Cepti vistas stilbiņi

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Sen aiz kalniem laiki, kad pie pusdienām saklāta galda pieauga spriedze, kuram no laimīgajiem tiks abi ceptas vistas stilbiņi, un to nevarēja būt vairāk par diviem. Kopš vistu fabrikas lepojas ar labi audzinātiem broileriem, par kuru audzēšanu detaļās laikam labāk neko nezināt, stilbiņu pietiek visiem.

Esam baudījuši visādus pagatavošanas veidus, bet mūsu iecienītākais ir un paliek pavisam vienkāršs – stilbiņi, ķiploki, sāls un pipari. Piedevām ir divi varianti – krāsnī cepti dārzeņi vai krāsainie rīsi. Šoreiz pievienojam rīsus.

Sastāvdaļas

  • 12 vistu stilbiņi
  • 2 lieli burkāni
  • 4 – 5 ķiploka daiviņas
  • nedaudz eļļas
  • sāls, malti melnie pipari

Piedevām

  • 1 krūze gargraudu rīsu
  • 2 krūzes ūdens
  • 1 krūze svaigu vai saldētu zaļo zirnīšu
  • sāls

Pasniegšanai

  • laba tomātu mērce

Soļi

Solis 1

Cepeškrāsni ieslēdz uz 200 °C, režīmā ar ventilatoru.

Solis 2

Stilbiņus nomazgā, nosusina, liek bļodā.

Solis 3

Burkānus nomizo, sagriež garenās šķēlēs, liek pie gaļas.

Solis 4

Nomizo un sasmalcina ķiplokus, pievieno stilbiņiem un burkāniem.

Solis 5

Stilbiņus un burkānus pārkaisa ar sāli, pievieno nedaudz eļļas un kārtīgi izmaisa, lai gaļa un burkānu gabali būtu vienmērīgi pārklāti ar eļļas, ķiploku un sāls maisījumu.

Solis 6

Cepešpannu izklāj ar cepamo papīru, kārto pamīšus stilbiņus un burkānus, gaļai pārkaisa maltus melnos piparus. Liek krāsnī cepties.

Solis 7

Uzvāra katliņā 2 krūzes ūdens, pievieno šķipsnu sāls, pieber 1 krūzi rīsus, uzliek vāku un samazina plīts siltumu uz minimālo (es uz elektriskās plīts lieku režīmu 1). Uzbriedina rīsus instrukcijā paredzēto laiku.

Solis 8

Stilbiņus un burkānu gabalus, kad tie no vienas puses apcepušies brūni, apgriež uz otru pusi.

Solis 9

Kad gaļa brūna arī no otras puses, pārbauda gatavību – gaļai viegli jānāk nost no kaula un iedurot nedrīkst būt sārta sula. Stilbiņus liek bļodā, burkānus uz dēlīša sagriež mazos gabaliņos.

Solis 10

Kad rīsi gatavi, pievieno no cepešpannas vistas taukus, burkānu gabaliņus, zaļos zirnīšus, apmaisa un karsē vēl piecas minūtes. Pasniedz kopā ar stilbiņiem un labu tomātu mērci.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Koča. Grūbu biezputra

Koča. Grūbu biezputra

10. oktobrī atzīmē Starptautisko putras dienu. Tam par godu dalīsimies ar kočas recepti. Šo gardo miežu grūbu putru mums gatavoja Edīte Krastiņa, saimniece no Rūjienas puses. Un gatavoja to īstā maizes krāsnī.

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Ja man būtu restorāns, es šo recepti iekļautu pastāvīgajā ēdienkartē, tik laba tā ir. Iedvesmu smēlos veģetāro ēdienu pavārgrāmatā “Green Kitchen at Home: Quick and Healthy Vegetarian Food for Every Day” (David Frenkiel, Luise Vindahl, 2017) publicētā receptē “Beet bourguignon”.

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.

Mūsu sadarbības partneri