Ābolu piena zupa

Rabarberu sukādes un sīrups

Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Noras ģimenei ir veicies – viņa azartiski gatavo, arvien meklē jaunas receptes, garšvielas, pagatavošanas veidus un knifus no visas pasaules. Viņas dzīvesbiedrs arhitekts Imants Žodžiks iesaistās virtuves eksperimentos, pēc tam fotografē Noras virtuves šedevrus un dalās ar viņu interneta draugiem un domubiedriem.

Zinot, ka mēs meklējam ģimeņu receptes, viņi abi vienojās, ka labprāt aicinās mūs nobaudīt Noras mammas ābolu un piena zupu. Norai šķiet, ka šo zupu tā gatavo Kurzemes pusē. Šo vienkāršo, bet interesanto ēdienu vislabāk vārīt pazaļu ābolu laikā. Labi der vēl pacieti Baltie Dzidrie, Rožāboli vai kādi citi skābeni vasaras āboli. Bildē redzamā zupa gatavota no īsta lauku piena, bet Nora ar labiem panākumiem vārījusi šo zupu arī no veikalā pirkta Talsu piena.

Zupa noteikti garšos tiem, kuriem patīk svaigs, tikko sildīts biezpiens ar visām suliņām. Zupa ir gaišā, dzidrā ābolu krāsā, garša ir saldskāba, sajūta pēc ēšanas – viegla un svaiga. Īsts Latvijas vasaras saldēdiens!

Sastāvdaļas

  • 0,5 kg zaļu, skābu vasaras ābolu
  • 100 g cukura
  • 0,5 l trekna lauku piena
  • 3-4 krustnagliņas
  • malts kanēlis pēc patikšanas

Soļi

Solis 1

Ābolus noskalo, nomizo, sagriež šķēlēs.

Solis 2

Pienu lej katliņā, pievieno cukuru un krustnagliņas, uzvāra.

Solis 3

Vārošajā pienā ber ābolu šķēlītes, ļauj strauji uzvārīties, tūlīt samazina karstumu un nemaisot lēni silda vēl 4-6 minūtes. Katla dibenā no piena pamazām veidojas biezpiena kunkulīši. Nedrīkst karsēt par ilgu, tad biezpiens kļūs ciets un āboli izšķīdīs!

Solis 4

Kolīdz biezpiens savilcies, ņem nost no plīts, atdzesē, lej šķīvjos vai bļodiņās, ēd kā saldo zupu. Pēc vēlēšanās var pārkaisīt ar maltu kanēli.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Rabarberu sukādes un sīrups

Rabarberu sukādes un sīrups

Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.

Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi

Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi

Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.

Apelsīnu krēma deserts ar bezē

Apelsīnu krēma deserts ar bezē

Šogad ziema ar sauli mūs nelutina, svina pelēkas dienas nomaina cita citu. Līdz pavasarim vēl laiciņš jāgaida, un jāmeklē pēc kāda prieka un enerģijas avota, lai dziļā tumsas bedrē neiekristu mentāli un fiziski. Te palīgā var nākt apelsīni. Oranžās, smaržīgās bumbas, pilnas sulas un vitamīnu, skaistas kā vakara saulīte.

Mūsu sadarbības partneri