Biezpiena klimpas

Lieldienu olu krāsošana 2019

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Veltījums Zemgaļu zeltenei

Reizēm, tīrot ledusskapi, atrodas kāda tumšā kaktiņā noslēpusies biezpiena paciņa, kuras svaigums rada šaubas. Neder pavisam saskābis vai pagalam sapelējis biezpiens, bet tāds, ko akurāt svaigā veidā vairs nevar baudīt. Tad to var nolietot, iejaucot plācenīšos, piecepot kartupeļiem vai vārot biezpiena klimpas.

Šis ēdiens labi garšo siltās brokastīs vai vakariņās. Pie klimpām var izmēģināt dažādas piedevas, mūsu ģimene vislabprātāk biezpiena klimpām pievieno skābo krējumu, cukuru un kanēli. Vai arī skābu krējumu un kādu garšīgu zaptīti.

Receptē norādītās sastāvdaļas nav stingri noteiktas. Biezpiens mēdz atšķirties no reizes uz reizi – skābāks, sausāks, mīkstāks, graudaināks… tāpēc miltus un cukuru jāpievieno pēc izjūtas. Biezpiena garšu un struktūru labāk jūt, ja miltu mazāk. Sākumā pievieno daļu miltu un mēģina vārīt. Ja klimpas jūk laukā, pievieno vēl nedaudz miltu.

No minētā biezpiena daudzuma sanāks brokastis diviem – trim ēdājiem.

Sastāvdaļas

  • 200 g biezpiena
  • 200 g biezpiena
  • 4–8 ēdamkarotes miltu
  • 1 ēdamkarote kartupeļu miltu
  • 1 ola
  • 2–3 ēdamkarotes cukura
  • tējkarote vanilīna cukura
  • pāris šķipsnas sāls

    Pasniegšanai

    • skābs krējums
    • cukurs
    • kanēlis, blendētas ogas vai ievārījums

    Soļi

    Solis 1

    Biezpienu, miltus, kartupeļu miltus, cukuru, vanilīna cukuru, sāli un olu liek bļodā.

    Solis 2

    Samīca viendabīgā masā. Ja mīkla šķiet par šķidru, miltus var piebērt vēl.

    Solis 3

    Katliņā uzvāra ūdeni, pieber šķipsnu sāls. Karoti, ar ko laidīs klimpas, pamērcē ūdenī.

    Solis 4

    Ņem ar karoti mīklu un klimpas pamazām laiž vārošā ūdenī, katru reizi karoti pamērcējot ūdenī. Ūdenim visu laiku jāvārās.

    Solis 5

    Klimpas gatavas, kad tās uzpeld virspusē.

    Solis 6

    Ar putu karoti ņem klimpas no katla, liek uz šķīvjiem un pasniedz.

    Solis 7

    Klimpas ēd karstas kopā ar skābu krējumu, pārkaisītas ar cukuru un kanēli vai…

    Solis 8

    … ar skābu krējumu un zaptīti.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    Lieldienu olu krāsošana 2019

    Lieldienu olu krāsošana 2019

    Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

    Staks. Vecais, labais staks no kaņepēm

    Staks. Vecais, labais staks no kaņepēm

    Pagājušajā nedēļā ciemojāmies Viesūnēnos, dažus kilometrus no Bērzaunes, pie ļoti radošas ģimenes. Inguna Plotka un Andris Tkačenko agrāk ir bijuši rīdzinieki, strādājuši dizaina un reklāmas aģentūrās, pirms gadiem mantojuši lauku mājas, un nu savu ikdienu vada šeit.

    Vistu aknu pastēte

    Vistu aknu pastēte

    Ar lielu prieku pieņēmām ielūgumu uz Ķekavas putnu fabriku, kurā prezentēja jaunumus – no 2017. gada vasaras sākuma veikalos parādīsies paaugstinātas kvalitātes vistas gaļa ar atzīmi “Audzēts bez antibiotikām”. Tam par godu piedāvājam cāļu aknu pastētes recepti. 

    Mūsu sadarbības partneri