Burkānu kēksi

Persiku torte Unas māsīca

Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

29/09/2016

Burkānu kēksu recepti mums atsūtīja Daiga Štālberga–Senoussaoui, latviešu tekstilmāksliniece, kura dzīvo Parīzē un savu apciemojumu reizēs mūs lutina ar garšīgām dāvaniņām. Reiz Daigas ciemakukuļa grozā bija cukurotas ingvera lapiņas. Kad apjautājos, kā Daiga tās izmanto virtuvē, viņa atsūtīja šo brīnišķīgo kēksu recepti, kuru esam iemīļojuši un cepam regulāri.

Čili piparus gan esam aizvietojuši ar maltu kanēli un vaniļas cukuru, bet garšvielas un piedevas ikviens šai receptē var pievienot pēc savas gaumes, patikšanas un varbūt pat tā brīža virtuves plauktos atrodamām ēdamlietām.

Recepti publicējam, apsveicot Daigu ar lielisko izstādi, kuru var aplūkot vēl līdz 2. oktobrim. Ja esi Francijā, tuvu vietai, kur tā izstādīta vēsturiskās klostera telpās, aizej un izbaudi ilgāku gadu laikā radītos mākslas darbus – ažūrus, vieglus, smalkus, niansētus krāsu gammā un interesantus materiālu izvēlē. Sekojot līdzi Daigas daiļradei gadu gaitā, priecājamies, ka vairākos posmos radītais veido vienu saskaņotu kolekciju. To aplūkojot, jādomā, ko var paveikt divas mazas rokas, ja ir lielas idejas, talants un pamatīgas darbaspējas. Un kas ir jāpaveic latviešu māksliniecei, lai atrastu savu vietu lielas un senas kultūras zemē.

Vairāk informācijas šeit.

Liels paldies Didzim, kurš mūs aplaimo ar neticami labajām rozīnēm un aprikozēm no saviem ceļojumiem! Diemžēl Latvijā tādas atrast neizdodas. Bet cukurotu ingveru var nopirkt gan veikalos, gan Centrāltirgū. Labākais pēc mūsu garšas ir Seeberger ingvers.

Un lielumlielais paldies Daigai par ingveru un citām dāvaniņām, receptēm, un iespēju kaut mūsu datoru ekrānos ielūkoties viņas daiļajā izstādē!

Sastāvdaļas

  • 270 g miltu
  • 3 olas
  • 3 lieli burkāni
  • 150 g sviesta
  • 200 g cukura
  • 90 ml piena
  • 50 g cukurota ingvera
  • 150 g rozīņu vai žāvētu aprikožu (var ņemt pa daļai no abām)
  • 1–2 tējkarotes malta kanēļa
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • Šķipsniņa sāls

Glazūrai

  • 100 g pūdercukura
  • 2 ēdamkarotes sviesta
  • Nedaudz citronu sulas

Soļi

Solis 1

Sarīvē burkānus.

Solis 2

Sakuļ olas ar sāli un cukuru.

Solis 3

Uzkarsē pienu, izkausē tajā sviestu.

Solis 4

Olu masai pievieno miltus, izkausēto sviestu ar pienu, piparus, rozīnes, cukātus, riekstus un sarīvētos burkānus.

Solis 5

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai un cep apmēram 35-45 minūtes.

Solis 6

Ja vēlas pārliet glazūru kēksam, to padzesē. Pūdercukuru sajauc ar kausētu sviestu un tik daudz citronu sulas, lai veidojas nedaudz plūstoša glazūra. Tūlīt to pārlej kēksam un ļauj sacietēt.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Persiku torte Unas māsīca

Persiku torte Unas māsīca

Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Kijivas torte/Київський торт

Kijivas torte/Київський торт

1. martā ir vārda diena manam tēvam Ivaram. Nekādas lielas svinības pandēmijas dēļ tāpat nerīkojam, bet kūku izcept ir svēta lieta. Domājot par Kijevu, Ukrainas sirdi, ko šobrīd pašaizliedzīgi un drosmīgi aizstāv ukraiņu tauta prezidenta Volodimira Zeļenska vadībā, atcerējos, ka Kijevai ir sava torte. Nekad nebiju to cepusi, bet interneta dzīlēs bija atrodams liels daudzums recepšu variāciju.

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

Mūsu sadarbības partneri