Caunīšu saldskābmaize

Annas Romanovskas rupjmaize

Ar šo rudzu rupjmaizes recepti dalās Anna Roamer, un tā nāca kā liels pārsteigums. Ar Annu pagājušā gadsimta astoņdesmitajos vienā laikā mācījos “lietišķajos” (Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

11/04/2018
Ja rudzu ierauga formas maizes recepte un cepšanas prasme pie manis atnāca viegli (par ko paldies Mārcim Bendikam!), tad ar saldskābmaizi nonācu ilgstošos radošos meklējumos. Lieta tāda, ka recepšu ir daudz, un katrā tās avotā atšķiras. Pētīju grāmatas, dāvanā saņemtas Ulmaņlaiku recepšu klades, internetu, bija arī zvans draugam. Kādu citu reizi uzrakstīšu, kā man veicās, ar kādām grūtībām sastapos un kādus risinājumus atradu, līdz nonācu pie kaut cik apmierinoša rezultāta. Tomēr likās, ka jābūt labāk, ka vēl nav īsti un pareizi.

Viesmīlīgās lauku mājas "Caunītes" Ozolnieku pagastā

Tāpēc tik ļoti nopriecājos, kad projekta “Satiec savu meistaru 2018” programmā izlasīju, ka lauku mājās “Caunītes” būs saldskābmaizes cepšanas meistarklase. Tā nu pienāca gaidītā svētdiena – pati pirmā siltā svētdiena šajā pavasarī. Mums tik ļoti paveicās, jo saimniece Santa Rubene ļāva pievienoties grupai, kura jau bija nokomplektēta, milzum liels paldies par to. Galu beigās atbrauca mazāk cilvēku, un varējām darboties līdzi un tikt pie savas maizītes.

Ak, cik pazīstama ir šī situācija apmācībās, kurām var pieteikties bez maksas!!! Cilvēki, nu lūdzu, vismaz piezvaniet, ja jums nāk miegs/esat saslimuši/vienkārši slinkums – jūsu vietā būtu varējuši atbraukt citi, kuriem nepaveicās pieteikties pirmajiem! Un atbraukušajiem to sliņķu vietā ir neērti no saimniekiem, kuri ir tik rūpīgi gatavojušies, gaidījuši, veltījuši savu laiku un resursus. Jo “Satiec savu meistaru” ir pasākums, kur amatnieki dalās ar savām pamatīgi izkoptajām zināšanām brīvprātīgā un dāsnā veidā, to neapmaksā fondi vai pašvaldības.

"Satiec savu meistaru 2018" dalībnieki "Caunītēs" ar siltiem klaipiņiem

Lai nu kā, šoreiz tieši mums paveicās: tikām pie receptes, ierauga, varējām pamēģināt, kādai jābūt mīklai, veidot savu kukulīti, uzzināt visu par bīdeļmiltiem, abrām, maizes krāsns kurināšanu. Un ko cepšanas laikā labāk pašaut maizei apakšā, ko nozīmē maizes apsēklošana, arī dažus buramvārdus, un tad jau maize bija gatava. Tad to siltu un kūpošu saimniece sasedza maigām rokām, lai kukuļi mazliet atdziest.

Ja vien varētu, mēs jums nodotu šo maizes smaržu!

Un tad nāca pats saldākais brīdis, kad beidzot varēja nogaršot siltu, smaržīgu riku. Viena šķēle pēc otras, tā divi kukuļi neticami ātri noēdās. Kā izgaršodams teica meistarklases dalībnieks Valdis Pavlovskis, Santas saldskābmaizes garša ir ļoti harmoniska un izlīdzsvarota. Ķimeņu daudzums – ne par daudz un ne par maz. Un sēkliņu mētelīša kraukšķīgums izcēla maizes maigo iekšpusi.

Katrs savu silto kukuli saņēma uz mājām, iesaiņotu brūnā papīra turziņā, ko greznoja uzlīme ar informāciju par maizi un māju. Viss perfekti līdz pēdējam sīkumam. Paldies, Santa, par sirsnīgo uzņemšanu, dalīšanos zināšanās, par maizi un lielisko svētdienu! Paldies arī visiem dalībniekiem par kompāniju!

Izcept īstu maizi nav joka lieta, šo prasmi var mācīties gadiem. Tāpēc ir labi, ja vari smelties pieredzi no meistara. Ja ir nopietna interese, piesakies uz Santas meistarklasi.

