Burkānu kēksi

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

29/09/2016

Burkānu kēksu recepti mums atsūtīja Daiga Štālberga–Senoussaoui, latviešu tekstilmāksliniece, kura dzīvo Parīzē un savu apciemojumu reizēs mūs lutina ar garšīgām dāvaniņām. Reiz Daigas ciemakukuļa grozā bija cukurotas ingvera lapiņas. Kad apjautājos, kā Daiga tās izmanto virtuvē, viņa atsūtīja šo brīnišķīgo kēksu recepti, kuru esam iemīļojuši un cepam regulāri.

Čili piparus gan esam aizvietojuši ar maltu kanēli un vaniļas cukuru, bet garšvielas un piedevas ikviens šai receptē var pievienot pēc savas gaumes, patikšanas un varbūt pat tā brīža virtuves plauktos atrodamām ēdamlietām.

Recepti publicējam, apsveicot Daigu ar lielisko izstādi, kuru var aplūkot vēl līdz 2. oktobrim. Ja esi Francijā, tuvu vietai, kur tā izstādīta vēsturiskās klostera telpās, aizej un izbaudi ilgāku gadu laikā radītos mākslas darbus – ažūrus, vieglus, smalkus, niansētus krāsu gammā un interesantus materiālu izvēlē. Sekojot līdzi Daigas daiļradei gadu gaitā, priecājamies, ka vairākos posmos radītais veido vienu saskaņotu kolekciju. To aplūkojot, jādomā, ko var paveikt divas mazas rokas, ja ir lielas idejas, talants un pamatīgas darbaspējas. Un kas ir jāpaveic latviešu māksliniecei, lai atrastu savu vietu lielas un senas kultūras zemē.

Vairāk informācijas šeit.

Liels paldies Didzim, kurš mūs aplaimo ar neticami labajām rozīnēm un aprikozēm no saviem ceļojumiem! Diemžēl Latvijā tādas atrast neizdodas. Bet cukurotu ingveru var nopirkt gan veikalos, gan Centrāltirgū. Labākais pēc mūsu garšas ir Seeberger ingvers.

Un lielumlielais paldies Daigai par ingveru un citām dāvaniņām, receptēm, un iespēju kaut mūsu datoru ekrānos ielūkoties viņas daiļajā izstādē!

Sastāvdaļas

  • 270 g miltu
  • 3 olas
  • 3 lieli burkāni
  • 150 g sviesta
  • 200 g cukura
  • 90 ml piena
  • 50 g cukurota ingvera
  • 150 g rozīņu vai žāvētu aprikožu (var ņemt pa daļai no abām)
  • 1–2 tējkarotes malta kanēļa
  • 2 tējkarotes cepamā pulvera
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • Šķipsniņa sāls

Glazūrai

  • 100 g pūdercukura
  • 2 ēdamkarotes sviesta
  • Nedaudz citronu sulas

Soļi

Solis 1

Burkānus nomizo un sarīvē uz smalkās rīves.

Solis 2

Cukuroto ingveru sagriež plānās šķēlītēs vai mazos gabaliņos.

Solis 3

Sakuļ olas ar sāli un cukuru.

Solis 4

Uzsilda pienu un izkausē tajā sviestu.

Solis 5

Olu masai pievieno miltus, pienā izkausēto sviestu, pīlādžus, rozīnes, ingveru un sarīvētos burkānus.

Solis 6

Formu ieziež ar sviestu un izkaisa ar miltiem. Mīklu lej formā.

Solis 7

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C un kēksu cep apmēram 35–45minūtes. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Ja tam iedurot nepieķeras mīkla, kēkss ir gatavs. Ja mīkla pielīp, pacep vēl nedaudz.

Solis 8

Gatavo glazūru. Pūdercukuru sajauc ar kausētu sviestu un tik daudz citronu sulas, lai veidojas nedaudz plūstoša glazūra. Glazūru tūlīt pārlej mazliet padzisušam kēksam un ļauj sacietēt.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Lakšu maizītes. Lakšu pīrāgs

Lakšu maizītes. Lakšu pīrāgs

Lakšu pīrāgs ir ļoti vienkāršs un bezgala garšīgs. Ja talkā ņemam gatavu kārtaino mīklu, to var pagatavot tiešām ātri. Es no sirds ieteiktu neskopoties un pirkt sviesta mīklu.

Zahertorte

Zahertorte

Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Siera kūka Leopards

Siera kūka Leopards

Bērnībā sapņos bieži redzēju karu. Laikam jau to filmu dēļ, ko mums regulāri rādīja padomju TV. Nu, kad karš tiešā tuvumā ir pavisam reāls, pie manis sapnī atnāca leopards. Mierināja, lai nebaidos. Viņš varot tikt galā arī ar lāci. Tad es to sapni izstāstīju savējiem, un tapa mūsu pirmā sadarbība ar jaunajiem robotiem.

Mūsu sadarbības partneri