Burkānu kēksi

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Burkānu kēksu recepti mums atsūtīja Daiga Štālberga–Senoussaoui, latviešu tekstilmāksliniece, kura dzīvo Parīzē un savu apciemojumu reizēs lutina mūs ar garšīgām dāvaniņām. Reiz Daigas ciemakukuļa grozā bija cukurotas ingvera lapiņas. Kad apjautājos, kā Daiga tās izmanto virtuvē, viņa atsūtīja šo brīnišķīgo kēksu recepti, kuru esam iemīļojuši un cepam regulāri.

Čili piparus gan esam aizvietojuši ar maltu kanēli un vaniļas cukuru, bet garšvielas un piedevas ikviens šai receptē var pievienot pēc savas gaumes, patikšanas un varbūt pat tā brīža virtuves plauktos atrodamām ēdamlietām.

Recepti publicējam, apsveicot Daigu ar lielisko izstādi, kuru var aplūkot vēl līdz 2. oktobrim. Ja esi Francijā, tuvu vietai, kur tā izstādīta vēsturiskās klostera telpās, aizej un izbaudi ilgāku gadu laikā radītos mākslas darbus – ažūrus, vieglus, smalkus, niansētus krāsu gammā un interesantus materiālu izvēlē. Sekojot līdzi Daigas daiļradei gadu gaitā, priecājamies, ka vairākos posmos radītais veido vienu saskaņotu kolekciju. To aplūkojot, jādomā, ko var paveikt divas mazas rokas, ja ir lielas idejas, talants un pamatīgas darbaspējas. Un kas ir jāpaveic latviešu māksliniecei, lai atrastu savu vietu lielas un senas kultūras zemē.

Vairāk informācijas šeit.

Liels paldies Didzim, kurš mūs aplaimo ar neticami labajām rozīnēm un aprikozēm no saviem ceļojumiem! Diemžēl Latvijā tādas atrast neizdodas. Bet cukurotu ingveru var nopirkt gan veikalos, gan Centrāltirgū. Labākais pēc mūsu garšas ir Seeberger ingvers.

Un lielumlielais paldies Daigai par ingveru un citām dāvaniņām, receptēm, un iespēju kaut mūsu datoru ekrānos ielūkoties viņas daiļajā izstādē!

Sastāvdaļas

  • 270 g miltu
  • 3 olas
  • 3 lieli burkāni
  • 150 g sviesta
  • 200 g cukura
  • 90 ml piena
  • 50 g cukurota ingvera
  • 150 g rozīņu vai žāvētu aprikožu (var ņemt pa daļai no abām)
  • 1–2 tējkarotes malta kanēļa
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • Šķipsniņa sāls

Glazūrai

  • 100 g pūdercukura
  • 2 ēdamkarotes sviesta
  • Nedaudz citronu sulas

Soļi

Solis 1

Sarīvē burkānus.

Solis 2

Sakuļ olas ar sāli un cukuru.

Solis 3

Uzkarsē pienu, izkausē tajā sviestu.

Solis 4

Olu masai pievieno miltus, izkausēto sviestu ar pienu, piparus, rozīnes, cukātus, riekstus un sarīvētos burkānus.

Solis 5

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C un cep apmēram 35-45 minūtes.

Solis 6

Ja vēlas kēksam pārliet glazūru, to padzesē. Pūdercukuru sajauc ar kausētu sviestu un tik daudz citronu sulas, lai veidojas nedaudz plūstoša glazūra. Tūlīt to pārlej kēksam un ļauj sacietēt.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Kuskusa kūka

Kuskusa kūka

Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

Mūsu sadarbības partneri