#Veģetārs ēdiens #Latviešu virtuves klasika #Mājās cepta maize

Sastāvdaļas

Ieraugam

  • 1.67 l ūdens
  • 0.533 kg rudzu bīdeļmiltu (tie nav parastie rupja maluma rudzu milti!)
  • 21 g ķimeņu sēklu

Mīklai

  • 53 g sāls
  • 167 g brūnā cukura
  • 1.4 kg rudzu bīdeļmiltu
  • 0.4 kg kviešu miltu
  • Ieraugs no iepriekšējās cepšanas
  • Pēc vēlēšanās sēkliņas kukuļa apvārtīšanai
  • Kļavu lapas vai klijas paklāšanai cepšanas laikā (ja cep elektriskajā cepeškrāsnī, var lietot cepamo papīru)

 

No šī daudzuma izcepsi 2 tik lielus kukuļus, kādi redzami bildēs

Soļi

Solis 1

Uzkarsē ūdeni, līdz sāk virmot sīki burbulīši, tas sāk sīkt, bet vēl nevārās.

Solis 2

Miltus un ķimenes ber abrā, noplaucē ar karsto ūdeni, plaucējumu kārtīgi izklapē ar menti un atstāj atdzist uz 4 stundām.

Solis 3

Ieraugam piejauc nedaudz silta ūdens, lai atdzīvojas.

Solis 4

Kad plaucējums atdzisis, var pievienot ieraugu un izmaisīt. Masai jābūt rauga pankūku mīklas konsistencē. Sasedz un atstāj uz 8 stundām.

Solis 5

Sāli un cukuru vienā traukā sajauc kopā un pārkaisa ieraugam.

Solis 6

Abrā iesijā kviešu un rudzu miltus.

Solis 7

Mīklu mīca, līdz tā atlec no rokām (rokām jābūt stiprām un jāiemācās pareizas kustības).

Solis 8

Mīklu nogludina mitrām rokām, pārkaisa miltus, uzvelk stiprās zīmes un norunā buramvārdus. Sasedz un liek uzrūgt uz vēl 2–2.5 stundām.

 Solis 9

Pa to laiku ar skuju koka malku kurina krāsni, līdz ir sasniegta 300 °C temperatūra.
Ja cep elektriskajā cepeškrāsnī, to laicīgi uzkarsē uz 250, ja iespējams, 300 °C temperatūru.

Solis 10

Kad malkas krāsns gatava, tā jāatbrīvo no oglēm (Santas krāsns ir tā mūrēta, ka ogles pa speciāli ierīkotu spraugu var sarušināt tām paredzētā vietā, kur tās lēni atdziest).

Solis 11

Ar izmērcētu bērzu lapu slotiņu izmazgā krāsns klonu.

Solis 12

Kad mīkla izrūgusi, to sadala un taisa kukuļus, slapjām rokām veidojot vēlamo formu. Mīklu nav vēlams spiest, lai saglabātu uzrūgušo struktūru. Ja vēlas, kukuli var apvārtīt sēkliņu maisījumā.

Solis 13

Kukuli liek uz plāts, kas izklāta kļavu lapām vai klijām. (Ja cep elektriskajā cepeškrāsnī, var lietot cepamo papīru.) Maizei var ievilkt svītras vai rakstus, vai iedurt caurumus, tas palīdzēs pret nevēlamu plaisu rašanos.

Solis 14

Kukuļus liek krāsnī cepties. Malkas krāsnī cepot, temperatūra pamazām krītas. Ja cep elektriskajā krāsnī, pēc 20 minūtēm temperatūru samazina uz 160 °C un cep vēl 40 minūtes.

Solis 15

Malkas krāsnī maizi cep 45 minūtes līdz 1 stundu. Kukuļi jāuzmana, ja tie apcepas nevienmērīgi dažādās krāsns zonās, tos var pamainīt vietām. Šī veida mīkla nav jūtīga pret temperatūras svārstībām, tāpēc to var droši darīt.

Solis 16

Kad maize gatava, to ar otu samitrina ar ūdeni, pagaida, lai liekais slapjums izgaro, un sasedz, lai tā atdziest lēni un vienmērīgi. Mazliet siltu maizi var nogaršot, bet īsto briedumu tā sasniegs nākamajā dienā, kad būs pilnībā atdzisusi. Tad garoziņa būs kļuvusi mīkstāka un mazliet izlīdzināsies pret mīkstumu.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Annas Romanovskas rupjmaize

Annas Romanovskas rupjmaize

Ar šo rudzu rupjmaizes recepti dalās Anna Roamer, un tā nāca kā liels pārsteigums. Ar Annu pagājušā gadsimta astoņdesmitajos vienā laikā mācījos “lietišķajos” (Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā).

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes.

Karaša. Ilzes Briedes recepte

Karaša. Ilzes Briedes recepte

Šoreiz Ilze piedāvā miežu karašas recepti, jo tā ir tipiska tieši Vidzemei. Tā ir ļoti iecienīta arī pie mūsu Ziemeļu kaimiņiem igauņiem.

Mūsu sadarbības partneri