Ciemos „Ķēķa tuss” jeb „ĶT”

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Nu jau kur tie gadi, kad internets ir ieviesis jaunus paradumus ļautiņu sarunās par jebkuru tēmu, tai skaitā par ēdienu. Daži no portāliem piesaista savus lietotājus jau pietiekami ilgi, lai paradumi pāraugtu tradīcijās. Pie mums ciemojās  „Ķēķa tuss” no SAP foruma ar astoņu gadu darbības vēsturi. Ķēķa sadaļa tur vieno visus, kuriem patīk gatavot un/vai par to runāt. Gadiem ilgusī sarakste radījusi vēlmi beidzot ieraudzīt savus sarunu biedrus vaigā, un tā 2008. gada novembrī noticis pirmais „Ķēķa tuss”, kas kļuvis par tradīciju satikties vismaz pāris reižu gadā.

Pulcējas pie kāda no dalībniekiem. Katrs forumā piedāvā, ko varētu citiem pagatavot, notiek balsošana, kurā kopīgi izlemj ēdienkarti. Parūpējas, lai būtu gan salāti, gan zupa, gan gaļas un zivju ēdieni, kā arī deserts.  Šajos pasākumos nesagaidīt rasolu, karbonādes vai citus tradicionālus un visiem zināmus ēdienus. Uzsvars tiek likts uz ko jaunu, līdz šim nemēģinātām garšvielām, produktu kombinācijām vai interesantām receptēm. Kāds no dalībniekiem fotografē gatavošanas gaitu un rezultātus. Kad ēdiens gatavs, visi kopā sēžas pie galda, garšo un vērtē. Pāri parasti nepaliekot gandrīz nekas, jo nesteidzīgās, omulīgās sarunās vakars ievelkas.  Pa šiem gadiem daļa foruma dalībnieku ir sadraudzējušies, palaikam nāk klāt kāds jauns, bet par neadekvātu uzvedību varot arī izbanot. Tātad ir iespēja pastāvēt šādiem brīnumainiem neformāliem klubiņiem, kuri var darboties bez priekšsēdētājiem un statūtiem.  Ir savs iekšējais kodekss – visi darbojas ar nikneimiem jeb saviem interneta pseidonīmiem, personu fotogrāfijas netiek publicētas un saglabājas zināma noslēpumainība. Tas pasākumam piedod savu šarmu.

Tomēr mums bija interesanti noskaidrot dalībnieku profesijas, izglītību, intereses un hobijus, jo vairāk tāpēc, ka komentāros lasāmā valoda galvenokārt ir interneta videi netipiski baudāma. Kompānija uzjautrinājās, ka sanācis gandrīz Rotari klubs (klubs, kurā var būt no katras profesijas pa vienam pārstāvim). Šoreiz gatavotāju vidū bija grāmatvede, ekonomiste, bankas darbiniece, psihoterapeite, ISO kvalitātes sistēmu vadītāja, ģeogrāfe – vides konsultante; virsnieks; juriste; žurnāliste pēc izglītības, bet šobrīd vadot elektrību; loģistikas programmētāja; latviešu valodas filoloģe, kura šobrīd strādā par vides speciālisti; LNB dežurante, pēc hobija friziere; fizmats, datora grabinātājs, pēc aicinājuma – naudas skaitītājs un divi arhitekti. Vairākums no Rīgas, Pierīgas, bet ir arī dalībnieki no Ogres, Jēkabpils, Jelgavas, Jūrmalas un Rendas.

Kā solīts, respektējot interneta videi raksturīgo anonimitāti, nepublicēsim nedz vārdus un uzvārdus, nedz dalībnieku fotogrāfijas. Publicēsim visas pagatavoto ēdienu fotogrāfijas, bet receptes var atrast pēc saites pie ēdiena nosaukuma.

Ēdienkartē bija (spiežot uz ēdienu nosaukumiem, kuriem pievienota saite, iespējams nonākt pie attiecīgās receptes SAP foruma mājas lapā. Pats tuss šobrīd mājo šeit.)

