Bauskas pils sietais siers ar dārzeņiem

Bismarka siļķes

Marinēti siļķu rolmopši ir ēdiens, kas Latvijā ienācis no Vācijas. 19. gadsimta Vācijas kanclers Oto fon Bismarks ir teicis: „Ja siļķes maksātu tikpat dārgi kā kaviārs, cilvēki tās novērtētu daudz augstāk.” Mūsdienās marinēta siļķe atrodama ikviena lielveikala plauktā, bet mājās marinēta vienmēr būs garšīgāka.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Bauskas pilī šovasar divus mēnešus varēja aplūkot Edītes Pauls Vīgneres izstādi “Koronetes”, kuru papildināja Valda Ošiņa lielformāta fotogrāfijas ar vainagu, diadēmu un galvassegu tuvplānu fotogrāfijām. Mākslinieces sapnis par izstādi Bauskas pils restaurētajās telpās nu ir piepildījies. Sakoptie vecie mūri un gaisotne pilī bija īsti piemērota vide 80 grezno un neparasto galvasrotu kolekcijai. Paldies pils vadībai un darbiniekiem par atsaucību!

Pilī smaržo pēc veciem mūriem, lineļļas, koka, gaišas tīrības un cieņpilnas attieksmes pret vēsturi. Pastaigā pa pili patīkami pārsteidza sastaptās ļoti laipnās un zinošās viesu saņēmējas, ģērbtas seno laiku tērpos. Maigajā apgaismojumā dāmas ar aubītēm un garajām kleitām šķita kā izkāpušas no vecmeistaru gleznām. Sarunas ar viņām bija necerēta papildu vērtība ikvienā no telpām, vai tā bija zāle, telpa ar senajiem tērpiem vai pils virtuve. Netrūka dažādu pārsteidzošu detaļu: durvju rokturu, virtuves piederumu, grīdas flīzīšu, krāsns podiņu un daudz citu interjera un sadzīves elementu, ko pētīt un par ko priecāties, kaut kopumā patika arī pils telpās saglabātā brīvā telpa. Patiešām iesakām doties ekskursijā, ieplānojot pietiekami ilgu laiku, lai pietiktu gan apskatei, gan sarunām, gan varētu iestiprināties restorānā. Bauskas pils mājaslapā ir pieejama ērta virtuālā tūre, bet tur nesastapsiet skaistās pils meitenes.

Mēs nerakstītu par Bauskas pili šajā lapā, ja pasākumam nebūtu kāds sakars ar ēdienu. Bauskas pils restorānā gatavo arī dažādas receptes no seniem laikiem. Interesenti var iepriekš pasūtīt mielastus dažādām gaumēm.  Pils labais gariņš Vineta Rudzīte parūpējās, lai izstādes atklāšanas vakarā galdā būtu mīklā iecepta pastēte, mandeļu cepumi un neparasts, krāsains un ļoti gards siers, kura recepti nododam jūsu rīcībā:

“Parasti viduslaiku un renesanses laika ēdieniem receptēs minētas sastāvdaļas un gatavošanas gaita, bet netika minēts svars vai daudzums. Gatavotos sierus mēdza pasniegt galma maltītēs kā uzkodu kopā ar pastētēm, sviestu un maizi.”

Sastāvdaļas

  • Piens
  • Sviests
  • Sāls
  • Dilles
  • Pētersīļu lapas
  • Dārzeņi (burkāni, cukīni, puķkāposti)

Soļi

Solis 1

Lai pagatavotu sieru (2 kg) nepieciešams 10 litri kvalitatīva govs piena.

Solis 2

Pienu karsē, pieliek nedaudz citronskābes, lai veidotos biezpiena kunkulīši, pievieno sāli.

Solis 3

Kad izveidojusies biezpiena masa, notecina sūkalas.

Solis 4

Pievieno mazliet sviestu, sakapātus zaļumus (dilles un pētersīļu lapas) un ūdenī blanšētus dārzeņus. Tad katlā visu kārtīgi samaisa. 

Solis 5

Uz dēlīša uzliek audumu (marli), tad kārto sieru uz tā, sasien un virsū liek slogu.

Solis 6

Sieram ļauj nostāvēties dažas stundas.

Solis 7

Pasniedz uz dēlīša vai lēzena šķīvja, rotātu ar pētersīļu lapiņām.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Bismarka siļķes

Bismarka siļķes

Marinēti siļķu rolmopši ir ēdiens, kas Latvijā ienācis no Vācijas. 19. gadsimta Vācijas kanclers Oto fon Bismarks ir teicis: „Ja siļķes maksātu tikpat dārgi kā kaviārs, cilvēki tās novērtētu daudz augstāk.” Mūsdienās marinēta siļķe atrodama ikviena lielveikala plauktā, bet mājās marinēta vienmēr būs garšīgāka.

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes.

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Mūsu sadarbības partneri