Cepti kartupeļi

Apiņu dzinumi

Ceptus apiņu dzinumus pagājušajā gadā ieraudzīju lieliskās mikoloģes Inetas Danieles Facebook profilā. Vienmēr ir interesanti pamēģināt ko jaunu. Līdz šai dienai apiņus zinājām tikai kā alus brūvēšanai nepieciešamus augus. Palūkojos gar sētmali – jā, apiņi pašā plaukumā!

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ceptiem kartupeļiem varētu uzrakstīt slavinājumu vairāku sējumu apjomā. Tas ir visdemokrātiskākais ēdiens, garšo gandrīz visiem. Tos var atrast uz studentu galda, un tos pasniedz kā piedevas smalkos restorānos.
Lai cepti kartupeļi sagādātu patiesu baudu, tos jāprot izcept ar brūnu garoziņu, lai iekšpuse būtu mīksta un miltaina, bet šķēlītes – smukas un nesalūzušas. Cepšanai labāk izvēlēties kartupeļu miltainās šķirnes.

Mājās šis ēdiens ir no retajiem, kas pieejams gandrīz vienmēr, jo kartupeļi un vismaz nedaudz eļļas vai sviesta ir pieejami katrā latviešu mājā. Ja vēl ir kādas bekona šķēlītes, tas ir vēl labāk. Un ja vēl atrodas kāds sīpols un dažas olas, laime garantēta.

Ceptiem kartupeļiem dažādības pēc pirms pašām cepšanas beigām var pievienot sausu biezpienu, kas kļūs nedaudz staipīgs, līdzīgs sieram.

Vēl viens labs variants ir kartupeļi + sīpoli + tomāti + olas + sāls + pipari.

Galvenais, kartupeļus ēst uzreiz pēc cepšanas, iespējami karstus. Ja tie uz pannas atdziest, tie uzsūc liekās taukvielas.

Sastāvdaļas

  • 8 vidēji kartupeļi (4 ēdājiem)
  • 8 bekona šķēlītes (svaigas vai žāvētas)
  • 8 olas
  • pēc izvēles sīpols
  • sāls

Dažādībai

  • 100 – 200g sausa biezpiena
    un/vai
  • svaigs sīpols
  • tomāti
  • malti melnie pipari

Pasniegšanai

  • skābs krējums

Soļi

Solis 1

Kartupeļus nomazgā, nomizo, sagriež plānās šķēlītēs.

Solis 2

Bekonu sagriež plānās šķēlītēs.

Solis 3

Apcep no abām pusēm.

Solis 4

Kartupeļus pievieno bekonam, apmaisa.

Solis 5

Uzkaisa sāli. Cep, ik pēc brīža apmaisot.

Solis 6

Kartupeļi gatavi, kad kļuvuši brūni un kraukšķīgi.

Solis 7

Pēc vēlēšanās var cepot pievienot gredzenos sagrieztu sīpolu un vēl nedaudz pacept, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi.

Solis 8

Uzšķiļ olas, pārkaisa sāli, cep gatavas kā vēršacis, vai samaisot ar kartupeļiem.

Solis 9

Dažādības pēc pirms pašām cepšanas beigām var pievienot sausu biezpienu, kas kļūs nedaudz staipīgs, līdzīgs sieram.

Solis 10

Ēd tāpat, vai pievienojot skābu krējumu, piekožot mazsālītus vai marinētus gurķīšus, piedzerot krūzi kefīra vai rūgušpiena.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Apiņu dzinumi

Apiņu dzinumi

Ceptus apiņu dzinumus pagājušajā gadā ieraudzīju lieliskās mikoloģes Inetas Danieles Facebook profilā. Vienmēr ir interesanti pamēģināt ko jaunu. Līdz šai dienai apiņus zinājām tikai kā alus brūvēšanai nepieciešamus augus. Palūkojos gar sētmali – jā, apiņi pašā plaukumā!

Pasta ar Boloņas mērci

Pasta ar Boloņas mērci

Pasta ar Boloņas mērci, vai tomēr makaroni? Kā tos sauc jūsu mājās? Tik ātri un vienkārši pagatavojams, garšīgs ēdiens, noteikti izdosies arī pilnīgiem iesācējiem. Mērci var gatavot lielāku katliņu, otrā dienā tikai atliek uzvārīt svaigus makaronus. Mērci var arī sasaldēt dienām, kad nav laika gatavot.

Pildīts patisons

Pildīts patisons

Ciemojoties mājās pie laimīgajiem cilvēkiem, kuriem ir dārzs, bieži gadās dāvanā saņemt pašu ekoloģiski audzētus, gardus un daiļus ciemakukuļus.

Mūsu sadarbības partneri