Burkānu kēksi

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

29/09/2016

Burkānu kēksu recepti mums atsūtīja Daiga Štālberga–Senoussaoui, latviešu tekstilmāksliniece, kura dzīvo Parīzē un savu apciemojumu reizēs mūs lutina ar garšīgām dāvaniņām. Reiz Daigas ciemakukuļa grozā bija cukurotas ingvera lapiņas. Kad apjautājos, kā Daiga tās izmanto virtuvē, viņa atsūtīja šo brīnišķīgo kēksu recepti, kuru esam iemīļojuši un cepam regulāri.

Čili piparus gan esam aizvietojuši ar maltu kanēli un vaniļas cukuru, bet garšvielas un piedevas ikviens šai receptē var pievienot pēc savas gaumes, patikšanas un varbūt pat tā brīža virtuves plauktos atrodamām ēdamlietām.

Recepti publicējam, apsveicot Daigu ar lielisko izstādi, kuru var aplūkot vēl līdz 2. oktobrim. Ja esi Francijā, tuvu vietai, kur tā izstādīta vēsturiskās klostera telpās, aizej un izbaudi ilgāku gadu laikā radītos mākslas darbus – ažūrus, vieglus, smalkus, niansētus krāsu gammā un interesantus materiālu izvēlē. Sekojot līdzi Daigas daiļradei gadu gaitā, priecājamies, ka vairākos posmos radītais veido vienu saskaņotu kolekciju. To aplūkojot, jādomā, ko var paveikt divas mazas rokas, ja ir lielas idejas, talants un pamatīgas darbaspējas. Un kas ir jāpaveic latviešu māksliniecei, lai atrastu savu vietu lielas un senas kultūras zemē.

Vairāk informācijas šeit.

Liels paldies Didzim, kurš mūs aplaimo ar neticami labajām rozīnēm un aprikozēm no saviem ceļojumiem! Diemžēl Latvijā tādas atrast neizdodas. Bet cukurotu ingveru var nopirkt gan veikalos, gan Centrāltirgū. Labākais pēc mūsu garšas ir Seeberger ingvers.

Un lielumlielais paldies Daigai par ingveru un citām dāvaniņām, receptēm, un iespēju kaut mūsu datoru ekrānos ielūkoties viņas daiļajā izstādē!

Sastāvdaļas

  • 270 g miltu
  • 3 olas
  • 3 lieli burkāni
  • 150 g sviesta
  • 200 g cukura
  • 90 ml piena
  • 50 g cukurota ingvera
  • 150 g rozīņu vai žāvētu aprikožu (var ņemt pa daļai no abām)
  • 1–2 tējkarotes malta kanēļa
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • Šķipsniņa sāls

Glazūrai

  • 100 g pūdercukura
  • 2 ēdamkarotes sviesta
  • Nedaudz citronu sulas

Soļi

Solis 1

Sarīvē burkānus.

Solis 2

Sakuļ olas ar sāli un cukuru.

Solis 3

Uzkarsē pienu, izkausē tajā sviestu.

Solis 4

Olu masai pievieno miltus, izkausēto sviestu ar pienu, piparus, rozīnes, cukātus, riekstus un sarīvētos burkānus.

Solis 5

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai un cep apmēram 35-45 minūtes.

Solis 6

Ja vēlas pārliet glazūru kēksam, to padzesē. Pūdercukuru sajauc ar kausētu sviestu un tik daudz citronu sulas, lai veidojas nedaudz plūstoša glazūra. Tūlīt to pārlej kēksam un ļauj sacietēt.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

Rabarberu apelsīnu kūka

Rabarberu apelsīnu kūka

To, ka rabarbers draudzējas ar apelsīnu, zinu kopš bērnības. Toreiz apelsīnus nemaz tā nevarēja nopirkt. Kad tāda laime gadījās, mana vecāmāte, ko ģimenē sauca par Manīti, tos mizoja plāni jo plāni, pēc tam miziņas rūpīgi izkaltēja un glabāja cieši aizskrūvētā burciņā.

Mūsu sadarbības partneri