Cepti apiņu dzinumi

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

22/05/2021

Ceptus apiņu dzinumus pagājušajā gadā ieraudzīju lieliskās mikoloģes Inetas Danieles Facebook profilā. Vienmēr ir interesanti pamēģināt ko jaunu. Līdz šai dienai apiņus zinājām tikai kā alus brūvēšanai nepieciešamus augus. Palūkojos gar sētmali – jā, apiņi pašā plaukumā! Te gan jāteic lielais paldies Silvijai, kuras mājā šobrīd dzīvojam un viņas vecāku iekoptā dārza labumus baudām. Sagriezu jaunos dzinumus, uzcepu sviestā – burvīgi! Garšos visiem, kuriem garšo sparģeļi. Maigi, mazliet kraukšķīgi, spilgti zaļi – cepoties krāsa mainās uz spilgto pusi. Galvenais, lai dzinumi ir tiešām jauni. Un svarīgi tos nepārcept. Tiem ir tādi kā mazi asumiņi, bet izkarsētiem asniem tie vairs nav manāmi. Cepšanai der 15 – 20 cm gari dzinumi.

Cepti apiņi

Latviešu valodā nav pārāk daudz resursu, kur būtu aprakstīta šo augu lietošana pārtikā. Nolēmu paskatīties, ko par to saka vācieši, ņemot vērā viņu neprātīgo kaislību uz sparģeļiem. Vācu valodā informācijas ir pārpārēm. Lai no apiņu dzinumiem paēstu kā no pamatēdiena, tos vajag daudz, bet mums pa ķērienam bija vien daži apiņi dārza malā. Tāpēc nopriecājos, kad pagājušajā vasarā apiņus atradu mežā sēņojot. Šopavasar atlika vien aizbraukt un tos savākt.

Meža apiņi

Mežā atrasti apiņi

Taisnības labad, savvaļā augušie nav tik brangi – tie ir tievāki un cepoties vēl vairāk sarūk. Toties tur to bija daudz pēc skaita. Šogad apiņu dzīrēs klāt pagatavojām ķiplokos un sviestā apceptas vistas filejas šķēles un ziedkāpostu biezeni. Noteikti kādreiz pamēģināsim tos piedevās pie ceptas zivs. Tā kā apiņu dzinumu garša ir ļoti maiga, tie piederas pie citiem delikātas garšas ēdieniem. Vācieši tos sagriež mazākos gabaliņos un reizēm pievieno pie skābeņu zupas. Vai pie omletes. Vai salātiem.

#Veģetārs ēdiens #Vegāns ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens

Bet ir viens bet! Tas jādara pašā agrā pavasarī. Vēlāk izaugušie dzinumi ir šķiedraināki, asumi arī traucē. Tāpēc šis ēdiens jābauda pavasarī.

cepti apiņi, vistas gaļa

Sastāvdaļas

  • Apiņu dzinumi
  • Eļļa vai sviests cepšanai
  • Sāls

Soļi

Solis 1

Pannā uzsilda sviestu vai eļļu.

Solis 2

Dzinumus apcep dažas minūtes, pagrozot uz abiem sāniem.

Solis 3

Ēd tāpat vai kopā ar ceptu vistas fileju, zivi un kartupeļu vai ziedkāpostu biezeni.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Vistas filejas kabatiņas

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Mūsu sadarbības partneri