Riekstiņi ar iebiezināto pienu

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Ievads

Gatavo Skaidrīte Priedeslaipa

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

06/06/2015

Riekstiņi ir ar vārītu kondensēto pienu pildīti smilšu mīklas cepumi, kuru pagatavošanai vajadzīgas valriekstu čaulām līdzīgas metāla formiņas. Padomju laikā tās ražoja Rīgā rūpnīcā Darba Spars, par ko liecina formās iepresētais pazīstamais logotips. Mums kaimiņos joprojām atrodas Darba Spara firmas veikals, bet tādas formas tur nopirkt vairs nevar. Ja mammas vai vecmammas tās nav atstājušas mantojumā, jāmeklē vai nu Latgalītes tirgū, vai interneta veikalos. Paskatījos, ka tās tiešām tur ir atrodamas, gan jaunas, gan lietotas. Internetā ir nopērkams arī uzlabotais variants – elektriskā riekstiņu panna, kurā atvieglots cepumu veidošanas process. Atliek tikai ielikt mīklu un piespiest vāku – riekstiņi gatavi!

Paši neesam pārbaudījuši, kā strādā piegādes, interneta dzīlēs atradām dažus piedāvājumus riekstiņu cepšanas ierīcēm:

riekstiņu cepamās iekārtas no ASV,

elektriskā riekstiņu cepamā panna tirdzniecības vietnē e-bay.

Cepumi ir ģeniāli vienkārši un garšo gandrīz visiem, īpaši bērniem. Paldies atjautīgajam, šķiet, krievu konditoram, kurš savulaik nolēmis nošpikot no mātes dabas valrieksta formu. Tā ir ne tikai nevainojami skaista, bet arī divas kopā saliktās pusītes glabā noslēpumu – saldo pildījumu. Diemžēl neatradu informāciju par receptes vēsturisko izcelsmi, bet Latvijas konditori atceras, ka recepte nākusi no Krievijas. To apliecina arī fakts, ka internetā publikācijās angļu valodā var atrast šos cepumus ar nosaukumu „oreshki”.

Tālajos laikos, kad riekstiņus izgudroja, veikalos nebija iespējams iegādāties jau vārītu kondensēto pienu. Pirkuši balto, šķidro variantu un metāla kārbu vārījuši divas stundas. Ir dzirdēti traki stāsti par kārumniekiem, kuri kārbu vārījuši nevis katlā ar ūdeni, bet „sausā” veidā. Tas beidzies ar briesmīgu sprādzienu, pēc kura visa virtuve bijusi vienmērīgi piešķaidīta ar lipīgo, cukuraino masu. Pēc tādiem notikumiem sekojis remonts, un labi vēl, ja nebija cietuši cilvēki. Tagad varam veikalā nopirkt gatavu, vārītu kondensēto pienu metāla kārbās, tirgū var nopirkt sveramo. Arī smilšu mīklu varam gatavot paši vai arī nopirkt. Es tomēr esmu par mājās gatavotu mīklu, jo tad paši varam izvēlēties, vai lietot sviestu vai labas kvalitātes margarīnu, to garša noteikti atšķiras no pasaulē lētākā margarīna garšas. Ražotāji ir ieinteresēti peļņā, tas jau saprotams. Bet mēs varam izvēlēties par labu garšai.

Šeit publicētās receptes autore ir Skaidrīte Priedeslaipa. Mīļš paldies viņai par veltīto darbu, laiku un padomiem. Skaidrīte no skata ir trausla un smalka, bet tas viņai nav traucējis savulaik apgūt smagā auto un motocikla vadīšanas prasmi, just līdzi Latvijas hokejistiem un dzīvē paveikt smagus darbus. Skaidrītei piemīt neizsīkstoša enerģija, interese par apkārt notiekošo, darba kolektīvā vienmēr bijusi pirmā kā pie ikdienas pienākumiem, tā pie dancošanas ballēs. Tagad viņa ir brīvkundze, mīļa omīte savā ģimenē, priecājas par meitu un mazbērniem. Pati bijusi vienīgā meita saviem vecākiem, ļoti mīlēts bērns, dzimusi un augusi Pārdaugavā, Rīgā. Skaidrīte mums atnesa fotogrāfijas no Latvijas pirmskara laikiem, no savas bērnības. Pārdaugavā, tagadējā Lielirbes ielā, viņas tēvam Eduardam Upītim piederējusi māja un lielas siltumnīcas. Vēlāk, pēc kara, padomju vara tās nacionalizējusi, bet tēvs Eduards Upītis kā diplomēts agronoms strādājis pie Mārupes saimniecības dibināšanas. Šoreiz bez ēdiena bildēm pievienojam dažas vēsturiskās fotogrāfijas kā interesantas laikmeta liecības.

