Cepti kartupeļi

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ceptiem kartupeļiem varētu uzrakstīt slavinājumu vairāku sējumu apjomā. Tas ir visdemokrātiskākais ēdiens, garšo gandrīz visiem. Tos var atrast uz studentu galda, un tos pasniedz kā piedevas smalkos restorānos.
Lai cepti kartupeļi sagādātu patiesu baudu, tos jāprot izcept ar brūnu garoziņu, lai iekšpuse būtu mīksta un miltaina, bet šķēlītes – smukas un nesalūzušas. Cepšanai labāk izvēlēties kartupeļu miltainās šķirnes.

Mājās šis ēdiens ir no retajiem, kas pieejams gandrīz vienmēr, jo kartupeļi un vismaz nedaudz eļļas vai sviesta ir pieejami katrā latviešu mājā. Ja vēl ir kādas bekona šķēlītes, tas ir vēl labāk. Un ja vēl atrodas kāds sīpols un dažas olas, laime garantēta.

Ceptiem kartupeļiem dažādības pēc pirms pašām cepšanas beigām var pievienot sausu biezpienu, kas kļūs nedaudz staipīgs, līdzīgs sieram.

Vēl viens labs variants ir kartupeļi + sīpoli + tomāti + olas + sāls + pipari.

Galvenais, kartupeļus ēst uzreiz pēc cepšanas, iespējami karstus. Ja tie uz pannas atdziest, tie uzsūc liekās taukvielas.

Sastāvdaļas

  • 8 vidēji kartupeļi (4 ēdājiem)
  • 8 bekona šķēlītes (svaigas vai žāvētas)
  • 8 olas
  • pēc izvēles sīpols
  • sāls

Dažādībai

  • 100 – 200g sausa biezpiena
    un/vai
  • svaigs sīpols
  • tomāti
  • malti melnie pipari

Pasniegšanai

  • skābs krējums

Soļi

Solis 1

Kartupeļus nomazgā, nomizo, sagriež plānās šķēlītēs.

Solis 2

Bekonu sagriež plānās šķēlītēs.

Solis 3

Apcep no abām pusēm.

Solis 4

Kartupeļus pievieno bekonam, apmaisa.

Solis 5

Uzkaisa sāli. Cep, ik pēc brīža apmaisot.

Solis 6

Kartupeļi gatavi, kad kļuvuši brūni un kraukšķīgi.

Solis 7

Pēc vēlēšanās var cepot pievienot gredzenos sagrieztu sīpolu un vēl nedaudz pacept, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi.

Solis 8

Uzšķiļ olas, pārkaisa sāli, cep gatavas kā vēršacis, vai samaisot ar kartupeļiem.

Solis 9

Dažādības pēc pirms pašām cepšanas beigām var pievienot sausu biezpienu, kas kļūs nedaudz staipīgs, līdzīgs sieram.

Solis 10

Ēd tāpat, vai pievienojot skābu krējumu, piekožot mazsālītus vai marinētus gurķīšus, piedzerot krūzi kefīra vai rūgušpiena.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Klučkas

Klučkas

Klučkas ir Vidzemes novada ēdiens. Recepte nāk no Līgas Ivanovas ģimenes Skrīveros. Ģimenē klučkas vienmēr taisījuši pēc lielākiem rudens darbiem, atceras Līgas mamma Rasma Volfārte. Tad sēdušies visi kopā pie saimes galda.

Ratatujs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatujs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatujs ir dārzeņu ēdiens, kurā vasaras krāsas un garšas izpaužas visā pilnībā. To pagatavojām no dārzniecības “Dobītes” varenās ražas, ar ko ciemošanās reizē mūs apdāvināja Sandra Marcinkēviča.

Mūsu sadarbības partneri