Kas tika pagatavots

Zivju siera kūka ar garnelēm (trakā vāvere)

springuļi jeb springroll (Strel un Zmarcart)

Nākamajās dienās katrs dalībnieks forumā ievieto savu gatavoto recepti ar fotogrāfijām un saņem komentārus, sākot no uzslavām un cildinājumiem, beidzot ar atklātām piezīmēm par to, ko kurš neēd vai kādu garšu nevar ciest. Bet kopējo noskaņojumu un vispārējo labsajūtu tas nebojā, neviens neko neņem personīgi, visi kavējas pasākuma pēcgaršā un plāno, ko kurš no visa plašā klāsta izmēģinās savā ķēķī. Un tuss turpināsies, jo vajadzēs apspriest, kā kuram veicies un tā joprojām.

Secinājumi. Interneta forumi ir brīnumjauka vieta, kur ikdienā ātri iegūt vai dalīties ar informāciju, iepazīties ar jauniem cilvēkiem, pačalot tāpat vien, justies, ka esi paciemojusies pie  dažām draudzenēm, nerūpējoties par to, vai mājās kārtība, sēžot pie datora pidžamā un izspūrušiem matiem, vari aši dabūt kaudzi padomu, ko likt uz galda ja 1) sīcim dzimšanas diena; 2) vajag pārsteigt vīra vecākus un uzklāt viņiem sudrabkāzu galdu: 3) ja līdz algai vēl nedēļa, bet ledusskapī tikai akcijas vista. Kādi ir varianti? 4) kur nopirkt piparmētru ekstraktu utt.

BET šad un tad gribas redzēt šos cilvēkus dzīvē. Internets pagaidām vēl nepiedāvā pa vadiem nosūtīt „šo te, ko tev noteikti vajag pagaršot”. Un sarunas, veikli pirkstiem slīdot pār taustiņiem, mums nevar aizstāt rosīšanos īstā virtuvē, acu skatienus, smaidus, dzīvās sarunas, siltus rokas spiedienus, apskāvienus un glāžu šķindoņu, saskandinot. Tas dalītais prieks dubultojas, kā māca veca gudrība. Un labi, ka tā.

Mūsu grāmata

Citi stāsti

Brokastis “Zaļajā salā”

Brokastis “Zaļajā salā”

Vai maz jāpārliecina kāds, ka vietās, kur ceļojot paliec pa nakti, labas brokastis ir ļoti svarīgas. Putriņa ar pašvārītu ievārījumu. Mazas uzkodas, kas mainās, atkarībā no gadalaika un saimnieku iedvesmas. Zaļumi un dārzeņi. Bekons un omlete. Pildītas biezpiena pankūkas. Kafijas kanna. Noslēgumā – mazs rupjmaizes kārtojums. Galdi ar baltiem galdautiem, saklāti verandā ar skatu uz dārzu.

Meteņi Vecumniekos

Meteņi Vecumniekos

Kas ir īstais Zemgales budēlis? To šogad braucām lūkoties uz Vecumniekiem, kur jau piekto gadu senās Meteņu tradīcijas atjauno ar prieku un sparu.

Mūsu sadarbības partneri

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Par autortiesībām

Šeit publicētais saturs (teksts un attēli) ir aizsargāti saskaņā ar Latvijas Republikas Autortiesību likumu. Jebkura šo materiālu pilnīga vai daļēja izmantošana pārpublicēšanai ir aizliegta bez "Garšīgā Latvija" rakstiskas atļaujas.

Par datu aizsardzību

Sadaļā Par privātumu variet lasīt detalizētāku aprakstu par to, kā tiek izmantoti Jūsu lietotāja dati.

 

Projekta atbalstam

Respektējot jūsu lietošanas ērtības, mēs nepārdodam reklāmas vietas mūsu mājas lapā, tādēļ aicinām atbalstīt šī un citu mūsu projektu attīstību, ziedojot mūsu sadarbības partnerim – Izglītības un kultūras atbalsta biedrībai Balta