Auzu pārslu cepumi

Ievads

Gatavo: Reinis Kļavis

Teksts: Reinis Kļavis

Foto: Reinis Kļavis un Valdis Ošiņš 

Pats nepazīstu daudz vīrieša cilvēku, kas paši ceptu cepumus. Labi – patiesībā nevienu nepazīstu un ar šo savu slepeno vaļasprieku pie alus kausa krogā nelielos.

Kā tas sākās? Īsti neatminos, kad ķēros pie auzu pārslu cepumu cepšanas, taču tie noteikti nebija nekādi svētki. Visticamāk – viena no tām dienām, kad „dikti gribas kaut ko garšīgu”, bet braukt 3 kilometrus līdz Ikšķiles veikalam vai piespiest ko pagatavot kādu no ģimenes locekļiem nav nedz spēka, nedz patikšanas. Todien es paņēmu lielo sarkano ģimenes pavārgrāmatu, kur sieva kaligrāfiskā rokrakstā, vēl skolā mācīdamās, bija ierakstījusi šo recepti (tā arī, šķiet, ne reizi nepamēģinot realizēt) un ķēros pie darba. Ar laiku pie šīs it kā vienkāršās receptes esmu veicis dažas atzīmes, ko der atcerēties, lai gala iznākums atbilstu iecerētajam.

Foto: Valdis Ošiņš

Sastāvdaļas

  • 300 g auzu pārslu
  • 100 g cukura un vēl nedaudz pārslu grauzdēšanai
  • 150 g sviesta un vēl nedaudz pārslu grauzdēšanai
  • 20 g miltu
  • 3 olas
  • nedaudz vaniļas cukura
  • rieksti
  • sēklas
  • rozīnes vai citas kaltētas ogas pēc vēlēšanās

Soļi

Solis 1

Vispirms jāapgrauzdē auzu pārslas. Mana atzīme – nekaitē, ja uz pannas vispirms uzliek kādu nieku sviesta, bet auzu pārslām – uzber cukuru. Tas tā – pa virsu oficiālajām proporcijām. Kad panna karsta, tad auzu pārslas labāk nepārtraukti maisīt. Tām ir tāds niķis diezgan ātri piedegt un, piekritīsiet, nav nekādas jēgas piededzināt cepumus vēl pirms cepšanas sākuma. Īstā krāsa pārslām, kad tās ņemt nost no uguns, ir zeltaini brūna.

Solis 2

Kad auzu pārslas apgrauzdētas, tās noliek dzesēties, un tas nav tik mazsvarīgi. Ja mīklas sastāvā ir olas, tad, jaucot tās kopā ar karstām pārslām, ir diezgan lielas iespējas gala rezultātā iegūt savdabīgu omletes un putras hibrīdu.

Solis 3

Kausējam sviestu – piesardzības labad – ūdens peldē. Cukuru es pievienoju jau kausēšanas procesā, un arī šeit jābūt nedaudz piesardzīgam, lai sviestu ar cukuru neuzvārītu. Skaidra lieta, ka tam jābūt remdenam, lai klāt varētu pievienot olas, miltus un vaniļas cukuru.

Solis 4

Vispirms olas, tad – pārējo.

Solis 5

Miltus beru klāt pakāpeniski, kamēr mīklu apstrādāju ar mikseri, un, ja kāds šajā brīdī painteresējas, ko es daru, tad, izgaršodams katru burtu, atbildu, ka „ietaisu” mīklu. Tā parasti saka mana vecmāmiņa, kura, paldies Dievam, vēl pie labas veselības un līdz kuras kulinārijas prasmēm man vēl augt un augt.

Solis 6

Tālāk jau ir diezgan maz iespēju kaut ko sabojāt. „Ietaisīto” mīklu sajauc ar auzu pārslām.

Solis 7

Klāt var piešaut arī rozīnes, riekstus, saulespuķu sēklas. Pēdējo reizi pakļāvos ģimenes spiedienam un klāt piešāvu arī konditorejas šokolādi, taču tas, manuprāt, jau ir nedaudz pārspīlēti. Atzīme grāmatā – nevajag uzreiz visu krāmēt uz pannas. Nāks tikai par labu, ja mīkla nedaudz, teiksim, kādu pusstundu, ievilksies.

Solis 8

Tālāk jau ar karoti uz pannas sakrāmē nelielas kaudzītes. Apakšā var pabērt miltus vai cept uz cepamā papīra, lai gan, ja viss darīts pēc instrukcijas un panna nav saskrāpēta, tad visam vajadzētu būt kārtībā arī bez šiem palīglīdzekļiem. Nevarēšu aplaimot pedantus ar vēlamajiem temperatūras rādījumiem krāsnī. Mums ir malkas krāsns, tā kā jāpaļaujas uz intuīciju un brīdinošām smaržām.
Vēl pēdējā atzīme – cepumi no pannas labāk atdalīsies, ja būs nedaudz atdzisuši. Tas arī tā kā viss!

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Šokolādes piparmētru bezē cepumi

Šokolādes piparmētru bezē cepumi

Piparmētru un šokolādes savienību allaž esmu meklējusi un ar prieku baudījusi gan konfektēs, gan saldējumā, gan šokolādes tāfelītēs.

Zviedru piparkūkas

Zviedru piparkūkas

Ļoti vienkāršu un izcili gardu piparkūku recepte pie mums atceļoja no fotogrāfes Intas Rukas, kaimiņienes un īsta drauga. Inta allaž bijusi ļoti dāsns cilvēks, vienmēr dalījusies ar visu labo, sākot ar smaidu un labu garastāvokli, beidzot ar visu pašas dārzā izaudzēto.

Visskaistākās piparkūkas Latvijā

Visskaistākās piparkūkas Latvijā

Agnesi Vīdneri Facebook lietotāji pazīst kā Canamelle, īstenu piparkūku lielmeistari, diplomētu konditori, kuras ceļš līdz mīļotajai profesijai bijis gana neparasts.

Mūsu sadarbības partneri