Skaidrīte ar tēta audzētajiem ziediem

Skaidrītes tēvs ar draugu savā siltumnīcā Lielirbes ielā, un no pašu audzētajām vīnogām izveidots āzis

Ar mammu un tēti

Skaidrīte ar zirgiem un savu moci

Skaidrīte ar savu iesvētību bildi no 1957. gada

Vēl pavisam nesen Skaidrīte ir cepusi riekstiņus pēc pasūtījuma kādai privātai konditorejai. Šeit publicējam riekstiņu recepti, kas patiešām ir perfekta. Skaidrīte dalās ar saviem knifiem – reizēm viņa klasisko recepti papildina ar grauzdētiem, sasmalcinātiem lazdu riekstiem, kurus iekaisa starp abām riekstiņu pusītēm. Reizēm pārsteigumam pildījumā ieliek pa veselam rieksta kodolam. Reizēm pildījumā iespiež marmelādes gabaliņus. Lai riekstiņi izdotos labi, mīklas gatavošana jāievēro precīzi pēc receptes. Svarīgi, lai mīkla formiņās būtu ne par biezu un ne par plānu. Jārēķinās, ka tā cepoties pūtīsies. Ja būs par plānu, cepums salūzīs, ņemot ārā no formas. Ja būs par biezu, nebūs vietas pildījumam. Svarīgi arī mīklas gatavošanā labākas struktūras dēļ lietot pūdercukuru. Skaidrīte ievērojusi, ka veikalā var iegādāties riekstiņus, kuros mīklas ir krietni vairāk nekā pildījuma, jo naudas ziņā tas ražotājam ir ietaupījums. Bet tie vairs nav īsteni riekstiņi.

Sastāvdaļas

  • 500 g miltu
  • 160 g pūdercukura
  • 300 g sviesta vai labas kvalitātes cepamā margarīna 82 %
  • 1 ola
  • Šķipsna vaniļas cukura
  • 1 tējkarote cepamā pulvera vai dzeramās sodas
  • Šķipsna sāls
  • 2 kārbas vārīta kondensētā piena

Soļi

Solis 1

Sviestu sagriež gabaliņos vai sarīvē uz rupjās rīves, apkaisa ar miltiem un pūdercukuru, pievieno cepamo pulveri, sāli un vaniļas cukuru, ar pirkstiem saberž drupačās. Pievieno olu, ātri samīca mīklu bumbā. Ietin mīklu pārtikas plēvē un atstāj uz pusstundu nostāvēties.

Solis 2

Cepumu formiņas ieziež ar cepamajā eļļā samērcētu otu.

Solis 3

Mīklu izveltnē garā rullītī, to ar nazi sagriež līdzīgos gabaliņos. Pamēģina, cik liels gabaliņš ir vajadzīgs katrai formiņai.

Solis 4

Mīklas gabaliņus saliek pa formām.

Solis 5

Ar pirkstu mīklu vienmērīgā biezumā izlīdzina pa visu formu.

Solis 6

Formiņas saliek uz cepamās plāts.

Solis 7

Uzkarsē cepeškrāsni uz 180 °C temperatūru. Cepumus cep apmēram 10 minūtes, līdz tie ir zeltaini brūni.

Solis 8

Cepumus nedaudz padzesē un apmet otrādi. Cepumus izņem no formām. Ja tie ir piecepušies, formu atsit pret galdu, līdz cepums izlec laukā.

Solis 9

Pilda cepumu pusītes ar vārītu kondensēto pienu.

Solis 10

Pusītes saliek kopā. Pēc vēlēšanās šajā brīdī cepumos var ielikt pārsteigumu – lazdu rieksta kodolu, valrieksta vai marmelādes gabaliņu.

Solis 11

Cepumus sakārto traukā, ēd pats un cienā visus labos cilvēkus savā tuvumā.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Medus piparkūkas

Medus piparkūkas

Mājās gatavota piparkūku mīkla ir īsta mīkla. Vismaz tā tas bija man līdz šim gadam. Beidzot TAS ir noticis: esmu izveidojusi savu ideālo recepti.

Rudzu piparkūkas

Rudzu piparkūkas

Ar piparkūku recepti dalāmies pašā Ziemassvētku priekšvakarā. Zināms, ka labāk mīklu gatavot kādu laiku iepriekš un nobriedināt, bet būs labi arī tad, ja samīcīsiet to tikai kādu dienu vai pat dažas stundas pirms cepšanas.

Mūsu sadarbības partneri