Svētdiena, 4 novembris, 2018 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Cukīni zupa ar muskatziedu

 

Cukini zupa

Veltīta Mildai Ošiņai

 

Cukīni zupa ar muskatziedu ir ļoti maiga un aromātiska. Kad pagājušajā vasarā pēc senas pavārgrāmatas gatavojām receptes Zaubes savvaļas kulinārajam festivālam, starp sastāvdaļām bija minēts “mušatenblūm”, latviski – muskatzieds. Līdz šim bijām lietojuši tikai smalki rīvētu muskatriekstu, kas ir ņiprs, ar to nedrīkst pārspīlēt. Mums nebija ne jausmas, kā garšo ēdiens, kam pievienots tā zieds.

Ciemojoties veikaliņā manasgarsas.lv, varen nopriecājāmies, ka šādus ziedus varam nopirkt. Tie ir ļoti skaisti! Un smarža ir eksotiska – protams, nedaudz atgādina muskatriekstu, tomēr daudz maigāka un vienlaicīgi intensīva. Mazliet atgādina augļainu ļoti gatavu plūmju smaržu. Izmēģinot ziedu lietot dažādos veidos, secinājām, ka labāk to pievienot pašā vārīšanas sākumā, lai kārtīgi ievelkas. Ja to pieliek pašās gatavošanas beigās, īstais aromāts parādās ēdiena pārpalikumā. Ar tā piedevu pašu parastāko dārzeņu zupu var pārvērst smalkā “špeizē”, kā teiktu mūsu radi no vācu puses.

Zupai var pēc vēlēšanās pievienot arī citus dārzeņus, kas nu kuram garšo, kas dārzā izaudzis vai ledusskapī atradies. Mums šoreiz katlā iekrita vēl smuks brokoļa gabals. Gatavajai zupiņai var pārkaisīt sēkliņas (mums šoreiz bija sezams) un baudīt ceptus siera grauzdiņus.

 

Paldies Laurai par cukīni!

 

Sastāvdaļas

2 mazi cukīni vai gabals no lielāka

2 kartupeļi

1 sīpols

2 daiviņas ķiploka

100 ml salda krējuma vai krūze lauku piena

100 g kausētā siera Dzintars (bez tā var iztikt vai aizvietot ar sauju rīvēta cietā siera)

1 lauru lapas un/vai timiāna zariņi pēc izvēles

1 kaltēts muskatzieds vai šķipsniņa rīvēta muskatrieksta

Sāls

Malti melnie pipari

Šķipsna maltu čili piparu vai gabalu svaigas pāksts

Sviests cepšanai

Kāda šķēle citrona

Pasniegšanai

Sēkliņas (sezama, saulespuķu, ķirbju, dažādu sēklu maisījumu – kādas labāk garšo)

Maize

Siers

Darba gaita

1. Ja lieto cukīni, kam cieta miza, nomizo to un izņem sēklas. Jaunie cukini ir lietojami ar visām mizām un sēklām.

2. Sīpolus un ķiplokus nomizo. Sīpolu sagriež gredzenos, ķiploka daiviņas sasmalcina. Kartupeļus nomizo un sagriež gabalos.

3. Katliņā izkausē sviestu, maigi apcep sīpolus un ķiplokus, līdz tie jauki smaržo un kļūst zeltaini.

4. Pievieno kartupeļus, cukīni, lauru lapu un timiāna zariņus, piparus pēc patikšanas, muskatziedu (ja lieto rīvētu muskatriekstu, to pievieno beigās), pielej ar ūdeni un vāra, līdz kartupeļi mīksti. Lauru lapu, muskatziedu un timiāna zariņus izņem.

5. Pievieno kausēto sieru, saldo krējumu vai pienu un sablendē. Ja zupa par biezu, atšķaida pēc vajadzības. Piemet šķipsniņu sāls, uzvāra un pagaršo.

6. Gatavai zupai var pieliet nedaudz svaigi izspiestas citronu sulas.

7. Lej šķīvjos un pārkaisa ar sēkliņām.

8. Pasniedz ar rupjo maizi vai ceptiem baltmaizes un siera grauzdiņiem.

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas