Cepti vistas stilbiņi

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Sen aiz kalniem laiki, kad pie pusdienām saklāta galda pieauga spriedze, kuram no laimīgajiem tiks abi ceptas vistas stilbiņi, un to nevarēja būt vairāk par diviem. Kopš vistu fabrikas lepojas ar labi audzinātiem broileriem, par kuru audzēšanu detaļās laikam labāk neko nezināt, stilbiņu pietiek visiem.

Esam baudījuši visādus pagatavošanas veidus, bet mūsu iecienītākais ir un paliek pavisam vienkāršs – stilbiņi, ķiploki, sāls un pipari. Piedevām ir divi varianti – krāsnī cepti dārzeņi vai krāsainie rīsi. Šoreiz pievienojam rīsus.

Sastāvdaļas

  • 12 vistu stilbiņi
  • 2 lieli burkāni
  • 4 – 5 ķiploka daiviņas
  • nedaudz eļļas
  • sāls, malti melnie pipari

Piedevām

  • 1 krūze gargraudu rīsu
  • 2 krūzes ūdens
  • 1 krūze svaigu vai saldētu zaļo zirnīšu
  • sāls

Pasniegšanai

  • laba tomātu mērce

Soļi

Solis 1

Cepeškrāsni ieslēdz uz 200 °C, režīmā ar ventilatoru.

Solis 2

Stilbiņus nomazgā, nosusina, liek bļodā.

Solis 3

Burkānus nomizo, sagriež garenās šķēlēs, liek pie gaļas.

Solis 4

Nomizo un sasmalcina ķiplokus, pievieno stilbiņiem un burkāniem.

Solis 5

Stilbiņus un burkānus pārkaisa ar sāli, pievieno nedaudz eļļas un kārtīgi izmaisa, lai gaļa un burkānu gabali būtu vienmērīgi pārklāti ar eļļas, ķiploku un sāls maisījumu.

Solis 6

Cepešpannu izklāj ar cepamo papīru, kārto pamīšus stilbiņus un burkānus, gaļai pārkaisa maltus melnos piparus. Liek krāsnī cepties.

Solis 7

Uzvāra katliņā 2 krūzes ūdens, pievieno šķipsnu sāls, pieber 1 krūzi rīsus, uzliek vāku un samazina plīts siltumu uz minimālo (es uz elektriskās plīts lieku režīmu 1). Uzbriedina rīsus instrukcijā paredzēto laiku.

Solis 8

Stilbiņus un burkānu gabalus, kad tie no vienas puses apcepušies brūni, apgriež uz otru pusi.

Solis 9

Kad gaļa brūna arī no otras puses, pārbauda gatavību – gaļai viegli jānāk nost no kaula un iedurot nedrīkst būt sārta sula. Stilbiņus liek bļodā, burkānus uz dēlīša sagriež mazos gabaliņos.

Solis 10

Kad rīsi gatavi, pievieno no cepešpannas vistas taukus, burkānu gabaliņus, zaļos zirnīšus, apmaisa un karsē vēl piecas minūtes. Pasniedz kopā ar stilbiņiem un labu tomātu mērci.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Viltotais zaķis

Viltotais zaķis

Ēdiens, kas ietaupīs jūsu laiku, atbrīvojot no stāvēšanas pie plīts

Jēra stilba cepetis

Jēra stilba cepetis

Daudzviet kristīgās ticības zemēs Lieldienās gatavo jēra stilba cepeti. Iespējams, tas saistīts ar kristīgajiem simboliem, jēru kā upuri. Iespējams, tradīcija pastāv vēl no laikiem, kad gaļas lietošanu uzturā noteica gada ritms un dabīgais lopu vairošanās cikls.

Mūsu sadarbības partneri