Brūkleņu ievārījums

Jāņogu čatnijs

Jāņogu čatnija burciņu mums uzdāvināja Barbara Smildzere, patiesībā jau klāt bija visa ģimene, kad mēs 2020. gada jūlijā ciemojāmies viņu šarmantajā mājā Rīgā, klusā Pārdaugavas ieliņā. Mājā, kurā ikviena istaba, kaktiņš vai plauktiņš liecina, ka šeit dzīvo mākslinieki un dizaineri.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Mūsu ģimenē dažu gadu var iztikt bez viena vai otra ievārījuma, bet pilnīgi noteikti  ir nepieciešamas brūklenes. Bez tām nav baudāmas putraimdesas, ar brūkleņu ievārījumu ir jācep biskvīta un smilšu kūkas, bez tām nu nekādi. Veikalā nopērkamais ievārījums nekad nav tieši tāds kā mājās vārītais. Ir svarīgs noteikts skābums, saldums, rūgtenums, garšvielu buķete, ogu un augļu konsistence. Mūsu oma bija azartiska ogu lasītāja un ievārījumu vārītāja, par ko viņai esam ļooooti pateicīgi. No viņas esam mantojuši šo ģimenē iecienīto recepti.

Vecā Ulmaņlaiku pavārgrāmatā “Reformētā virtuve” izlasīju interesantu ieteikumu – augļu gabaliņus nelikt klāt visus uzreiz, bet pa daļām. Tā esot gan skaistāk, gan gardāk. Nu esam izmēģinājuši un padomu atzinuši par labu esam.

Paldies Norai Daknei, kuras skaistā stikla bļodiņa redzama fotogrāfijā!

Sastāvdaļas

  • Brūklenes (1:3 attiecībā pret āboliem)
  • Skābās šķirnes āboli (‘baltie dzidrie’, ‘antonovkas’ vai līdzīgi)
  • Cukurs (pēc garšas)
  • Malts kanēlis (pēc garšas)
  • Maltas krustnagliņas (pēc garšas)

Soļi

Solis 1

Ābolus nomizo, iztīra serdes, sagriež šķēlītēs. Ja vēlas, ābolus var sadalīt divās daļās un otro pusi pievienot vārīšanas beigu posmā.

Solis 2

Katlā lej nedaudz ūdens, ieber brūklenes un ābolus. Garšvielas pievieno pa šķipsniņai, sākumā labāk piebērt mazāk un vēlāk papildināt.

Solis 3

Uzvāra, uz lēnas uguns vāra, līdz ogas izšķīdušas un āboli mīksti, apmēram pusstundu. Pamazām pievieno cukuru pēc garšas, arī to sākumā labāk bērt mazāk un pievienot vēl garšojot. Brūkleņu antiseptisko īpašību dēļ ievārījums labi uzglabājas arī ar mazāku cukura daudzumu. Tā kā ābolos ir daudz dabīga pektīna, nav arī nepieciešams speciālais ievārījuma cukurs. Ja vēlas daļu ābolu saglabāt gabaliņos, šajā brīdī pievieno atlikušos ābolus un pavāra vēl 5-10minūtes.

Solis 4

Ievārījumu noputo un nekavējoties lej tīrās, izkarsētās burciņās, aizskrūvē iepriekš nomazgātus, novārītus vāciņus, burkas uz pusstundu noliek ar vāciņu uz leju, pēc tam apgriež otrādi un atstāj, kamēr atdziest.

Solis 5

Atdzisušu ievārījumu uzglabā vēsā, tumšā vietā. Pēc burkas atvēršanas to turpmāk uzglabā ledusskapī.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Jāņogu čatnijs

Jāņogu čatnijs

Jāņogu čatnija burciņu mums uzdāvināja Barbara Smildzere, patiesībā jau klāt bija visa ģimene, kad mēs 2020. gada jūlijā ciemojāmies viņu šarmantajā mājā Rīgā, klusā Pārdaugavas ieliņā. Mājā, kurā ikviena istaba, kaktiņš vai plauktiņš liecina, ka šeit dzīvo mākslinieki un dizaineri.

Medus piparkūkas

Medus piparkūkas

Mājās gatavota piparkūku mīkla ir īsta mīkla. Vismaz tā tas bija man līdz šim gadam. Beidzot TAS ir noticis: esmu izveidojusi savu ideālo recepti.

Rudzu piparkūkas

Rudzu piparkūkas

Ar piparkūku recepti dalāmies pašā Ziemassvētku priekšvakarā. Zināms, ka labāk mīklu gatavot kādu laiku iepriekš un nobriedināt, bet būs labi arī tad, ja samīcīsiet to tikai kādu dienu vai pat dažas stundas pirms cepšanas.

Mūsu sadarbības partneri