Aknu pastēte

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Kad apnicis uz sviestmaizēm likt desu vai sieru, īstais laiks saņemties un pašiem uztaisīt aknu pastēti. Tas nepavisam nav grūti vai ilgi, bet rezultāts iepriecinās – būs gan nesalīdzināmi garšīgāk kā veikalā pirktie līdzīga nosaukuma izstrādājumi, gan krietni lētāk, gan sastāvs būs veselīgs. Aukstā ledusskapī labi uzglabājas līdz pat nedēļai.

Sastāvdaļas

  • Liellopu aknas – aptuveni 0.5 kg
  • Cūkas speķis – aptuveni 0.2 kg
    (vai 200 g sviests)
  • 1 liels burkāns

1 gabals selerijas saknes

1 liels sīpols

Šķipsniņa sāls

Šķipsniņa malti melnie pipari

Lauru lapa (visgaršīgāk, ja svaiga)

Soļi

Solis 1

Aknas un speķi sagriež apmēram 4 cm kubos, burkānu un seleriju – palielos gabalos, sīpolu – 4 daļās. 

Solis 2

Vispirms uz pannas apcep speķi, tad liek klāt aknas un saknes un apcep visu brūnu, tad liek klāt garšvielas un lēni pavāra apmēram pusstundu (šajā brīdī var paēst no smaržas vien!).

Solis 3

Atdzesē kādu laiciņu, lai nav ļoti karsts, izņem lauru lapu, visu kopā liek virtuves kombainā, pielej mazliet buljona no pannas un maļ, līdz masa viendabīga. Ja nav virtuves kombaina, var malt gaļas mašīnā divas reizes. Kad pastēte atdzisīs, tā sabiezēs, tāpēc šķidrumu var pievienot tā, lai silta tā būtu nedaudz šķidrāka par vēlamo biezumu smērēšanai uz maizītes.

Solis 4

Pārliek trauciņos ar vāciņu un atdzesē ledusskapī.

Solis 5

Variantā bez speķa – visas citas sastāvdaļas apcep eļļā un sviestā, bet maļot pievieno 200 g sviesta. Arī iznāk garšīgi, bet ceptais speķis piedod savu īpašu niansi.

Solis 6

Ja pastēti gatavo viesību uzkodām, var pievienot nedaudz konjaka, valriekstus vai melnās plūmes – būs izsmalcinātāks variants. Bet ikdienā var triept uz maizes un ēst uz veselību! Ja vēl atrodas kāds marinēts vai svaigs gurķītis, var uzgriezt pa virsu ripiņās – pastētes maigo garšu papildinās svaigums un kraukšķīgums.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Franču grauzdiņi

Franču grauzdiņi

Šo it kā vienkāršo ēdienu gatavo paaudzēs, bet tas ļoti labi iet kopā ar tik mūsdienīgo zero waste koncepciju – nemetīsim ārā ēdienu, pat ja tas ir mazliet apkaltis un tāpat vairs nešķiet baudāms, tā pasaudzējot ne tikai pašu maciņus, bet arī planētas resursus.

Bismarka siļķes

Bismarka siļķes

Marinēti siļķu rolmopši ir ēdiens, kas Latvijā ienācis no Vācijas. 19. gadsimta Vācijas kanclers Oto fon Bismarks ir teicis: „Ja siļķes maksātu tikpat dārgi kā kaviārs, cilvēki tās novērtētu daudz augstāk.” Mūsdienās marinēta siļķe atrodama ikviena lielveikala plauktā, bet mājās marinēta vienmēr būs garšīgāka.

Mūsu sadarbības partneri