Biezpiena, siera un jogurta kūka ar nektarīniem

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Veltījums Paulai.

Vasara. Nezinu, vai tur vainīgs Mērfijs vai kāds cits, bet mūsu mājās ledusskapja un augļu trauku revīzijā regulāri atrodu dažādus produktu krikšus, puspaciņu apkaltuša biezpiena, pāris karotes krēmsiera, aizmirstu jogurta glāzi, dažus pārgatavojušos un dažās vietās iebojājušos augļus, kurus kā likums neviens vairs negrib ēst. Tajās dienās bieži top šī izcilā, ātri un vienkārši pagatavojamā kūka.

Paldies Marikai Ass par Baltezera meža zemenītēm satriecošajā groziņā!

Bieži viesi man jautā pēc tās receptes. Publicējam pamatrecepti, kas labi piecieš variācijas. Ja biezpiena mazāk, lieciet vairāk jogurta vai krēmsiera. Vai otrādi. Garšos vienādiņ labi, pat ja kūkas pildījums būs nedaudz šķidrāks vai biezāks.

Recepte ir līdzīga jau iepriekš publicētajai rabarberu, zemeņu jogurta un bezē kūkai. Tomēr nedaudz atšķiras, jo klāt lieku biezpienu.

Var kūku gatavot arī bez bezē virskārtas. Tad pildījuma masai pievieno 3 olas.

 

Sastāvdaļas

Smilšu mīklas pamatnei

  • 50 g cukura
  • 100 g auksta sviesta
  • 150 g miltu
  • ~ 1 ēdamkarote piena vai krējuma
  • 1 tējkarote vaniļas cukura (var aizstāt ar gatavu smilšu mīklu ~ 300 g, ko es no sirds neieteiktu darīt)

Pildījumam

  • 1 kārba persiku, nektarīnu vai jebkura cita jogurta (~ 300 g)
  • 100 – 200 g biezpiena
  • 100 – 200 g krēmsiera vai skāba krējuma
  • 100 – 150 g cukura
  • 2 ēdamkarotes ar kaudzīti kartupeļu cietes
  • 2 olas
  • 2 olu dzeltenumi
  • 2 lieli gatavi nektarīni vai persiki
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • 1 laima vai citrona miza un sula

 

    Bezē kārtai

    • 2 olu baltumi
    • 100 g cukura
    • 1 tējkarote vaniļas cukura
    • Nedaudz pūdercukura pārkaisīšanai un ogas/augļi piedevās pēc izvēles
    • kūkas forma 26 cm diametrā
    • cepamais papīrs
    • ~ 300 g sausi zirņi, pupiņas vai putraimi slogam (šos var pēc tam izmantot citos ēdienos)

    Soļi

    Solis 1

    Sagatavo smilšu mīklu pamatnei: sviestu sarīvē uz rupjās rīves vai sagriež gabaliņos, ar cukuru un miltiem saberž drupačās, līdzīgās kā rupja grants.

    Solis 2

    Pienu pievieno sviesta, cukura un miltu maisījumam, ātri samīca mīklu. Tai jābūt mīkstai un vijīgai, ja tā ir par sausu un plaisā, iemīca vēl nedaudz piena. Izrullē starp divām loksnēm cepamā papīra. Ja lieto formu ar noņemamu malu, mīklu var izlīdzināt uzreiz formā. Ja lieto formu, kuras mala nav noņemama, ieklāj cepamo papīru, izlīdzinot malas pēc iespējas gludas. Formā ieklāj mīklu tā, lai veidotos groziņš. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī.

    Solis 3

    Nektarīnus vai persikus noplaucē ar vārošu ūdeni, noņem miziņu, sagriež šķēlēs.

    Solis 4

    Divu olu dzeltenumus uzmanīgi atdala no baltumiem. Olu baltumus noliek vēsumā.

    Solis 5

    Mīklu pārklāj ar cepamo papīru vai foliju, pārber sausus zirņus un liek cepties iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 °C 5 – 10 minūtes. Zirņus nober (uzmanīgi, karsti!), noņem papīru un vēl nedaudz pacep, lai mīkla būtu zeltaini brūna.

    Solis 6

    Pa to laiku sagatavo pildījuma masu. Norīvē laima vai citrona miziņu uz smalkās rīves. Lielā bļodā sablendē vai ar karoti izmaisa visas pildījuma sastāvdaļas, izņemot augļus, līdz masa viendabīga. To nevajag daudz putot, ja masā ir par daudz gaisa, kūkas virsma vairāk plaisās.

    Solis 7

    Mīklas formu pārlej ar sagatavoto masu. Liek cepties 180 °C ~40 minūtes līdz vienai stundai, atkarībā no biezuma.

    Solis 8

    Īsi, pirms kūka beigs cepties, sagatavo olbaltumu virskārtu. Olu baltumus puto, līdz parādās vieglas putas, pamazām pa daļām pievieno cukuru, vaniļas cukuru, turpina putot. Pārbauda konsistenci, palaikam izslēdzot mikseri un pacilājot putojamās slotiņas – masai jābūt tik biezai, lai tā veidotu smailes.

    Solis 9

    Kūku izņem no krāsns, ar karoti liek bezē masu, veidojot mazliet viļnainu virsmas faktūru.

    Solis 10

    Liek atpakaļ krāsnī uz vēl 10 minūtēm, lai bezē virsa apraujas, pēc tam temperatūru samazina līdz 110 °C, cep vēl 10 minūtes. Izslēdz plīti, paver plīts durtiņas un ļauj kūkai lēni atdzist. Pārkaisa ar pūdercukuru.

    Solis 11

    Pasniedz pilnībā atdzesētu. Mīkla ir trausla, ja formas mala nav noņemama, uzmanīgi kūku izņem, pieturot aiz papīra, un pārliek uz šķīvja vai dēlīša sagriešanai. Ēd tāpat vai kopā ar ogām vai augļu gabaliņiem.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

    Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

    Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

    Vegānā ābolkūka

    Vegānā ābolkūka

    Vegāno ābolkūku reiz cepu, dodoties ciemos pie mūsu draudzenes Dagnijas, kura jau gadiem nelieto dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus. Domājot par ciemakukuli, man bija svarīgi atrast tādu kūkas recepti, kuru varētu ēst visi.

    Vecrīgas kūciņas

    Vecrīgas kūciņas

    Kūciņa “Vecrīga” ir latviešu konditoru veiksmes stāsts ilgu gadu desmitu garumā. Apaļā plaucētās mīklas čauliņā iepildīts uzputots biezpiena krēms, viegla pūdercukura kārtiņa pāri.

    Mūsu sadarbības partneri