Aknu pastēte

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Kad apnicis uz sviestmaizēm likt desu vai sieru, īstais laiks saņemties un pašiem uztaisīt aknu pastēti. Tas nepavisam nav grūti vai ilgi, bet rezultāts iepriecinās – būs gan nesalīdzināmi garšīgāk kā veikalā pirktie līdzīga nosaukuma izstrādājumi, gan krietni lētāk, gan sastāvs būs veselīgs. Aukstā ledusskapī labi uzglabājas līdz pat nedēļai.

Sastāvdaļas

  • Liellopu aknas – aptuveni 0.5 kg
  • Cūkas speķis – aptuveni 0.2 kg
    (vai 200 g sviests)
  • 1 liels burkāns

1 gabals selerijas saknes

1 liels sīpols

Šķipsniņa sāls

Šķipsniņa malti melnie pipari

Lauru lapa (visgaršīgāk, ja svaiga)

Soļi

Solis 1

Aknas un speķi sagriež apmēram 4 cm kubos, burkānu un seleriju – palielos gabalos, sīpolu – 4 daļās. 

Solis 2

Vispirms uz pannas apcep speķi, tad liek klāt aknas un saknes un apcep visu brūnu, tad liek klāt garšvielas un lēni pavāra apmēram pusstundu (šajā brīdī var paēst no smaržas vien!).

Solis 3

Atdzesē kādu laiciņu, lai nav ļoti karsts, izņem lauru lapu, visu kopā liek virtuves kombainā, pielej mazliet buljona no pannas un maļ, līdz masa viendabīga. Ja nav virtuves kombaina, var malt gaļas mašīnā divas reizes. Kad pastēte atdzisīs, tā sabiezēs, tāpēc šķidrumu var pievienot tā, lai silta tā būtu nedaudz šķidrāka par vēlamo biezumu smērēšanai uz maizītes.

Solis 4

Pārliek trauciņos ar vāciņu un atdzesē ledusskapī.

Solis 5

Variantā bez speķa – visas citas sastāvdaļas apcep eļļā un sviestā, bet maļot pievieno 200 g sviesta. Arī iznāk garšīgi, bet ceptais speķis piedod savu īpašu niansi.

Solis 6

Ja pastēti gatavo viesību uzkodām, var pievienot nedaudz konjaka, valriekstus vai melnās plūmes – būs izsmalcinātāks variants. Bet ikdienā var triept uz maizes un ēst uz veselību! Ja vēl atrodas kāds marinēts vai svaigs gurķītis, var uzgriezt pa virsu ripiņās – pastētes maigo garšu papildinās svaigums un kraukšķīgums.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Marinētas ceptas reņģes

Marinētas ceptas reņģes

Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma Ella Sondore, ģimenē saukta par Manīti, tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas.

Pildīti cukini ziedi

Pildīti cukini ziedi

To, kā garšo cepti cukini ziedi, tā vienkārši nemaz nevar iedomāties. Pirmā pieredze ir iespaidīga – no ārpuses kraukšķa kārta, iekšā – sulīgs pildījums. Dārzos šie ziedi, šķiet, vēl ir atrodami. Receptei der arī ķirbja ziedi. Svarīgi, ka tie novākti noteiktā stadijā, ne par agru, ne par vēlu.

Mūsu sadarbības partneri