izskats, atbilstība tematikai, stāsts un garša. Visi punkti tika sasummēti, tā noskaidrojot uzvarētājus. Lēmām, ka tortei tomēr galvenā un izšķirošā vērtība ir garša. Burvīgā buķete – mutē kūstošs, sulīgs biskvīts, patīkams krēms, kura attiecības ar biskvītu ir teicamās proporcijās, un atsvaidzinošs ogu vai ievārījuma skābenums. Tā ir torte, kuru viesībās palūdz vēl vienu gabaliņu.

Pirmo vietu ieguva Marija Krevica no Beļavas pagasta Gulbenes novada.

Otro vietu ieņēma Evija Ērmane Timermane no Smiltenes.

Trešo vietu dalīja Kristīne Ekbauma no Baltezera…

… un Leontīne Kaņepe no Briežuciema pagasta Balvu novadā.

Kāds bija visu dalībnieču lielākais ieguvums? Manuprāt, tā bija brīnišķīga iespēja satikt citas cepējas, iedvesmoties no kolēģēm, kurām toršu cepšana ir sirdslieta. Kur vēl vienā pēcpusdienā būtu iespējams nogaršot 24 dažādus variantus, kā krēmi un biskvīti saspēlējas ar dabas veltēm, ja ne šādā konkursā? Bez ierastākajām mellenēm, zemenēm un avenēm varēja nogaršot kūkas ar lācenēm, smiltsērkšķiem, dažādiem riekstu veidiem, un vēl, un vēl. Turklāt profesionālajām cepējas, kuras šeit piedāvāja degustēt savus meistardarbus, noteikti varēs sagaidīt jaunus klientus. Garšas un gaumes atšķiras, ikviena torte kādam no festivāla viesiem noteikti bija tā labākā, pat ja tā nebija starp pirmo trīs vietu ieguvējiem. Bet dalības diplomus un Dansukker saldās dāvanas saņēma visas dalībnieces.

Sirsnīgs paldies Zaubes savvaļas garšu festivāla organizatoriem – šī bija jau ceturtā reize, un festivāls ar katru gadu kļūst labāks. Daudzveidīgāks, izzinošāks, sakārtotāks un garšīgāks. Uz redzēšanos līdz nākamajam gadam!

Attēlu galerija

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Citi stāsti

Recepšu grāmata “Pļava”

Recepšu grāmata “Pļava”

Pavārgrāmatu nekad nevar būt par daudz. Jaunas grāmatas dzimšana tās autoriem ir kā izlolots bērns, un diena, kad pirmo reizi to var turēt rokā, ir lieli svētki. Kopš vakardienas, 2021. gada 15. jūnija, lasītājiem un gardēžiem pieejama jauna grāmata.

PiparkoogiMaania

PiparkoogiMaania

“PiparkoogiMaania” – “PiparkūkuMānija” ir piparkūku mākslas izstāde, kura 2019. gadā Tallinā norisinās jau četrpadsmito gadu.

Piparkūku cepšana pie Armitstediem

Piparkūku cepšana pie Armitstediem

Cik ļoti spēcīgi ir bērnības iespaidi? Moda Redklifa (Maud Radcliffe (Armitstead) 1902–1993) grāmatā “Baltijas stāsti. Armitstedu dzimta laikmetu griežos” (1997) 30. lpp. apraksta laiku, kad bijusi maza meitene, dzīvojusi Rīgā, Mārstaļu ielā 19.

Mūsu sadarbības partneri

 

Par autortiesībām

Šeit publicētais saturs (teksts un attēli) ir aizsargāti saskaņā ar Latvijas Republikas Autortiesību likumu. Par šo materiālu pilnīgu vai daļēju izmantošanu pārpublicēšanai lūgums sazināties ar "Garšīgā Latvija" veidotājiem. Par attēlu izmantošanas tiesībām variet jautāt arī AKKA/LAA.

Par datu aizsardzību

Sadaļā Par privātumu variet lasīt detalizētāku aprakstu par to, kā tiek izmantoti Jūsu lietotāja dati.

 

Projekta atbalstam

Respektējot jūsu lietošanas ērtības, mēs nepārdodam reklāmas vietas mūsu mājas lapā, tādēļ aicinām atbalstīt šī un citu mūsu projektu attīstību, ziedojot mūsu sadarbības partnerim – Izglītības un kultūras atbalsta biedrībai Balta