Ābolu piena zupa

Rožu ievārījums

Šī bija sestdiena pašā septembra nogalē, kad sēdi ar draugiem maigas saules gaismas pielietā dārzā, un ir tik labi, ka visas raizes, rūpes un stress paliek ārpus. Kopā sanākušas četras paaudzes, visi rosās, bērni dauzās, kāds grilē gaļu, kāds cep kartupeļus, no siltumnīcas ceļo smaržīgu ķirštomātu bļoda, kāds klāj galdu, visiem pa vidu riņķo mazais suns Bruno un lielais suns Susuriņš.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Noras ģimenei ir veicies – viņa azartiski gatavo, arvien meklē jaunas receptes, garšvielas, pagatavošanas veidus un knifus no visas pasaules. Viņas dzīvesbiedrs arhitekts Imants Žodžiks iesaistās virtuves eksperimentos, pēc tam fotografē Noras virtuves šedevrus un dalās ar viņu interneta draugiem un domubiedriem.

Zinot, ka mēs meklējam ģimeņu receptes, viņi abi vienojās, ka labprāt aicinās mūs nobaudīt Noras mammas ābolu un piena zupu. Norai šķiet, ka šo zupu tā gatavo Kurzemes pusē. Šo vienkāršo, bet interesanto ēdienu vislabāk vārīt pazaļu ābolu laikā. Labi der vēl pacieti Baltie Dzidrie, Rožāboli vai kādi citi skābeni vasaras āboli. Bildē redzamā zupa gatavota no īsta lauku piena, bet Nora ar labiem panākumiem vārījusi šo zupu arī no veikalā pirkta Talsu piena.

Zupa noteikti garšos tiem, kuriem patīk svaigs, tikko sildīts biezpiens ar visām suliņām. Zupa ir gaišā, dzidrā ābolu krāsā, garša ir saldskāba, sajūta pēc ēšanas – viegla un svaiga. Īsts Latvijas vasaras saldēdiens!

Sastāvdaļas

  • 0,5 kg zaļu, skābu vasaras ābolu
  • 100 g cukura
  • 0,5 l trekna lauku piena
  • 3-4 krustnagliņas
  • malts kanēlis pēc patikšanas

Soļi

Solis 1

Ābolus noskalo, nomizo, sagriež šķēlēs.

Solis 2

Pienu lej katliņā, pievieno cukuru un krustnagliņas, uzvāra.

Solis 3

Vārošajā pienā ber ābolu šķēlītes, ļauj strauji uzvārīties, tūlīt samazina karstumu un nemaisot lēni silda vēl 4-6 minūtes. Katla dibenā no piena pamazām veidojas biezpiena kunkulīši. Nedrīkst karsēt par ilgu, tad biezpiens kļūs ciets un āboli izšķīdīs!

Solis 4

Kolīdz biezpiens savilcies, ņem nost no plīts, atdzesē, lej šķīvjos vai bļodiņās, ēd kā saldo zupu. Pēc vēlēšanās var pārkaisīt ar maltu kanēli.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Rožu ievārījums

Rožu ievārījums

Šī bija sestdiena pašā septembra nogalē, kad sēdi ar draugiem maigas saules gaismas pielietā dārzā, un ir tik labi, ka visas raizes, rūpes un stress paliek ārpus. Kopā sanākušas četras paaudzes, visi rosās, bērni dauzās, kāds grilē gaļu, kāds cep kartupeļus, no siltumnīcas ceļo smaržīgu ķirštomātu bļoda, kāds klāj galdu, visiem pa vidu riņķo mazais suns Bruno un lielais suns Susuriņš.

Maizes zupa

Maizes zupa

Kas latviešu virtuvē ir maizes zupa, mūsu nacionālais ēdiens? Rudzu maize ir mūsu lepnums un pamatvērtība, ar stipru garšu un augstu uzturvērtību. No sakaltētas un grauzdētas rupjmaizes, garšvielām, žāvētiem augļiem un ogām vārām saldo zupu, ko ēdam atdzesētu ar sakultu putukrējumu.

Tiramisu

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Mūsu sadarbības partneri