Brūkleņu ievārījums
Pīlādžu želeja. Ir varianti
Pīlādži ir maģiski koki, saistīti ar dažādiem ticējumiem un rituāliem. Visu gadu pīlādzis ir pieticīgs, ainavā neizceļas, pavasarī tam raisās ziedu čemuri, bet uz rudens pusi ar sarkaniem ogu ķekariem tas iemirdzas kā krāšņa rota.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
27/09/2014
Mūsu ģimenē dažu gadu var iztikt bez viena vai otra ievārījuma, bet pilnīgi noteikti ir nepieciešamas brūklenes. Bez tām nav baudāmas putraimdesas, ar brūkleņu ievārījumu ir jācep biskvīta un smilšu kūkas, bez tām nu nekādi. Veikalā nopērkamais ievārījums nekad nav tieši tāds kā mājās vārītais. Ir svarīgs noteikts skābums, saldums, rūgtenums, garšvielu buķete, ogu un augļu konsistence. Mūsu oma bija azartiska ogu lasītāja un ievārījumu vārītāja, par ko viņai esam ļooooti pateicīgi. No viņas esam mantojuši šo ģimenē iecienīto recepti.

Vecā Ulmaņlaiku pavārgrāmatā “Reformētā virtuve” izlasīju interesantu ieteikumu – augļu gabaliņus nelikt klāt visus uzreiz, bet pa daļām. Tā esot gan skaistāk, gan gardāk. Nu esam izmēģinājuši un padomu atzinuši par labu esam.
Paldies Norai Daknei, kuras skaistā stikla bļodiņa redzama fotogrāfijā!

Sastāvdaļas
- Brūklenes (1:3 attiecībā pret āboliem)
- Skābās šķirnes āboli (‘baltie dzidrie’, ‘antonovkas’ vai līdzīgi)
- Cukurs (pēc garšas)
- Malts kanēlis (pēc garšas)
- Maltas krustnagliņas (pēc garšas)
Soļi
Solis 1
Ābolus nomizo, iztīra serdes un sagriež šķēlītēs. Ja vēlas, ābolus var sadalīt divās daļās un otro pusi pievienot vārīšanas beigu posmā.
Solis 2
Katlā lej nedaudz ūdens, ieber brūklenes un ābolus. Garšvielas pievieno pa šķipsniņai, sākumā labāk piebērt mazāk un vēlāk papildināt.
Solis 3
Visu kopā uzvāra un turpina vārīt uz lēnas uguns, līdz ogas izšķīdušas un āboli mīksti. Apmēram pusstundu. Pamazām pievieno cukuru pēc garšas, arī to sākumā labāk bērt mazāk un pievienot vēl garšojot. Brūkleņu antiseptisko īpašību dēļ ievārījums labi uzglabājas arī ar mazāku cukura daudzumu. Tā kā ābolos ir daudz dabīga pektīna, nav arī nepieciešams speciālais ievārījuma cukurs. Ja vēlas daļu ābolu saglabāt gabaliņos, šajā brīdī pievieno atlikušos ābolus un pavāra vēl 5-10minūtes.
Solis 4
Ievārījumu noputo un nekavējoties lej tīrās, izkarsētās burciņās, aizskrūvē iepriekš nomazgātus, novārītus vāciņus, burkas uz pusstundu noliek ar vāciņu uz leju, pēc tam apgriež otrādi un atstāj, kamēr atdziest.
Solis 5
Atdzisušu ievārījumu uzglabā vēsā, tumšā vietā. Pēc burkas atvēršanas to turpmāk uzglabā ledusskapī.

Saistītās receptes

Pīlādžu želeja. Ir varianti
Pīlādži ir maģiski koki, saistīti ar dažādiem ticējumiem un rituāliem. Visu gadu pīlādzis ir pieticīgs, ainavā neizceļas, pavasarī tam raisās ziedu čemuri, bet uz rudens pusi ar sarkaniem ogu ķekariem tas iemirdzas kā krāšņa rota.

Ķiršu uzlējums ukraiņu gaumē
Pirms gadiem, iedvesmota no Gata Zuntes burvīgajiem feisbuka ierakstiem rūjieniešu dialektā, kur viņš apraksta savus piedzīvojumus, gatavojot ķiršu uzlējumu, sāku meklēt receptes.

Ķiršu kompots
Ķiršu kompots kopš bērnības man ir bijis pats mīļākais kompots. Tā nekad nevarēja būt par daudz. Kad biju maza, ziemas laikā nebija iespējams veikalā nopirkt svaigus augļus, tāpēc mamma un vecmāmiņa vasarā centās, cik spēja, gatavojot ziemas krājumus.
neredzu recepti 🙁
Paldies par šo ziņu, tūlīt meklēsim, kādi ļaunie spēki pazudinājuši recepti!