Arktikas palija ar plūmju mērci

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

27/02/2016

Arktikas palija ir brīnumgarda laša radiniece. To kādu dienu mums atveda Mārīte Tīruma no Oscar’s Fish. Tā kā mūsu ģimenē diemžēl nav makšķernieku, bet zivis mums ļoti garšo, Oscar’s Fish produkcija no lielveikalos nopērkamā saldētavu sortimenta ir labākā izvēle, priecājamies par katru jaunu produktu viņu zivju delikatešu klāstā. Palija ir lieliska alternatīva lasim vai forelei. Palijas ir atšķirīgu toņu, citas tumšākas, citas rozīgākas, rodas iespaids, ka tās ir augušas dabīgā vidē un nav nākušas no „zivju fermām”. Garša ir maiga un tīra.

Sārto zivju recepte ar plūmju mērci ir mūsu ģimenē iecienīta viesību reizēs. Tā ir ļoti vienkārša, ātra, izdodas vienmēr, un tās īpašā pievienotā vērtība ir pikantā plūmju mērce, kas izceļ un papildina zivs maigo garšu.

Recepti savulaik uzgāju internetā, vācu avīzes mājaslapā, kurā vācu tautības ēdienu blogeris Torstens Lange jūsmīgi aprakstīja savus gastronomiskos piedzīvojumus kādā Vecrīgas kafejnīcā (diemžēl nezinām tās nosaukumu), kurā baudītais ēdiens (lasis ar plūmju mērci) izraisīja tik lielu sajūsmu, ka viņš izsauca no virtuves pavāru un uz salvetes piefiksēja recepti un sastāvdaļas. No bloga recepte nonāca avīzes “Zeit” mājaslapā. Priecājamies, ka no toreizējās publikācijas saglabājām bildi ar visu ģerboni – skaists piemērs, kā ziņa par gardu ēdienu raisa interesi par mūsu valsti aiz robežām.

Pēc vēlēšanās recepti joprojām var atrast arī avīzes interneta vietnē, nu jau ieliktu lapas jaunā dizaina rāmjos, kā dēļ jaukā bilde ar ģerboni ir nomainīta. Ir arī neliels misēklis mājas lapas saitē (Lettland vietā iezadzies nosaukums Estland), tomēr pašā aprakstā viss saglabājies korekti.

Savukārt informāciju, kur nopērkamas gardās Oscar’s Fish zivis, var atrast šeit.

Sastāvdaļas

Divām personām

  • 2 gabali palijas, katrs ~ 150 g (var būt arī cita sārtā zivs – lasis vai forele)
  • ½ citrona sulas
  • Sāls
  • Malti melnie pipari
  • Eļļa un sviests cepšanai
  • ~ 400 g ar mizu vārīti kartupeļi

    Mērcei

    • 200 g tumši sarkano plūmju
    • 1–2 ēdamkarotes cukura (vēlams – brūnā)
    • 1 cm liels ingvera saknes gabals
    • Šķipsna malta kanēļa
    • 2 ēdamkarotes sviesta
    • ½ citrona mizas

    Soļi

    Solis 1

    Plūmes noskalo, pārgriež uz pusēm, izņem kauliņus un sagriež šķēlītēs. Uz smalkās rīves no ½ citrona norīvē miziņu. Ingvera sakni nomizo un sarīvē. Katliņā liek 1 ēdamkaroti sviesta, kanēli, ingveru, cukuru un plūmes. Kad sviests ir izkusis, pievieno 1 ēdamkaroti ūdens, samaisa un uz nelielas uguns vāra mērci ~ 8 minūtes. Pagaršo. Ja plūmes ir skābas, pievieno vēl nedaudz cukura. Mērcei ir jābūt saldskābai.

    Solis 2

    Uzkarsē pannā sviestu un liek cepties palijas gabalus. Uzkaisa sāli, piparus un cep no abām pusēm ~ 2–3 minūtes, līdz palijas gabaliņi kļūst zeltaini brūni. Uzspiež sulu no ½ citrona un uz minūti ietin folijā, noliek siltumā.

    Solis 3

    Ar mizu vārītus kartupeļus nomizo, sagriež šķēlītēs vai ripiņās. Uzkarsē pannā sviestu vai eļļu un apcep kartupeļus zeltainus. Pēc garšas pārkaisa sāli.

    Solis 4

    Ja plūmju mērce pa šo laiku atdzisusi, uzkarsē. Paliju ar kartupeļiem un plūmju mērci kārto uz šķīvjiem un pasniedz.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Vistas filejas kabatiņas

    Vistas filejas kabatiņas

    Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

    Ķirbju risoto

    Ķirbju risoto

    Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

    Kartupeļu salāti švābu gaumē

    Kartupeļu salāti švābu gaumē

    Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

    Mūsu sadarbības partneri