Ātrie gurķi

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

17/07/2012

Anna Balule, mana mammas māsa, dzīvo Krāslavā, kas kopš seniem laikiem tiek saukta par gurķu galvaspilsētu. Krāslavā ir Augusta iela, kas atrodas ielejā pie paša Daugavas krasta. Krāslavieši to sauc par Augustovku. Vieta ir ļoti labvēlīga gurķu audzēšanai, tā kā tur ir aizvējš un gana mitrs. Esot arī avots, ar kura ūdeni laistītie gurķi esot īpaši garšīgi.

Padomju laikā, kad bija lielas grūtības iegādāties plēvi siltumnīcu ierīkošanai, gurķu stādiņus vasaras sākumā uz nakti apsedza ar sūnu gabaliņiem, ko no rīta ņēma nost. Tas bija nežēlīgs darbs, bet agrākas ražas dēļ to cilvēki bija gatavi pieciest neērtības. Reiz Krāslavas universālveikalā esot “izmesti” importa paklāji, ko gurķu audzētāji iegādājās un Lietuvā iemainīja pret plēvi siltumnīcām. Tad darbietilpīgā stādu segšana ar sūnām beigusies.
Krāslavas gardo gurķu slava saglabājusies joprojām, un Daugavpils tirgū Augustovkas gurķu brends ir tik augstā vērtē, ka tiekot arī viltots.

Anna pirmsjāņu nedēļā cienāja mūs ar “ātrajiem” gurķiem. Garšas ziņā šie gurķi ir līdzīgi mazsālītajiem gurķiem, bet tos var daudz ātrāk sagatavot.

Paldies par recepti un cienāšanu! Izmēģiniet arī asos kabačus Anniņas gaumē.

#Veģetārs ēdiens #Viegli pagavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Veselīgs ēdiens #Latviešu virtuves klasika

Sastāvdaļas

  • svaigi gurķi
  • ķiploks
  • sāls
  • dilles

Soļi

Solis 1

Gurķus sagriež šķēlītēs.

Solis 2

Dilles sakapā.

Solis 3

Ķiploku izspiež caur spiedi.

Solis 4

Visu kopā liek maisiņā un ar rokām kārtīgi sabužina, ledusskapī patur 15 minūtes, tad ir gatavi.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Pupiņu pastēte

Pupiņu pastēte

Vai tomēr pupiņu smēriņš? Vai varbūt biezenis? Vai ķausis? Sauc, kā gribi, šo blendēto pupiņu masu ar dažādām piedevām, atdzesētu smērē uz maizītes, ēd ar karoti, siltu var ēst kā piedevu vai pamatēdienu. Ja kartupeļu biezeni ar baudu ēd ikviens, tad līdzīgā veidā pagatavotas pupiņas līdz šim nav tik ļoti ierasts ēdiens.

Jāņogu čatnijs

Jāņogu čatnijs

Jāņogu čatnija burciņu mums uzdāvināja Barbara Smildzere, patiesībā jau klāt bija visa ģimene, kad mēs 2020. gada jūlijā ciemojāmies viņu šarmantajā mājā Rīgā, klusā Pārdaugavas ieliņā. Mājā, kurā ikviena istaba, kaktiņš vai plauktiņš liecina, ka šeit dzīvo mākslinieki un dizaineri.

Mūsu sadarbības partneri