Biezpiena klimpas

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Veltījums Zemgaļu zeltenei

Reizēm, tīrot ledusskapi, atrodas kāda tumšā kaktiņā noslēpusies biezpiena paciņa, kuras svaigums rada šaubas. Neder pavisam saskābis vai pagalam sapelējis biezpiens, bet tāds, ko akurāt svaigā veidā vairs nevar baudīt. Tad to var nolietot, iejaucot plācenīšos, piecepot kartupeļiem vai vārot biezpiena klimpas.

Šis ēdiens labi garšo siltās brokastīs vai vakariņās. Pie klimpām var izmēģināt dažādas piedevas, mūsu ģimene vislabprātāk biezpiena klimpām pievieno skābo krējumu, cukuru un kanēli. Vai arī skābu krējumu un kādu garšīgu zaptīti.

Receptē norādītās sastāvdaļas nav stingri noteiktas. Biezpiens mēdz atšķirties no reizes uz reizi – skābāks, sausāks, mīkstāks, graudaināks… tāpēc miltus un cukuru jāpievieno pēc izjūtas. Biezpiena garšu un struktūru labāk jūt, ja miltu mazāk. Sākumā pievieno daļu miltu un mēģina vārīt. Ja klimpas jūk laukā, pievieno vēl nedaudz miltu.

No minētā biezpiena daudzuma sanāks brokastis diviem – trim ēdājiem.

Sastāvdaļas

 

  • 200 g biezpiena
  • 4 ēdamkarotes miltu
  • 2 ēdamkarotes mannas putraimu
  • 1 ola
  • 2–3 ēdamkarotes cukura
  • tējkarote vanilīna cukura
  • pāris šķipsnas sāls

    Pasniegšanai

    • skābs krējums
    • cukurs
    • kanēlis, blendētas ogas vai ievārījums

    Soļi

    Solis 1

    Biezpienu, miltus, mannas putraimus, cukuru, vanilīna cukuru, sāli un olu liek bļodā.

    Solis 2

    Samīca viendabīgā masā. Ja mīkla šķiet par šķidru, miltus var piebērt vēl.

    Solis 3

    Katliņā uzvāra ūdeni, pieber šķipsnu sāls. Karoti, ar ko laidīs klimpas, pamērcē ūdenī.

    Solis 4

    Ņem ar karoti mīklu un klimpas pamazām laiž vārošā ūdenī, katru reizi karoti pamērcējot ūdenī. Ūdenim visu laiku jāvārās.

    Solis 5

    Klimpas gatavas, kad tās uzpeld virspusē.

    Solis 6

    Ar putu karoti ņem klimpas no katla, liek uz šķīvjiem un pasniedz.

    Solis 7

    Klimpas ēd karstas kopā ar skābu krējumu, pārkaisītas ar cukuru un kanēli vai…

    Solis 8

    … ar skābu krējumu un zaptīti.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Lieldienu olas 2021

    Lieldienu olas 2021

    Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

    Franču grauzdiņi

    Franču grauzdiņi

    Šo it kā vienkāršo ēdienu gatavo paaudzēs, bet tas ļoti labi iet kopā ar tik mūsdienīgo zero waste koncepciju – nemetīsim ārā ēdienu, pat ja tas ir mazliet apkaltis un tāpat vairs nešķiet baudāms, tā pasaudzējot ne tikai pašu maciņus, bet arī planētas resursus.

    Minhauzena nēģi

    Minhauzena nēģi

    Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

    Mūsu sadarbības partneri