Cūkgaļas filejas šķēles dižbrūkleņu mērcē

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

20. oktobrī bijām uzaicināti Amerikas vēstniecības rīkotā izbraukumā uz dižbrūkleņu audzētavu Gundegas. Pasākums bija organizēts par godu Amerikas svētkiem Pateicības dienai. Amerikā tradicionāli šajos svētkos vēl bez tītara cepeša galdā ceļ ēdienus no ogām, kuras Latvijā dēvē par lielogu dzērvenēm, bet patiesībā tās vairāk ir radinieces brūklenēm. Pateicības dienu svin, pieminot to, kā reiz ieceļotājus no Eiropas izglābuši indiāņi. Viņi izlīdzējuši ar vietējiem pārtikas produktiem, tai skaitā dižbrūklenēm, tā paglābjot eiropiešus no bada nāves. Izrādās, Latvija dižbrūkleņu audzēšanas apjomos ieņem piekto vietu pasaulē (ASV ir pirmajā vietā). Mums kā mazai valstij tas ir liels gods un lepnums.

Dzērveņu lasītājas "Gundegās". ASV vēstniecības Latvijā pārstāve un trīs blogeres. No kreisās: Sandra Ošiņa, Linda Tellgrēna, Sharon Hudson-Dean un Krista Baumane.

Gundegās saimnieko atraktīvais, erudītais un viesmīlīgais Andris Ansis Špats. Viņa stāstītajā ir interesanti klausīties.  Var uzzināt, kā ogas audzējamas, gūt ieskatu  šķirņu dažādībā, kā ar ogām līdzēt savai veselībai, kā tās baudīt vai pagatavot. Gundegu dižbrūklenēm ar tālo Ameriku ir tieša saistība – sākotnēji stādiņi atvesti tieši no turienes. Nu jau iekoptas lielas platības, ogas pārdod gan svaigā veidā, gan kaltē un gatavo sukādes, gan ražo sulas un sīrupus. Sukādes, sulas un sīrupus ražo arī no mellenēm, raberberiem un upenēm. Šos labumus varam nopirkt zaļajos tirdziņos. Cilvēki dižbrūklenes arī var lasīt paši, samaksājot saimniekam nelielu naudas summu.

Pie pusdienu galda Raganu ķēķī no vēstniecības dāvanā saņēmām dažas nodrukātas receptes, kurās izmantotas dižbrūklenes. Uz karstām pēdām šonedēļ izmēģinājām vienu no tām. Pati recepte ņemta no šīs saites.

Manas attiecības ar šīm milzu ogām līdz šim bija diezgan rezervētas. Iespējams, tāpēc, ka tās tiek tirgotas kā lielogu dzērvenes, bet nosaukuma dēļ bija izveidojies cits priekšstats par sagaidāmo garšu un konsistenci. Pārliecinājāmies, ka ar katru produktu kārtīgi jāiepazīstas, lai pieņemtu lēmumu, vai tas der mūsu virtuvē. Amerikā dizbrūklenes lieto gan ar gaļas ēdieniem, gan cep maizē un kūkās. Indiāņi kopš seniem laikiem ogas lieto kopā ar medu, tā padarot tās vēl labvēlīgākas veselībai.

Šeit publicētajā gaļas ēdienā dižbrūklenes garšoja tiešām lieliski. Savā ziņā līdzīgi kā mērcēs, kam pievieno vīnu, skābenā ogu sula gaļu padarīja ļoti mīkstu un sulīgu. Garšas buķete veidojās izteiksmīga, timiāns izcili draudzējās ar brūklenēm, sīpoliem un medu.

Liels paldies ASV vēstniecībai Rīgā un personiski Sharon Hudson-Dean kundzei par brīnišķīgu nedēļas iesākumu. Paldies profesoram Andrim Ansim Špatam par ekskursiju, degustācijām un gardajām dāvanām. Paldies Paulai Veidenbaumai un viņas vectēvam Leonam Kūlītim, no kura saimniecības pie mums atceļoja dāvana – skaistu dižbrūkleņu maisiņš, no kurām pagatavojām mērci.

Sveicieni Pateicības dienā latviešiem, kuri seko mūsu portālam no Amerikas. Mājas lapas statistika rāda, ka jūsu ir daudz!

Sastāvdaļas

No receptē minētā daudzuma pietiek diviem ēdājiem

 

  • ¼ tējkarotes timiāna lapiņu, svaigu vai kaltētu
  • ¼ tējkarotes sāls
  • ¼ tējkarotes maltu melno piparu
  • 4 pirksta biezuma šķēles no cūkgaļas karbonādes gabala
  • 2/3 krūzes patīkamā skābumā atšķaidītas dižbrūkleņu sulas
  • 2–3 ēdamkarotes maiga medus
  • Eļļa cepšanai
  • 1 sīpols
  • 1 krūze dižbrūkleņu, svaigu vai saldētu (saldētās pirms lietošanas atkausē)
  • Piedevas pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Timiāna lapiņas, sāli un piparus bļodiņā samaisa. Gaļas šķēlītes no abām pusēm ieberž ar šo maisījumu.

Solis 2

Dižbrūkleņu sulu uzsilda, izkausē 2,5 ēdamkarotes medus.

Solis 3

Dižbrūklenes rupji sagriež. Sīpolu nomizo un smalki sagriež.

Solis 4

Pannā uzkarsē eļļu, gaļas šķēles apcep brūnas no abām pusēm, pabīda pannas malā. Blakus apcep sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi un mazliet apbrūnē.

Solis 5

Pannā pārlej gaļai pusi sulas, pievieno sakapātās ogas. Visu maisot pavāra vēl minūtes piecas līdz desmit. Gaļas šķēles liek siltā traukā, pārsedz ar foliju, atstāj līdz pasniegšanai siltumā.

Solis 6

Mērcei pielej atlikušo sulu, uzregulē lielāku karstumu un vāra, līdz mērce sabiezē vēlamajā konsistencē. Pagaršo, pēc vajadzības pievieno vēl sāli, piparus vai nedaudz medus. Karsto mērci pārlej gaļas šķēlēm. Ēd ar piedevām pēc izvēles.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Viltotais zaķis

Viltotais zaķis

Ēdiens, kas ietaupīs jūsu laiku, atbrīvojot no stāvēšanas pie plīts

Jēra stilba cepetis

Jēra stilba cepetis

Daudzviet kristīgās ticības zemēs Lieldienās gatavo jēra stilba cepeti. Iespējams, tas saistīts ar kristīgajiem simboliem, jēru kā upuri. Iespējams, tradīcija pastāv vēl no laikiem, kad gaļas lietošanu uzturā noteica gada ritms un dabīgais lopu vairošanās cikls.

Mūsu sadarbības partneri