Cepti kartupeļi

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ceptiem kartupeļiem varētu uzrakstīt slavinājumu vairāku sējumu apjomā. Tas ir visdemokrātiskākais ēdiens, garšo gandrīz visiem. Tos var atrast uz studentu galda, un tos pasniedz kā piedevas smalkos restorānos.
Lai cepti kartupeļi sagādātu patiesu baudu, tos jāprot izcept ar brūnu garoziņu, lai iekšpuse būtu mīksta un miltaina, bet šķēlītes – smukas un nesalūzušas. Cepšanai labāk izvēlēties kartupeļu miltainās šķirnes.

Mājās šis ēdiens ir no retajiem, kas pieejams gandrīz vienmēr, jo kartupeļi un vismaz nedaudz eļļas vai sviesta ir pieejami katrā latviešu mājā. Ja vēl ir kādas bekona šķēlītes, tas ir vēl labāk. Un ja vēl atrodas kāds sīpols un dažas olas, laime garantēta.

Ceptiem kartupeļiem dažādības pēc pirms pašām cepšanas beigām var pievienot sausu biezpienu, kas kļūs nedaudz staipīgs, līdzīgs sieram.

Vēl viens labs variants ir kartupeļi + sīpoli + tomāti + olas + sāls + pipari.

Galvenais, kartupeļus ēst uzreiz pēc cepšanas, iespējami karstus. Ja tie uz pannas atdziest, tie uzsūc liekās taukvielas.

Sastāvdaļas

  • 8 vidēji kartupeļi (4 ēdājiem)
  • 8 bekona šķēlītes (svaigas vai žāvētas)
  • 8 olas
  • pēc izvēles sīpols
  • sāls

Dažādībai

  • 100 – 200g sausa biezpiena
    un/vai
  • svaigs sīpols
  • tomāti
  • malti melnie pipari

Pasniegšanai

  • skābs krējums

Soļi

Solis 1

Kartupeļus nomazgā, nomizo, sagriež plānās šķēlītēs.

Solis 2

Bekonu sagriež plānās šķēlītēs.

Solis 3

Apcep no abām pusēm.

Solis 4

Kartupeļus pievieno bekonam, apmaisa.

Solis 5

Uzkaisa sāli. Cep, ik pēc brīža apmaisot.

Solis 6

Kartupeļi gatavi, kad kļuvuši brūni un kraukšķīgi.

Solis 7

Pēc vēlēšanās var cepot pievienot gredzenos sagrieztu sīpolu un vēl nedaudz pacept, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi.

Solis 8

Uzšķiļ olas, pārkaisa sāli, cep gatavas kā vēršacis, vai samaisot ar kartupeļiem.

Solis 9

Dažādības pēc pirms pašām cepšanas beigām var pievienot sausu biezpienu, kas kļūs nedaudz staipīgs, līdzīgs sieram.

Solis 10

Ēd tāpat, vai pievienojot skābu krējumu, piekožot mazsālītus vai marinētus gurķīšus, piedzerot krūzi kefīra vai rūgušpiena.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Koča. Grūbu biezputra

Koča. Grūbu biezputra

10. oktobrī atzīmē Starptautisko putras dienu. Tam par godu dalīsimies ar kočas recepti. Šo gardo miežu grūbu putru mums gatavoja Edīte Krastiņa, saimniece no Rūjienas puses. Un gatavoja to īstā maizes krāsnī.

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Ja man būtu restorāns, es šo recepti iekļautu pastāvīgajā ēdienkartē, tik laba tā ir. Iedvesmu smēlos veģetāro ēdienu pavārgrāmatā “Green Kitchen at Home: Quick and Healthy Vegetarian Food for Every Day” (David Frenkiel, Luise Vindahl, 2017) publicētā receptē “Beet bourguignon”.

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.

Mūsu sadarbības partneri